<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Be kellene tartani a szabályzatot, és akkor nem lennének ilyen problémák - nagyjából így foglalható össze a Magyar Posta válasza, amit a korábbi dolgozók néha hajmeresztő állításaira adott. A vállalat szerint egyáltalán nem nőtt meg a felmondások száma az elmúlt időszakban, és a túlórabéreket is rendesen fizetik. Aki meg még sorsjegyet is ügyesen árul, na ő még kövér extrát is kap.

Tegnap írta meg a Napi.hu korábbi dolgozók beszámolói alapján, hogy milyen brutális körülmények között végzik a dolgukat a Magyar Posta Zrt. alkalmazottai.

Csak néhány példa: az eszméletlen túlhajszoltságon túl arról is beszélnek, hogy a túlórákat egész egyszerűen eltüntetik a csoportvezetők a papíron vezetett dokumentumokról, így ki sem fizetik azt. Az igazán extrém esetek közé tartozott az is, mikor egy csoportot állítólag addig tartottak bezárva étlen-szomjan, amíg meg nem csinálták a kiszabott feladatot. A dolgozók szerint a hatékony munka legnagyobb ellensége gyakorlatilag a Magyar Posta szabályzata, ám ha valaki vét ellene, az számíthat a retorziókra.

A vádakkal kapcsolatban megkérdeztük a Magyar Postát, mégis, mi az oka annak, hogy hemzsegnek a munkavállalói negatív kritikák, mit reagálnak a cikkre, lesznek-e belső vizsgálatok, és frissítenek-e valamit az elavultnak tűnő szabályzaton.

Nem lenne baj, ha mindenki követné a szabályokat

A posta keményen beleáll a vitába: válaszlevelükben azt írják,

A Magyar Postán kialakított szabályrendszerek betartása valamennyi, a cikkben felvetett észrevételre megoldást ad, ugyanakkor elmondható, hogy a Magyar Posta Zrt. jelenleg is érvényben lévő szabályzatainak aktualizálása és fejlesztése folyamatosan zajlik.

- ismerte be a problémák létét a Magyar Posta. Közölték továbbá, hogy a vállalat működését felügyelő szervek folyamatos ellenőrzéseket tartanak, "a beérkező ellenőrzési tapasztalatok, vagy munkavállalói jelzések alapján az illetékes szakterület minden esetben soron kívüli vizsgálatba kezd, amelynek eredménye alapján a szükséges intézkedéseket a Magyar Posta megteszi."

Reagáltak arra a kézbesítői esetre is, amikor - útvonal szerint - egy rendkívül meredek budai utcában kellett volna fölfelé haladni a küldeményekkel, ám a kézbesítő egy sokkal logikusabb módot választva elindult a járat végéből lefelé, ami könnyebb is volt és gyorsabb is, mégis balhé lett belőle. A posta erre azt írta,

a kézbesítői járás útvonalától való, előre nem egyeztetett eltérés, más útvonalon való haladás a munkavállaló szempontjából biztonsági, míg az ügyfél szempontjából minőségbiztosítási kockázatot hordoz magában"

és megjegyezték, hogy egyébként éppen az ilyen esetekre van külön eljárásrend, ha a kézbesítő jelzi, hogy optimálisabb útvonal is lenne a feladat elvégzésére, ehhez a felettesekkel kell egyeztetni.

Arra a kérdésünkre, hogy indít-e belső vizsgálatot a Zrt. a bezárásos ügy miatt, nem érkezett egyértelmű válasz, mint írják, "valamennyi ügyfélvisszajelzéshez hasonlóan a vállalat a munkavállalók észrevételeit, javaslatait is kezeli, szükség esetén vizsgálatot indít".

Nem cél a halálra dolgoztatás

A túlórabérek kifizetésével (vagy nem kifizetésével) kapcsolatban a Magyar Posta elmondta, 2016. negyedik negyedévében a kifizetett túlórák összege mintegy 30%-kal haladta meg az előző negyedévit.

Magyar Postának munkáltatóként nem célja egyetlen munkavállaló esetén sem a túlmunkával történő foglalkoztatás, ebben az évben a túlórák csökkentése – a megfelelő létszám biztosítása mellett – kiemelt vezetői feladat a posták vezetői felé. (...) az esetleg felmerülő többletórák csökkentése pedig pihenőidő biztosításával valósul meg. A munkaidőkeret végén fennmaradó többletóra (...) túlóraként kerül kifizetésre."

