2p

A színek "szent tehenek", ha meghatározott márkájú termékek, például édességek csomagolásához kapcsolódnak, ami lehetőséget adott egy holland csokigyártónak, hogy tiltakozó kampányt építsen rájuk. 

A Milka csokoládémárka tulajdonosa, a Mondalez jogi eljárást kezdeményezett a hollandiai központú Tony’s Chocolonely édességgyártó ellen, mert lila csomaglásban hozott forgalomba táblás csokoládékat. 

Kitört a csokiháború. Fotó: Wikipedia
Kitört a csokiháború. Fotó: Wikipedia

A Tony’s négy olyan ideiglenes csokoládécsomagolással jelent meg a német és az osztrák piacon, amelyek más gyártók termékeit utánozzák. A Milkához hasonlító táblás csoki mellett a Nestlé márkáját, a Kit Katot, a Mars tulajdonában lévő Twixet és az olasz Ferrero Ferrero Rocheréját utánzó csomagolású terméket hoztak forgalomba - derül ki a BBC csokiháborúról szóló cikkéből. Az érintettek közül eddig csak a Mondelez reagált, amivel kiváló reklámot csapott a dolognak

A Milka tulajdonosa azzal érvel, hogy megsértették a márkajelzését, hiszen a Milkákra jellemző lila szín az édességek esetén egyértelműen ehhez a csokimárkához kapcsolódik. Ők nagyon keményen dolgoznak azon, hogy a márkához illő minőségű termékeket adjanak, amit a holland cég akciója aláaknáz.

Lecserélte a csomagolást a holland cég

A Tony’s Chocolonely viszont azt állítja, hogy akciójukkal csak fel akarják hívni a vásárlók figyelmét arra, hogy a nagy csokoládégyártók kibabrálnak a termékeikben felhasznált kakaó alapanyagát termesztő farmerekkel. Nem fizetnek nekik annyit, amiből tisztességesen meg tudnának élni. Ghánában és Elefántcsontparton 1,56 millió gyermeket dolgoztatnak a kakaófarmokon. Paródiának szánták az eredetire hasonlító csomagolást, ám úgy látszik, hogy a Milka tulajdonosa nem találta viccesnek, figyelemfelkeltőnek az akciót. A Tony’s a vita nyomán szürkére cserélte a táblás csokik lila csomagolását.

A holland cég sajátos marketingfelfogása miatt egyszer már beleszaladt egy bocsánatkéréssel végződött ügybe. 2021-es adventi naptárukban a december 8-ai nap alatt nem volt csoki. Ezzel akarták felhívni a figyelmet a kakaótermelő farmerek nehéz sorsára. A naptárat használó gyermekek azonban kiborultak az édesség hiányán.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG