2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A színek "szent tehenek", ha meghatározott márkájú termékek, például édességek csomagolásához kapcsolódnak, ami lehetőséget adott egy holland csokigyártónak, hogy tiltakozó kampányt építsen rájuk. 

A Milka csokoládémárka tulajdonosa, a Mondalez jogi eljárást kezdeményezett a hollandiai központú Tony’s Chocolonely édességgyártó ellen, mert lila csomaglásban hozott forgalomba táblás csokoládékat. 

Kitört a csokiháború. Fotó: Wikipedia
Kitört a csokiháború. Fotó: Wikipedia

A Tony’s négy olyan ideiglenes csokoládécsomagolással jelent meg a német és az osztrák piacon, amelyek más gyártók termékeit utánozzák. A Milkához hasonlító táblás csoki mellett a Nestlé márkáját, a Kit Katot, a Mars tulajdonában lévő Twixet és az olasz Ferrero Ferrero Rocheréját utánzó csomagolású terméket hoztak forgalomba - derül ki a BBC csokiháborúról szóló cikkéből. Az érintettek közül eddig csak a Mondelez reagált, amivel kiváló reklámot csapott a dolognak

A Milka tulajdonosa azzal érvel, hogy megsértették a márkajelzését, hiszen a Milkákra jellemző lila szín az édességek esetén egyértelműen ehhez a csokimárkához kapcsolódik. Ők nagyon keményen dolgoznak azon, hogy a márkához illő minőségű termékeket adjanak, amit a holland cég akciója aláaknáz.

Lecserélte a csomagolást a holland cég

A Tony’s Chocolonely viszont azt állítja, hogy akciójukkal csak fel akarják hívni a vásárlók figyelmét arra, hogy a nagy csokoládégyártók kibabrálnak a termékeikben felhasznált kakaó alapanyagát termesztő farmerekkel. Nem fizetnek nekik annyit, amiből tisztességesen meg tudnának élni. Ghánában és Elefántcsontparton 1,56 millió gyermeket dolgoztatnak a kakaófarmokon. Paródiának szánták az eredetire hasonlító csomagolást, ám úgy látszik, hogy a Milka tulajdonosa nem találta viccesnek, figyelemfelkeltőnek az akciót. A Tony’s a vita nyomán szürkére cserélte a táblás csokik lila csomagolását.

A holland cég sajátos marketingfelfogása miatt egyszer már beleszaladt egy bocsánatkéréssel végződött ügybe. 2021-es adventi naptárukban a december 8-ai nap alatt nem volt csoki. Ezzel akarták felhívni a figyelmet a kakaótermelő farmerek nehéz sorsára. A naptárat használó gyermekek azonban kiborultak az édesség hiányán.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
Vásárló A Lidl nagyobbat harapott az osztrák piacból
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 18:36
Az osztrák Lidl növelte piaci részesedését Ausztriában. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG