Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A nyugdíj előtakarékosságok igen népszerűek: 1998 óta, amikor az önkéntes nyugdíjpénztárat létrehozták, már több mint egy millióan nyitottak itt számlát. 2014 óta, amikor pedig megjelent a nyugdíjbiztosítás is az állami adó-visszatérítés lehetőségének kedvezményezettjei között, ezt a lehetőséget is több mint 350.000-en kihasználták már. A főbb okok között kell említenünk a közhangulatot: igen sokan gondolják azt, hogy a (távoli) jövőben nem lesz elégséges az állami nyugdíj a tisztességes életvitel folytatásához. Vannak, akik szerint ez már a közeljövőben így lesz, míg egyesek szerint a jelenlegi állami nyugdíjrendszer ellátása sem megnyugtató. Az Államkincstár 2020-as adatai alapján az átlagos nyugdíj havonta 142.000 Ft volt, míg a medián nyugdíj összege 127.000 Ft. Ezek az összegek az ország különböző pontjain reálértékben különböznek, de az átlagos nyugdíjasok – könnyen beláthatjuk –, nem luxusvakációkon vesznek részt ezekből az összegekből.

Valóban meg fog szűnni a nyugdíj?

Igen valószínűtlen, hogy az állami nyugdíjellátás teljes egészében megszűnne, azonban sokan gondolják úgy, hogy romló tendenciával kell számolni a jövőben. Magyarország lakossága több 900.000 fővel alacsonyabb, mint 40 évvel ezelőtt, a termékenységi ráta ugyan nőtt az előző években (2019-ig), de így is 1,49-en áll, a lakosság fenntartásáért felelős 2,1 helyett. Ehhez hozzátéve az elvándorlást és a bevándorlás hiányát nem is olyan meglepőek azok az előrejelzések, amelyek szerint 40 év múlva kétszer annyi idős fog jutni egy aktív dolgozóra, mint ma, és hogy 80 év múlva az ország lakossága akár felére is csökkenhet.

Ha pedig a közelmúlt statisztikáit böngésszük, kiderül, hogy míg 2016-ban az átlagbérünk 71%-át kaptuk kézhez nyugdíjként, 2019-ben ez az összeg mindössze 65,3% volt. Egyes elemzők szerint mindössze 15-20 év kell ahhoz, hogy átlagbérünk mindössze felét kapjuk majd kézhez nyugdíj formájában.

Ezek alapján érthető lehet, hogy miért döntött úgy a magyar állam, hogy egyes nyugdíj megtakarítás célú konstrukciókat adókedvezménnyel fog ösztönözni.

Hogyan néz ki az állami adókedvezmény?

Az állam gyakorlatilag elismeri, hogy nem az állami nyugdíjrendszer nem (lesz) elégséges, ezért az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj előtakarékossági számla esetében 20%-os adójóváírást biztosít a személyi jövedelemadónkból.

Egyszerűen fogalmazva minden nyugdíj megtakarításra fordított pénzünket az állam 20%-kal támogatja. Tehát havi 25.000 Ft-os megtakarítás valójában havi 30.000 Ft-ot ér. A különbözet akkor lehet a miénk, ha van befizetett SZJA-nk. Ha alkalmazottak vagyunk, nyert ügyünk van, ahogy akkor is, ha ingatlankiadás után fizetünk adót, választott tisztségviselők vagyunk vagy más bevétel után fizetünk személyi jövedelemadót.

Milyen mértékben szólhat bele mindebbe az állam?

Sokan emlékeznek keserű szájízzel a 2012-es évre, amikor a magánnyugdíjpénztár korábbi formájában megszűnt létezni. Fontos kijelenteni, hogy bár nevében „magán” volt, a magánnyugdíjpénztár egy állami intézmény volt, amely a bruttó fizetésünkből vont le egy adott összeget.

Ezzel szemben mind a három jelenlegi nyugdíj előtakarékossági termékkategóriába tartozó terméket piaci szereplők (jellemzően biztosítótársaságok) hozták létre, így az állami beavatkozás gyakorlatilag ki van zárva.

Az állam azért támogatja ezt a fajta öngondoskodást a nyugdíjas évekre, mert neki is megéri, közvetetten. Nemcsak a nyugdíjasok, hanem az állam érdeke is, hogy a nyugdíjasok tudjanak magukról gondoskodni és ne szoruljanak további állami szociális ellátásra.

Mik a főbb különbségek a három nyugdíj előtakarékossági forma között?

Önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztár már 1998 óta létezik, és kezdeti népszerűségét annak köszönheti, hogy a munkáltatók is „belefolytak” ebbe: egy ideig kedvező adózás mellett adhatott önkéntes nyugdíjpénztár tagdíj‑hozzájárulást a munkáltató. Az önkéntes nyugdíjpénztár igénybe vételekor egy portfóliót választhatunk, amelybe be szeretnénk fektetni a pénzünket, az egyes pénzintézetek általában 3-5 különböző, előre összeállított portfóliót ajánlanak fel.

Ezek nagy része hazai értékpapírokat és magyar állampapírt tartalmaznak, míg kisebb részük külföldi eszközöket. Így nézve az önkéntes nyugdíjpénztár sikere (hozamai) nagyban függnek a magyar gazdaságtól. Az utóbbi időben a ’90-es évek végi, 2000-es évek eleji magas hozamok miatt jól szerepeltek. Egyes elemzők szerint azonban a jövőben erre kevésbé lehet majd számítani.

Ezt már nagyon alacsony havi összegtől is el lehet indítani, azonban havi 2-3-4000 Ft valós különbséget nem fog hozni a nyugdíjas éveinkben, esetleg évtizedeinkben, és hamis megnyugtatást adhat: „én gondoskodom magamról”. Ehhez ilyen alacsony összegek nem elegendőek.

Az ilyen, alacsonyabb befizetések esetén a számla költségei igen magasak, van, ahol 5-6% is levonásra kerül befizetésenként. A legjobb költségarányt jóval magasabb, havi 20-25.000 Ft befizetése esetén érjük el, ez havi 1-4% körül mozog.

Az önkéntes nyugdíjpénztár akkor ajánlott, ha még legalább 10 évünk van hátra, mivel ennyi időre van szükség, hogy a teljes hozamhoz adómentesen hozzáférhessünk. Az adókedvezményre akkor leszünk jogosultak, ha nyugdíjba vonuláskor vesszük fel a pénzünket. Ha ezelőtt döntünk úgy, hogy megszüntetjük a számlát, minden nyugdíj előtakarékosság esetén vissza kell fizetnünk az összes igényelt adókedvezményt, méghozzá 20%-os büntetőkamattal.

Amikor több évtizedre gondolkodunk előre, a haláleset vagy rokkantság sem zárható ki. Az önkéntes nyugdíjpénztár esetén megadható kedvezményezett, aki az örökösödési eljáráson kívül, illetékmentesen kapja meg az összegyűlt összeget. Rokkantság esetén 70%-os rokkantsági szinttel (ez a rokkantnyugdíj‑jogosultság mértéke) juthatunk hozzá a pénzünkhöz, egyébként csak levonások és az adójóváírások 20%-os büntetőkamata mellett juthatunk hozzá.

Azoknak ajánlott ez a megtakarítási forma elsősorban, akik 10-12 éven belül nyugdíjba vonulnak és nem bánják, hogy a magyar gazdasággal és állampapírral össze van kötve a megtakarításuk.

Nyugdíj előtakarékossági számla

A nyugdíj előtakarékossági számla egy értékpapír számla, amelynek előnye a már említett adójóváírás. Évente akár 100.000 Ft-ot is visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból, amennyiben befizetéseink 20%-a eléri ezt az összeget.

Itt alacsony költségekkel és rendkívüli szabadsággal számolhatunk, azonban ez azzal jár, hogy mindent magunknak kell csinálnunk. Előre létrehozott portfóliók és segítség helyett a saját értékpapír‑kereskedési tudásunkon (és szerencsénken) múlik, hogy milyen hozamokat tudunk elérni. Ez a fajta befektetés a pénzügyileg fegyelmezett, képzett, tapasztalt ügyfeleknek ajánlott: ők a lakosság körülbelül 2-3%-a.

Öröklés esetén itt rosszabb a helyzet, mint a másik két terméknél, mivel itt nem lehet kedvezményezettet megjelölni. Ha nem házastárs vagy egyenesági rokon örököl, akkor a nyugdíj előtakarékossági számla egyenlege az örökösödési eljárás része lesz, és így örökösödési illeték köteles is.

Nyugdíjbiztosítás

Ez a legfiatalabb megtakarítási forma, legalábbis az adó-visszaigénylést tekintve, ez a 2014-es SZJA törvény óta lehetséges. Azonban maga a konstrukció, egy életbiztosítással egybekötött nyugdíjjellegű megtakarítás már évszázadok óta létezik.

Mivel a nyugdíjbiztosítás jogilag egy életbiztosítás, ez nem perelhető, a NAV nem inkasszálhatja, halál esetén is fizet és már 40%-os rokkantságtól felvehető.

Szintén fontos előnye, hogy ez az egyetlen olyan termék, amelyben a 65 éves korban bekövetkező lejárati idő fixen szerepel, így a nyugdíjkorhatár esetleges emelése sem jelent akadályt.

Az önkéntes nyugdíjpénztárhoz képest itt jóval nagyobb szabadságunk van, biztosító társaságtól függően 5-20 különböző befektetési alap közül választhatunk, attól függően, hogy milyen kockázatot vállalunk az esetleges magasabb hozamért.

Az önkéntes nyugdíjpénztár költsége igen széles skálán változnak különböző biztosítóknál, érdemes különösen körültekintően eljárni.

A nyugdíjbiztosítás kötése azoknak ajánlott, akiknek legalább 13-15 évük van még hátra a nyugdíjig.

Melyik a legjobb nyugdíj előtakarékosság?

Ahogy látjuk, nem mindenkinek ugyanaz. Érdemes egy független szakértővel felvenni a kapcsolatot és felelősen dönteni: akár több millió forint múlhat azon, hogy milyen konstrukciót választunk.

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Újra megjelent a régi áremelős trükk a boltokban – A Hét Videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2021. április 9. 19:33
Az élelmiszerárak emelkedése lassul a hipermarketekben, örülni azért mégsem lehet felhőtlenül: az elmúlt év robosztus drágulása után nem csoda, ha most lassul az élelmiszer-infláció. Friss tapasztalat, hogy résen kell lennünk a bevásárlásnál és néha bizony a kisebb betűtípussal írt számot is meg kell néznünk az árcímkén, mert néhány termék ismét elkezdett „összemenni” – és mindezt a járványhelyzetben jobb, ha inkább egyedül tesszük, nem a fél családdal.
Vásárló Nagyon meglódult az infláció márciusban
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:25
A februári 3,1 százalék után márciusban 3,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Vásárló Átírta a tavalyi pánikvásárlási hullám a kiskeradatot
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:23
Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal, tavaly februárhoz mérten 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma.
Vásárló Húsvét utáni nagybevásárlás: mi maradt a boltokban?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. április 8. 17:25
Ha nem is őrült tempóban, de március után áprilisban is valamelyest tovább folytatódott a hazai hipermarketekben az árcsökkenés – legalábbis ez olvasható ki szokásos Árkosár-felmérésünk során szerzett tapasztalatokból. Miközben előző évhez képest újabb drágulásnak lehettünk tanúi, az ünnep utáni vásárlási láz utóhatásai is megmutatkoztak a boltokban.
Vásárló Milyen fogyókúrás étrend-kiegészítőket, tablettákat szedjünk?
Márkázott tartalom | 2021. április 8. 09:28
Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző fogyókúrás étrend-kiegészítő tabletták. Ezek között vannak természetes összetevőjű, de egyéb anyagokat tartalmazó változatok is. Nem csoda tehát, hogy nehezen találjuk meg a megfelelő készítményt.  Milyen kapszulákat érdemes szedni napi szinten? Ebből a cikkből minden kiderül! 
Vásárló Meghosszabbította a kikapcsolási moratóriumot az MVM
MTI | 2021. április 7. 18:29
A döntés nem csak a védett ügyfeleket érinti.
Vásárló Fontos tudnivalók a kollagén pótlásáról
Márkázott tartalom | 2021. április 7. 12:48
A modern kori táplálkozás során egyre nagyobb figyelmet kapnak a főzéshez használt alapanyagok összetevői, az elegendő rostbevitel és a változatos étrend.  Fontos szempont, hogy a változások jótékony hatásai mellett nem árt tudatosan figyelni arra, hogy a régebbi korokban kialakult ételek fogyasztását elhagyva hiánytünetek léphetnek fel. Cikkünkkel a kollagén szerepéről és pótlásáról osztjuk meg a legfontosabb tudnivalókat. 
Vásárló Új javaslat: applikációval ellenőriznék a koronavírus-védettséget?
Privátbankár.hu | 2021. április 6. 14:36
Az MKIK újabb javaslatokat tett a kormány számára.  
Vásárló Így lesz hosszú életű a mosogatógépünk
Márkázott tartalom | 2021. április 6. 12:29
Háztartási gépeink élettartama nagyban függ attól, hogyan használjuk őket. Ha betartjuk a gyártó előírásait, és szakszerűen történt a beszerelés, meghosszabbíthatjuk a berendezések élettartamát. Érdemes tehát vásárlás és az első működtetés előtt is alaposan tájékozódni a kiválasztott modellről. Az első és legfontosabb lépés, hogy mindig bízzuk szakemberre a beszerelést. Ez nem csak a hibátlan működés miatt fontos. A garancia és a jótállás is csak ebben az esetben érvényesíthető.
Vásárló A száraz haj megmentése
Márkázott tartalom | 2021. április 5. 12:19
Ha valakinek száraz a haja, előbb vagy utóbb szembe kell néznie a töredezéssel. A fénytelen, fakó hajszálak vége hamar szétnyílik, majd egyre magasabban törik el. Ez sem esztétikailag, sem egészségügyileg nem jó, mert valamiféle gondot jelent.
hírlevél
depositphotos