BUX
35 245.65
-0.36%
-126.00
OTP
10 790.00
-0.55%
-60.00
MOL
1 794.00
-0.88%
-16.00
RICHTER
6 525.00
+0.23%
+15.00
MTELEKOM
384.00
-0.26%
-1.00
 
2019. január 14. 13:10

Jól indult az év a nagy élelmiszer-boltokban, valamivel olcsóbban tölthettük meg a bevásárlókocsit, mint egy éve. Az év első nagybevásárlásának árát a kormány is alakítgatta: a chipsadó emelése miatt megugrott a chips és az üdítő ára, az UHT-tejek áfacsökkentését viszont egy az egyben átadták a vásárlóknak a hipermarketek. Itt a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérésének eredménye.

Ahogy több mint egy évtizede minden évben, idén is a hazai hipermarketek egy-egy egységében kezdték az évet a Privátbankár.hu árkosarasai: egészen pontosan január 8-án jártuk végig az Auchant, az Interspart és a Tescót, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult a 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára, amellyel egy átlagos család havi nagybevásárlását igyekszünk leképezni.

Összességében azt mondhatjuk: nem kezdődött rosszul az év a vásárlók szempontjából. Az előző évhez képest az átlagos ár 0,5 százalékkal csökkent; magyarán a tavaly januárinál 90 forinttal került kevesebbe a nagybevásárlás. Decemberhez képest pedig mindössze 1,5 százalékos emelkedést mértünk, 292 forinttal lett több az átlagos ár. Az átlagos kosárérték 19 497 forint lett.

Az átlag hátterében most van egy szokatlan, kiugró változás: a Tesco és az Interspar havi és éves szinten is csökkentett (vagy legalábbis nem emelt érdemben) az árakon, az Auchanban viszont 6-7 százalékkal feljebb kúszott az árszínvonal tavaly januárhoz és decemberhez képest is. Ezzel a francia lánc most a harmadik helyre csúszott vissza az árversenyben.

Ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják, akkor csak 18 223 forintot kellene fizetnünk a végén - de ez tripla utazgatást és bevásárlást igényelne, az átlaghoz képest 1 596 forintos spórolás pedig nem igazán ér ennyit.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A kosárból érdemes kiemelni a krumplit: bár az előző hónaphoz képest 10 százalékkal csökkent az ára, egy év alatt több mint duplájára drágult. Tavaly januárhoz képest 10 százalékot meghaladó mértékben drágult még a kenyér, a túró rudi, a gyümölcsjoghurt, valamint egyes üdítők. Ez utóbbi nem meglepő: január 1-től általánosan 20 százalékkal emelkedett a népegészségügyi termékadó, ami az üdítőitalokra is vonatkozik. Ezt az adónemet chipsadó-néven is szokás emlegetni, mivel a sós ropogtatnivalóra is vonatkozik - a chips egy év alatt szintén több mint 10 százalékot drágult januárra.

Sokkal (43 százalékkal) olcsóbb lett viszont a tojás, mint tavaly januárban (amelynél így végre valóban érződik az áfacsökkentés hatása - a háttérről itt írtunk bővebben), harmadával esett az alma ára, valamint több mint 10 százalékkal olcsóbb most a kávé és a tea, mint egy éve. Januárban az UHT tej is bekerült a kedvezményes áfás termékek körébe, most épp egy jó áfacsökkentésnyivel olcsóbban is adják, mint egy éve - erről alább külön is írunk.

A krumplin kívül ezúttal nem találtunk olyan terméket, amelynek ára egy hónap alatt legalább 10 százalékot esett volna. Komolyabb áremelkedés azért volt: a banán 45 százalékkal, a csoki és a cukor bő 20 százalékkal drágább lett, mint decemberben volt. Kétszámjegyű havi áremelkedést mértünk a lisztnél, a chipsnél, egyes üdítőknél és az ásványvíznél is.

Havi legolcsóbbak: ezt az áfacsökkentést most érezzük

Mindjárt kiderül a hivatalos éves inflációs adat

A KSH kedden teszi közzé az infláció decemberi alakulásával kapcsolatos adatokat, így az egész évre érvényes mutatót is megismerhetjük. Az előző hónapban a novemberi számokat közölték - ekkor egyébként meglepően nagyot fékezett az áremelkedés, havi összehasonlításban még csökkentek is az árak novemberben. Persze ez főleg azoknak volt meglepetés, akik nem követik a Privátbankár.hu Árkosár-sorozatát: az élelmiszerárak tekintetében novemberi felmérésünkben mi is váratlan árcsökkenést mértünk.

Mi egy jó hónappal a hivatal előtt járunk az adatfelvételben, decemberre a Privátbankár.hu éves árindexe 3,3 százalék volt - ez lesz összevethető a KSH holnapi adatközlésével.

A leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogyan alakult az áfacsökkentés hatására az UHT tej ára. A friss tej már tavaly év eleje óta a kedvezményes, 5 százalékos áfakörbe tartozik, most viszont már gyakorlatilag minden tejtermék ide sorolódik (kivéve a laktózmentes termékek, amire nehéz magyarázatot találni). Ahogy arra korábbi cikkünkben (a tojás és a hal kapcsán) rámutattunk, nem jár az áfacsökkentés egyértelműen a fogyasztói árak csökkenésével, az UHT tejnél viszont úgy tűnik, épp nincs semmi olyan piaci folyamat, ami megzavarná az átárazást: 27,8 százalékkal olcsóbb lett az UHT tej, mint tavaly januárban. Az 1,5 százalékos zsírtartalmúak közül a legolcsóbb az Auchan sajátmárkása volt, 148 forintért adták, az Interspar pedig 149-ért árulta ottjártunkkor a Farmer tejet. Mindkettő magyar gyártótól származik - ám a mostani áfacsökkentés a külföldi tejeket is segíti, a Tescóban például a csehországi eredetű Lakto volt a legolcsóbb, literenként 159 forintért.

Az UHT tej átlagos ára egyébként igen széles sávban ingadozott az elmúlt egy évben ahogy az grafikonunkon is látszik - a januári, az áfacsökkentésnek gyakorlatilag tankönyvi módon megfelelő árváltozás után a következő hónapokban is érdemes lesz figyelni:

Forrás: Privátbankár.hu Árkosár-felmérések
Tavaly tavasszal pánik lett abból, hogy több tízezer doboz UHT tejet kellett levenni a boltok polcairól, mivel valaki zsaroló levelet küldött több hipermarketnek, amelyben azt állította, szennyező anyagot juttatott a tejekbe. Végül nem találtak valóban szennyezett tejet - a napokban megkérdeztük a rendőrséget, hogy áll a nyomozás, tudják-e már, ki volt az elvetemült zsaroló. Ezt a választ kaptuk >>

Ahogy az óvodák, iskolák és munkahelyek létszámellenőrzésein kiderülhet, szezonja van a légúti megbetegedéseknek - nem árt tudni, hogy a legolcsóbb mézet az Auchanban és az Intersparban találtuk (mindkettő sajátmárkás, Tuti Tipp illetve SBudget, kilónként 1763 illetve 1766 forint). A Tescóban a magyar virágméz kilója 1822 forint volt. Citromban pedig az Interspar verte a mezőnyt egy 399 forintos akcióval; az Auchan 599 forintért, a Tesco 698 forintért adta kilónként a citromot.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vásárló Kétszer annyiba kerül az alma, mint tavaly - a nyugdíjasoknak jobban fáj az élelmiszerár-emelés
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 14:47
Az ATV Start című műsorának vendége volt kedden munkatársunk. Gáspár András a Privátbankár Árkosár-felmérésének legfrissebb eredményeiről illetve az élelmiszerárak emelkedésének hátteréről beszélt.
Vásárló A vizuális memória fejlesztésének fontossága iskolába lépés előtt
Márkázott tartalom | 2020. július 8. 10:12
Ha gyermeked az iskolakezdés küszöbén áll, akkor mindenképp érdemes nagy hangsúlyt fektetni a vizuális memóriájának a fejlesztésére. Mai cikkünkben megtudhatod, hogy miért is olyan fontos ez, illetve néhány játékos ötlettel is szolgálunk.
Vásárló Dinnyére sört? Megint történelmi csúcsra drágult a családi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2020. július 7. 18:39
A koronavírus-járvány első hullámának lecsengésével párhuzamosan az élelmiszerárak tovább nőttek: 1 százalékkal drágább a bevásárlás májushoz képest Árkosár-felmérésünk szerint. Az éves drágulás ennél jóval több, 5 százalék fölé ugrott júliusban. Közel 22 ezer forintra lesz szükségünk ahhoz, hogy letudjunk egy átlagos nagybevásárlást. Megnéztük, hol és mennyibe kerülnek a nyár klasszikus hűsítői.  
Vásárló Praktikus nászajándékötletek
Márkázott tartalom | 2020. július 7. 10:50
Nincs is szebb, mint amikor két fiatal örökre összeköti az életét. Ekkor minden családtag, barát és ismerős együtt sír örömében, és tulajdonképpen mi is átéljük a boldogságukat. Ha voltál már esküvőn, tudod, miről beszélek, valamint azzal is tisztában vagy, milyen sokat jelentenek ilyenkor a különleges ajándékok. Most néhány fergeteges nászajándékötlettel találkozhatsz!
Vásárló Vannak még nőies szettek maszkulin cipővel!
Márkázott tartalom | 2020. július 7. 09:53
Az emberek néha túl sokat aggódnak a kinézetükön, és pont az ezen aggódó egyéneket szeretnénk egy kicsit támogatni. Valójában nem kötelező magassarkút viselnie ahhoz, hogy csajos öltözéke legyen! A maszkulin cipőkről mindenkinek a férfias szettek jutnak eszébe. A következő pár sorban bebizonyítjuk, hogyan lehet ízig-vérig nő egy ilyen lábbeli segítségével is!
Vásárló Élje át újra gyerekkorát, és közlekedjen egyszerűen elektromos rollerrel
Márkázott tartalom | 2020. július 6. 11:11
Gyerekkorából bizonyára Ön is emlékezhet olyan eszközökre, amelyek nem csak közlekedését könnyítették meg, hanem kiváló játékként szolgáltak úgy, mint a bicikli vagy a roller. Ma azonban ezen eszközök számos újításon mentek keresztül, több olyan plusz tulajdonsággal bővültek, amelyek nem csak kényelmesebbé és gyorsabbá, de szórakoztatóbbá is tették az eszközök használatát. Így alakulhatott ki az elektromos roller is.
Vásárló Hatás/ellenhatás – így hatott a koronavírus a közúti balesetekre
Márkázott tartalom | 2020. július 6. 09:43
A vírusterjedés lassításának egyik mellékhatása az volt, hogy hirtelen megugrott azok száma, akik a tömegközlekedés helyett inkább saját autóba ültek. Így egyszerre lett több és kevesebb autó is utakon: ameddig eleinte sokkal komolyabban vettek az emberek mindent, és tényleg csak nagyon fontos estekben hagyták el otthonaikat, addig most, a járványintézkedések lazulásával jóval többen ülnek autóba, gondolván arra, hogy így elkerülhetik a nagyobb tömegeket. Bár a közúti balesetek száma csökkenőben, mégsem dőlhetünk nyugodtan hátra…
Vásárló A Walsh Whiskey Distillery üstökösszerű felemelkedése
Márkázott tartalom | 2020. július 5. 11:16
A Walsh Whiskey Distillery munkásságához olyan remekművek köthetők, mint például a Writers Tears vagy a The Irishman whisky. Egyértelmű tehát, hogy egy nem akármilyen tudásbázissal működő, iskolapéldaként szintén említhető cégtörténetről van szó. A cikkben ezt a cégtörténetet foglaljuk össze röviden, külön kitérve a Walsh Whiskey Distillery fontosabb mérföldköveire.
Vásárló Balaton? Ugyan! Irány Indonézia!
Márkázott tartalom | 2020. július 5. 09:58
Előző korból itt ragadt vendéglátósok, borzalmas lángos, elszállt strandbelépők és mindehhez indokolatlan tömeg? Tényleg erre vágysz idén nyáron? Persze, hogy nem! Indonézia fehér homokos partokkal, apró szigetekkel, pálmafákkal és fantasztikus élővilággal vár.
Vásárló Ismerkedj meg a biztonságos, kényelmes és sokoldalú  puzzle tatamival!
Márkázott tartalom | 2020. július 4. 11:21
Japán és népe közismert a hagyománytisztelő felfogásáról, amely megmutatkozik még a mai életvitelükben is. Számos olyan tradicionális viselet, étel és lakberendezési tárgy maradt fent, amely egyediségének hála továbbterjedt a nyugati országokba, és ezzel eljutott hazánkba is. Ugyan a japán szellemiség átéléséhez ki kell utazni személyesen a szigetországba, mivel csak úgy lehet megismerni a japán kultúra igazi arcát. 
Friss
hírlevél