Más részleteket is elárult a posta:

  • A felmondások száma a tavaly év végi Erzsébet-utalványos, karácsonyi-késős időszakban sem haladta meg az átlagosan tapasztalt mértéket, pedig akkor aztán van terhelés.
  • Szerintük minden dolgozó megkapja a szükséges betanítást és információkat a kapcsolódó termékek (sorsjegy, biztosítás, stb.) értékesítéséhez. A Magyar Posta szerint a jutalékrendszerrel sincs baj, aki ügyesen csinálja, az akár több 10 ezer forintot is eltehet extrába.

A vállalat végül elmondta,  a munkaerőhiány - nem meglepő módon - leginkább a logisztikai területeken a legjelentősebb, itt 25 százalékos bérfejlesztést hajtottak végre.

Ha ez igaz, akkor még több munkára készülhetnek a dolgozók: A Magyar Nemzet értesülése szerint az államra, azon belül gyakorlatilag a Magyar Postára testálnák az étel- és italautomata szolgáltatások ellenőrzését annak ellenére, hogy szakma és a kormány egyeztetése szerint a felügyeleti szereplőt a piacról választották volna ki. A most benyújtott fideszes törvénytervezet szerint azonban csak olyan szerv végezhetnél a feladatot, amely a 2000-nél magasabb lélekszámú településeken ügyintézésre alkalmas ügyfélszolgálatot üzemeltet. Ez pedig a Magyar Posta Zrt.
A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Iratokat vár a Teslától az amerikai igazságügyi minisztérium
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:49
Az amerikai igazságügyi minisztérium az önvezető autókról szóló dokumentációért fordult kedden a Tesla járműgyártóhoz - derül ki az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott iratokból.
Vállalat Kiderült, mennyit keresett a Pfizer a Covid-vakcinán
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:26
 A Pfizer amerikai gyógyszeripari cég nyeresége és bevétele is nőtt tavaly a negyedik negyedévben, az éves árbevétel rekord nagyságú volt.
Vállalat Csúnya számokat közölt a Samsung
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 17:07
A Samsung Electronics dél-koreai vállalat működési eredménye jelentősen, csaknem 69 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben a chipek és okostelefonok iránti alacsony kereslet miatt - derült ki a cég kedden közzétett jelentéséből.
Vállalat Lezárult a 4iG-Vodafone biznisz
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:06
A Budapesti Értéktőzsde honlapján jelent meg a tájékoztatás.
Vállalat Újabb kemény csörte bontakozik ki Amerika és Kína között
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 12:59
A Huawei elleni újabb amerikai intézkedések heves tiltakozást váltottak ki Peking részéről.
Vállalat Az amerikai politikai elitnek magyarázkodhat a TikTok-vezér
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 14:51
Meghallgatásra kell mennie a videós közösségi oldal vezérének.
Vállalat Alacsonyabb költség, kisebb környezeti hatás: felértékelődik a last mile logisztikai raktárak szerepe
PR | 2023. január 27. 19:51
A gyors kiszállítás elengedhetetlen az ügyfelek elégedettségének és hűségének megtartásához a modern piacon. A GKI beszámolója szerint 2021-ben Magyarországon közel 67 millió megrendelést szállítottak ki a szolgáltatók, és ez a tendencia továbbra is meghatározó marad. De mitől lesz gyors a kiszállítás ?
Vállalat Gördülő Generációk
PR | 2023. január 27. 10:57
Megvásárolta az ország egyik meghatározó magyar tulajdonú flottakezelő cégét az AutoWallis. Az idén harminc éves Nelson Flottalízing Kft-re egy jelentős átalakulási folyamatot követően tett ajánlatott a tőzsdén jegyzett társaság. A Nelson korszerűsítését követő tulajdonváltás ötlete egy fiatal, 29 éves menedzserhez köthető - aki cseppet sem véletlenül került a céghez.
Vállalat Enged a Google az uniós hatóságok nyomásának
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 16:50
A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az európai fogyasztóvédelmi hatóságok nyomására; Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) erőfölényes vizsgálatot folytat az óriáscéggel szemben - közölte a versenyhatóság.
Vállalat Nagyot húzott a Tesla tavaly év végén
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 08:40
Rekordnyereséget jelentett a Tesla Inc. amerikai elektromos járműgyártó a tavalyi utolsó negyedévről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG