4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Továbbra sem tudni, meddig árválkodnak használó nélkül a zöld MOL Bubi kerékpárok a budapesti köztereken. A BKK szerint a csúszás oka az, hogy a magyar ipart akarták segíteni, a névadó olajtársaság még nyugodt

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) továbbra sem tudja pontosan megmondani, mikor indulhat el a MOL Bubi közbringarendszer nyílt próbaüzeme, azaz mikortól lehet majd civileknek is használniuk a zöld kerékpárokat. A társaság csak akkor indítja el ezt, amikor a rendszer már minden fontos paraméterében tökéletesen működik. A MOL Bubi közbringarendszer kiépítését végző Közbringa Kft. - amely mögött a T-Systems Magyarország Zrt. és a Csepel Kerékpárgyártó és -forgalmazó Zrt. áll – jelenleg a rendszer működéséhez szükséges egyedi szoftverek végleges illesztését, finomhangolását végzi. Jelenleg az elkészült, javított szoftver belső tesztelése zajlik, ám úgy fest, még mindig vannak kérdőjelek. A BKK szerint amikor minden szoftveres hiányosság javítása megnyugtatóan megtörténik, és a tesztek ezt alátámasztják, akkor adják át a rendszert a nagyközönségnek.

Saját kútfőből - lassabban

S hogy miért a csúszás? Nos a BKK szerint azért, mert hungarikummal van dolgunk. A világon először Budapesten működnek majd magyar biciklik egy közbringarendszerben, ezért ezeket kerékpárokat még hozzá kell igazítani a rendszerhez. A MOL Bubi átadásának késése így abból is fakad, hogy nem egy másutt bevált rendszert, hanem a magyar ipar számára lehetőséget biztosító új megoldást választottak. Itt persze, nem arról van szól, hogy a MOL Bubi váza nem felel meg – informatikai problémák vannak.

Egy olyan bonyolult szoftveres rendszer kialakításakor, amely a MOL Bubi működtetéséhez szükséges, s amelynek még nincs kialakult gyakorlata itthon, óhatatlanul előfordulnak a belső tesztelés során felmerülő igazítási igények, melyeknek nagy részét az infokommunikációs cég mostanra már elvégezte – védekezik a BKK, ám ez természetesen nem ad magyarázatot arra, hogy miért állnak hasznavehetetlenül a kerékpárok március óta Budapest több pontján..

 

A MOL még nyugodt

Azt, hogy a jelenlegi helyzet kellemetlen, a névadó szponzor is érzi. Szollár Domokos, a MOL kommunikációs igazgatója a Privátbankár.hu megkeresésére elmondta, örömmel vették tudomásul, hogy a Csepel Kerékpárgyártó időben elkészült az almazöld kerékpárok gyártásával. Persze, akkor örültek volna igazán, ha a budapestiek a tavaszi hónapokban már birtokba is tudták volna venni a MOL Bubikat. A társaságnál természetesen tisztában vannak azzal, hogy a MOL-Bubi egy komplex és bonyolult technikai és számítástechnikai rendszer, melynek tökéletes működése és működtetése időt, energiát, és odafigyelést igényel. Azt a MOL is el szeretné kerülni, hogy egy félkész, nem 100 százalékosan működő rendszer kerüljön átadásra. A Mol ebben nagyobb reputációs veszélyt lát, mint abban, hogy nem az eltervezett időben indult el a szolgáltatás. Az persze kérdés – és ezt mind a BKK, mind a MOL válasza nyitva hagyja -, hogy egy több éve húzódó ügyben - a rendszer kiépítéséhez szükséges első, 900 millió forintos európai uniós támogatásról szóló szerződést 2011. szeptember 21-én írták alá – megengedhető-e ilyen szintű melléfogás, illetve ennek lesznek- következményei.

 

Időpont? Nincs.

Ami pozitívum, hogy a MOL-t, mint névadó szponzort a projektgazda BKK folyamatosan tájékoztatja a MOL Bubi közbringa projekt státuszáról. A BKK vezetése megnyugtatta az városi közösségi kerékpározás mellett továbbra is elkötelezett társaságot, hogy a tesz időszak indulása után minél hamarabb megkezdődhet az éles üzem, és a közösség zökkenőmentesen és kedvező áron tudja igénybe venni a szolgáltatást. Konkrét időpontot ugyanakkor a jelek szerint a MOL-nak sem mer már mondani a BKK – nekünk is adós maradt ezzel.

Címkék: Vásárló BKK BuBi

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újabb pofont kapnak a termékzsugorítók
Buksza blog | 2024. május 7. 11:11
Méretes bírságra számíthat az a gyártó Dél-Koreában, amelyik titokban próbálja csökkenteni termékei megszokott mennyiségét ugyanazért az árért.
Vásárló Az Aldi közelebb menne a vevőkhöz, miközben a Lidl ünnepel
Buksza blog | 2024. május 7. 07:48
Az Aldi egyik legjobb terjeszkedési döntése az volt, amikor a cég vezetősége úgy határozott, hogy partra szállnak Nagy-Britanniában. A „hódítást” a helyi lakosok bevonásával akarják kiterjeszteni.
Vásárló Örömhírt kaptak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 13:24
Szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is tovább csökken.
Vásárló Hogyan hat a fizikai teljesítményre az alvás hiánya?
Márkázott tartalom | 2024. május 2. 14:23
A fizikai és mentális egészség fenntartásához nélkülözhetetlen a kellő mennyiségű és minőségű alvás. Kutatások bizonyítják, hogy frissen tartja a memóriát, szabályozza az érzelmeket, javítja az anyagcsere-folyamatokat, erősíti az immunrendszert.
Vásárló Megérkeztek az esős hónapok, milyen gumiabroncsot válasszunk?
Márkázott tartalom | 2024. május 2. 14:15
Már látótávolságban a nyár, betört a tavasz, ami magával is hozta a szeszélyes időjárást. Egyik nap még tűző napsütés van, másnap pedig hosszú órákon keresztül esik az eső. A nyár eleje pedig mindig a viharokról szól, ami azt jelenti, hogy az autósoknak gyakran kell nedves körülmények között vezetni.
Vásárló Pénzügyi szempontok a beltéri lámpák kiválasztásánál
Márkázott tartalom | 2024. május 1. 14:45
A világítás megtervezésénél és a konkrét beltéri lámpák kiválasztásánál az egyéni ízlés mellett számos más lényeges szempontot is figyelembe kell venni. Az egyes helyiségekbe szükséges lámpák típusa mellett az esztétikum, a tartósság és természetesen az ár-érték arány is meghatározó.  Egyik szempont sem lehet másodlagos, ezért a döntés alapos megfontolást kíván! 
Vásárló Újítás az online hirdetéskezelésben
Márkázott tartalom | 2024. május 1. 14:07
A frissítésnek köszönhetően jóval könnyebb lesz vele a vállalkozások kezelése, illetve népszerűsítése a Google rendszerében. Ennek eredményeként várhatóan növekszik az ismertség, és nagyobb bevételnövekedést realizálhatnak majd a cégek. 
Vásárló Feliratozógépek: gyors, hatékony, gazdaságos!
Márkázott tartalom | 2024. április 30. 14:33
A feliratozógépek olyan hordozható eszközök, melyek a címkézési folyamatokat egyszerűsítik, jelentősen felgyorsítják, ezáltal segítik a még hatékonyabb munkavégzést. Az optimális munkakörnyezet megszervezésében nagy szerepük van, ahogy abban is, hogy maximálisan gazdaságossá lehessen tenni a címkézés folyamatát.
Vásárló Hogyan védhetjük az izületeinket az ülő munka adta nehézségektől?
Márkázott tartalom | 2024. április 29. 19:45
Az ülő munka legalább olyan szinten terhelheti az ízületeket, mintha kemény fizikai munkát végeznénk. Gyakran pedig 40 óránál is többet töltünk a számítógép előtt ülve, ezért különösen fontos, hogy tudatosan védjük az ízületeinket. Mit tehetünk egészségünk érdekében? Mutatjuk a leghasznosabb tippeket!
Vásárló Örömteli hír érkezett a magyar benzinkutakról
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 11:24
Olcsóbb lesz megtölteni a tankokat. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG