Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Jól indult az év a nagy élelmiszer-boltokban, valamivel olcsóbban tölthettük meg a bevásárlókocsit, mint egy éve. Az év első nagybevásárlásának árát a kormány is alakítgatta: a chipsadó emelése miatt megugrott a chips és az üdítő ára, az UHT-tejek áfacsökkentését viszont egy az egyben átadták a vásárlóknak a hipermarketek. Itt a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérésének eredménye.

Ahogy több mint egy évtizede minden évben, idén is a hazai hipermarketek egy-egy egységében kezdték az évet a Privátbankár.hu árkosarasai: egészen pontosan január 8-án jártuk végig az Auchant, az Interspart és a Tescót, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult a 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára, amellyel egy átlagos család havi nagybevásárlását igyekszünk leképezni.

Összességében azt mondhatjuk: nem kezdődött rosszul az év a vásárlók szempontjából. Az előző évhez képest az átlagos ár 0,5 százalékkal csökkent; magyarán a tavaly januárinál 90 forinttal került kevesebbe a nagybevásárlás. Decemberhez képest pedig mindössze 1,5 százalékos emelkedést mértünk, 292 forinttal lett több az átlagos ár. Az átlagos kosárérték 19 497 forint lett.

Az átlag hátterében most van egy szokatlan, kiugró változás: a Tesco és az Interspar havi és éves szinten is csökkentett (vagy legalábbis nem emelt érdemben) az árakon, az Auchanban viszont 6-7 százalékkal feljebb kúszott az árszínvonal tavaly januárhoz és decemberhez képest is. Ezzel a francia lánc most a harmadik helyre csúszott vissza az árversenyben.

Ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják, akkor csak 18 223 forintot kellene fizetnünk a végén - de ez tripla utazgatást és bevásárlást igényelne, az átlaghoz képest 1 596 forintos spórolás pedig nem igazán ér ennyit.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A kosárból érdemes kiemelni a krumplit: bár az előző hónaphoz képest 10 százalékkal csökkent az ára, egy év alatt több mint duplájára drágult. Tavaly januárhoz képest 10 százalékot meghaladó mértékben drágult még a kenyér, a túró rudi, a gyümölcsjoghurt, valamint egyes üdítők. Ez utóbbi nem meglepő: január 1-től általánosan 20 százalékkal emelkedett a népegészségügyi termékadó, ami az üdítőitalokra is vonatkozik. Ezt az adónemet chipsadó-néven is szokás emlegetni, mivel a sós ropogtatnivalóra is vonatkozik - a chips egy év alatt szintén több mint 10 százalékot drágult januárra.

Sokkal (43 százalékkal) olcsóbb lett viszont a tojás, mint tavaly januárban (amelynél így végre valóban érződik az áfacsökkentés hatása - a háttérről itt írtunk bővebben), harmadával esett az alma ára, valamint több mint 10 százalékkal olcsóbb most a kávé és a tea, mint egy éve. Januárban az UHT tej is bekerült a kedvezményes áfás termékek körébe, most épp egy jó áfacsökkentésnyivel olcsóbban is adják, mint egy éve - erről alább külön is írunk.

A krumplin kívül ezúttal nem találtunk olyan terméket, amelynek ára egy hónap alatt legalább 10 százalékot esett volna. Komolyabb áremelkedés azért volt: a banán 45 százalékkal, a csoki és a cukor bő 20 százalékkal drágább lett, mint decemberben volt. Kétszámjegyű havi áremelkedést mértünk a lisztnél, a chipsnél, egyes üdítőknél és az ásványvíznél is.

Havi legolcsóbbak: ezt az áfacsökkentést most érezzük

Mindjárt kiderül a hivatalos éves inflációs adat

A KSH kedden teszi közzé az infláció decemberi alakulásával kapcsolatos adatokat, így az egész évre érvényes mutatót is megismerhetjük. Az előző hónapban a novemberi számokat közölték - ekkor egyébként meglepően nagyot fékezett az áremelkedés, havi összehasonlításban még csökkentek is az árak novemberben. Persze ez főleg azoknak volt meglepetés, akik nem követik a Privátbankár.hu Árkosár-sorozatát: az élelmiszerárak tekintetében novemberi felmérésünkben mi is váratlan árcsökkenést mértünk.

Mi egy jó hónappal a hivatal előtt járunk az adatfelvételben, decemberre a Privátbankár.hu éves árindexe 3,3 százalék volt - ez lesz összevethető a KSH holnapi adatközlésével.

A leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogyan alakult az áfacsökkentés hatására az UHT tej ára. A friss tej már tavaly év eleje óta a kedvezményes, 5 százalékos áfakörbe tartozik, most viszont már gyakorlatilag minden tejtermék ide sorolódik (kivéve a laktózmentes termékek, amire nehéz magyarázatot találni). Ahogy arra korábbi cikkünkben (a tojás és a hal kapcsán) rámutattunk, nem jár az áfacsökkentés egyértelműen a fogyasztói árak csökkenésével, az UHT tejnél viszont úgy tűnik, épp nincs semmi olyan piaci folyamat, ami megzavarná az átárazást: 27,8 százalékkal olcsóbb lett az UHT tej, mint tavaly januárban. Az 1,5 százalékos zsírtartalmúak közül a legolcsóbb az Auchan sajátmárkása volt, 148 forintért adták, az Interspar pedig 149-ért árulta ottjártunkkor a Farmer tejet. Mindkettő magyar gyártótól származik - ám a mostani áfacsökkentés a külföldi tejeket is segíti, a Tescóban például a csehországi eredetű Lakto volt a legolcsóbb, literenként 159 forintért.

Az UHT tej átlagos ára egyébként igen széles sávban ingadozott az elmúlt egy évben ahogy az grafikonunkon is látszik - a januári, az áfacsökkentésnek gyakorlatilag tankönyvi módon megfelelő árváltozás után a következő hónapokban is érdemes lesz figyelni:

Forrás: Privátbankár.hu Árkosár-felmérések
Tavaly tavasszal pánik lett abból, hogy több tízezer doboz UHT tejet kellett levenni a boltok polcairól, mivel valaki zsaroló levelet küldött több hipermarketnek, amelyben azt állította, szennyező anyagot juttatott a tejekbe. Végül nem találtak valóban szennyezett tejet - a napokban megkérdeztük a rendőrséget, hogy áll a nyomozás, tudják-e már, ki volt az elvetemült zsaroló. Ezt a választ kaptuk >>

Ahogy az óvodák, iskolák és munkahelyek létszámellenőrzésein kiderülhet, szezonja van a légúti megbetegedéseknek - nem árt tudni, hogy a legolcsóbb mézet az Auchanban és az Intersparban találtuk (mindkettő sajátmárkás, Tuti Tipp illetve SBudget, kilónként 1763 illetve 1766 forint). A Tescóban a magyar virágméz kilója 1822 forint volt. Citromban pedig az Interspar verte a mezőnyt egy 399 forintos akcióval; az Auchan 599 forintért, a Tesco 698 forintért adta kilónként a citromot.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Újra megjelent a régi áremelős trükk a boltokban – A Hét Videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2021. április 9. 19:33
Az élelmiszerárak emelkedése lassul a hipermarketekben, örülni azért mégsem lehet felhőtlenül: az elmúlt év robosztus drágulása után nem csoda, ha most lassul az élelmiszer-infláció. Friss tapasztalat, hogy résen kell lennünk a bevásárlásnál és néha bizony a kisebb betűtípussal írt számot is meg kell néznünk az árcímkén, mert néhány termék ismét elkezdett „összemenni” – és mindezt a járványhelyzetben jobb, ha inkább egyedül tesszük, nem a fél családdal.
Vásárló Nagyon meglódult az infláció márciusban
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:25
A februári 3,1 százalék után márciusban 3,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Vásárló Átírta a tavalyi pánikvásárlási hullám a kiskeradatot
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:23
Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal, tavaly februárhoz mérten 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma.
Vásárló Húsvét utáni nagybevásárlás: mi maradt a boltokban?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. április 8. 17:25
Ha nem is őrült tempóban, de március után áprilisban is valamelyest tovább folytatódott a hazai hipermarketekben az árcsökkenés – legalábbis ez olvasható ki szokásos Árkosár-felmérésünk során szerzett tapasztalatokból. Miközben előző évhez képest újabb drágulásnak lehettünk tanúi, az ünnep utáni vásárlási láz utóhatásai is megmutatkoztak a boltokban.
Vásárló Meghosszabbította a kikapcsolási moratóriumot az MVM
MTI | 2021. április 7. 18:29
A döntés nem csak a védett ügyfeleket érinti.
Vásárló Új javaslat: applikációval ellenőriznék a koronavírus-védettséget?
Privátbankár.hu | 2021. április 6. 14:36
Az MKIK újabb javaslatokat tett a kormány számára.  
Vásárló A nyugdíj előtakarékosságokról őszintén
Márkázott tartalom | 2021. április 1. 14:00
A nyugdíj előtakarékosságok igen népszerűek: 1998 óta, amikor az önkéntes nyugdíjpénztárat létrehozták, már több mint egy millióan nyitottak itt számlát. 2014 óta, amikor pedig megjelent a nyugdíjbiztosítás is az állami adó-visszatérítés lehetőségének kedvezményezettjei között, ezt a lehetőséget is több mint 350.000-en kihasználták már. A főbb okok között kell említenünk a közhangulatot: igen sokan gondolják azt, hogy a (távoli) jövőben nem lesz elégséges az állami nyugdíj a tisztességes életvitel folytatásához. Vannak, akik szerint ez már a közeljövőben így lesz, míg egyesek szerint a jelenlegi állami nyugdíjrendszer ellátása sem megnyugtató. Az Államkincstár 2020-as adatai alapján az átlagos nyugdíj havonta 142.000 Ft volt, míg a medián nyugdíj összege 127.000 Ft. Ezek az összegek az ország különböző pontjain reálértékben különböznek, de az átlagos nyugdíjasok – könnyen beláthatjuk –, nem luxusvakációkon vesznek részt ezekből az összegekből.
Vásárló Nem veszélyezteti a járvány a húsvét egyik legfőbb szereplőjét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 30. 17:33
A járvány idén sem veszélyezteti a tojásellátást, a kínálat az emelkedő fogyasztást is fedezi – közölte a Magyar Tojásszövetség.
Vásárló Három napra bezárnak a boltok - előtte tömeg lehet az áruházakban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 30. 15:34
Ne mindenki az utolsó pillanatra hagyja a húsvéti nagybevásárlást!
Vásárló Eldőlt: egyetlen külföldi nézőt sem engednek be az olimpiára
MTI | 2021. március 20. 14:51
Az egyetlen értelmes döntést hozták meg a szervezők a 2021-ben (talán) megrendezésre kerülő 2020-as olimpiával kapcsolatban.
hírlevél
depositphotos