2p

Az eddiginél is erősebb ellenszélben próbálnak teret nyerni maguknak a húspótló termékek gyártói, miután úgy tűnik, hogy tőzsdei befektetőik nem díjazzák a vevők megnyerését célzó árkedvezményeket.

A világ egyik legismertebb húspótló élelmiszerekkel foglalkozó vállalata, a Beyond Meat termékei árának emelését tervezi, miközben jelentősen csökkenteni fogja költségeit. Ez az idei cél és egyben ígéret a vállalat tőzsdei befektetőinek.

Felemás helyzetben a húspótlók gyártója.  Fotó: Beyond Meat
Felemás helyzetben a húspótlók gyártója. Fotó: Beyond Meat

Hogy nem beszélnek a levegőbe, azt egy a várnál nagyobb negyedéves árbevételadattal támasztották alá. A nettó árbevétel ugyan 7,8 százalékkal, 73,7 millió dollárra csökkent 2023 utolsó negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, ám a piaci szereplők csupán 66,7 milliós forgalomra számítottak. Az értékesítés 8 százalékkal nőtt szemben a harmadik negyedéves 3,5 százalékos plusszal.

Árfolyamok és grafikonok

A hatás nem marad el: a tőzsdén kívüli kereskedésben 75 százalékkal ugrott meg a cég részvényárfolyama. A Reuters beszámolója szerint ez óriási fordulat ahhoz képest, hogy január végén még a papírok 40 százalékát shortolták, azaz olyan tőzsdei ügyleteket kötöttek rájuk, amelyek esetén a részvény árcsökkenésével kereshet az eladó.

A Beyond Meat áruházi értékesítése mellett olyan nagy gyorsétteremláncoknak is szállítja termékeit, mint a McDonald’s, illetve az egyebek mellett a Pizza Hut és a KFC hálózatokat is üzemeltető Yum Brands. A bejelentés alapján úgy tűnik, ezekben is lehet áremelés. Ugyanakkor a második negyedévtől esedékes lépésnek köszönhetően pozitívvá válhat a cég árrése az év hátra lévő részében. Korábban inkább csökkentették áraikat, hogy a növényi alapú húspótló termékek versenyképesek legyenek a hagyományos húsalapú élelmiszerekkel. A változtatás nyomán úgy számolják, hogy tíz százalék körüli pozitív marzsot érhetnek el a 2023-ban elkönyvelt mínusz 24,1 százalék helyett. A cég beszámolója szerint a Beyond IV növényi alapú húspogácsát kedvezően fogadták a vevők az amerikai áruházakban. Ezt megelőzően a húspótlók összetevőinek egészségügyi hatásaival kapcsolatos vita rontotta ezek fogyasztói megítélését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
Vásárló A Lidl nagyobbat harapott az osztrák piacból
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 18:36
Az osztrák Lidl növelte piaci részesedését Ausztriában. 
Vásárló A környezettudatos stretchfóliák alkalmazásának előnyei
Márkázott tartalom | 2024. április 4. 12:57
Biztosan te is láttál már olyan videót a közösségi média platformokon, amelyekben fóliák és műanyag flakonok között úszkáló állatok láthatók. Ezek ékesen bizonyítják, hogy égető szükség van a hatékony és környezettudatos megoldásokra az ipari fóliázás terén is.
Vásárló A jakuzzi külseje is fontos
Márkázott tartalom | 2024. április 3. 12:49
A masszázsmedence pozitív tulajdonságai akkor érvényesülnek igazán, ha rendszeresen sor kerül a használatára. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a külsejében is örömét lelje mindenki. Fontosak a tetszetős formák, a modern színek és az időtállóság. A cikkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.
Vásárló Pocsék dolog vár pénteken a magyar autósokra
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 11:22
Emelkednek az üzemanyagok árai. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG