1p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Itthon vesznek dohányt a szomszédos országok lakói is: míg a cigarettáé csökken, ennek eladása nő az idén. Szeptember elsejétől 30-50 forinttal drágultak a dohánytermékek, jövőre pedig jönnek az elrettentő képek.

A cigaretta eladása 5 százalékkal csökken, a dohányé ugyanennyivel nő

A legális forgalomban eladott cigaretta mennyisége tavalyhoz képest az idén várhatóan 5 százalékkal csökken, míg a fogyasztási dohányok eladása legalább ugyanilyen mértékben nő majd - mondta Sánta János, a Continental Dohányipari Zrt. elnöke.

Az utóbbi egy-két évben a fogyasztási dohányok itthoni forgalmának növekedését - az adóemelés ellenére is - az okozza, hogy a környező országokban a dohány adója nagyobb, mint a cigarettáé, így sem forgalmazni, sem venni nem éri meg: a szomszédos országok lakói is itt vásárolnak be. A becslések szerint Magyarországon évente a legális forgalomban 12 milliárd szál cigaretta és 5 ezer tonna vágott dohány fogy.

Már érezni a drágulást

Itthon a dohánytermékek jövedéki adója legutóbb ez év július 1-jétől nőtt: a cigaretta esetében 11 500-ról 11 900 forintra (30-ról 31 százalékra), így a minimum adó összege 21 100-ról 22 300 forintra emelkedett 1000 szálra vetítve. A fogyasztási dohány jövedéki adója 10 150-ről 11 150 forintra nőtt kilogrammonként.

Az adóemelés a cigaretta fogyasztói árát 30-40 forinttal, a fogyasztási dohányét 40-50 forinttal növelte. Az áremelést a fogyasztók jó része azonban csak szeptember 1-jétől érzékeli, mivel eddig voltak forgalmazhatók a régi adótartalommal bíró termékek.

Szigorítanak a csomagoláson

Szeptember 1-jétől már csak a káros hatásokat szemléltető képekkel ellátott csomagolóanyagban gyárthatók a dohányáruk, a régebben előállított termékek december 31-ig forgalmazhatók. Az egészségügyi kormányzat szerint ettől majd csökken a dohánytermékek fogyasztása és a rászokás veszélye - mondta Sánta.

Ezt a típusú csomagolást néhány országban, például Romániában már bevezették, az eddigi tapasztalatok alapján azonban nem számottevő a dohánytermékek forgalmának visszaesése: a fogyasztók már megszokták az új csomagolást.

Az EB egységesítene

Eközben az Európai Bizottság a cigaretták csomagolására vonatkozó szabályok szigorítását tervezi. Célja, hogy csökkenjen a különbség az egyes márkák és cigarettafajták kiszerelése között. Egységesíthetik például a szálak méretét és színét, illetve a dobozok méretét és formáját, aminek következtében eltűnhetnek a slim cigaretták és a parafa dugó mintájú szűrők, illetve a keskeny, vagy lekerekített sarkú dobozok.

A tervek szerint csak olyan dobozokat lehetne gyártani, amelynek felnyitása nem takarja el a káros hatásra felhívó figyelmeztetést. Ennek ráadásul a felület 75 százalékát kellene kitölteni az eddigi 30 százalékkal szemben. A zárjegyet levonva a gyártónak így csak 10 százaléknyi szabad területe maradna - írta hétfőn a Die Welt. A laphoz eljutott tervezet alapján a dobozoknak legkevesebb 20 szál cigarettát kell tartalmazniuk.

A bizottság most vizsgálja felül a dohánytermékek szabályozásáról szóló irányelvet, ennek kapcsán született a tervezet. Jelenleg jogászok vizsgálják, hogy a csomagolás szigorítása nem korlátozná-e túlságosan a dohányipari cégek vállalkozási szabadságát. Ha a terv átmegy a rostán, az öt év múlva esedékes újabb felülvizsgálat során újabb követheti. Akkor teljesen egységes, márkajelzés és megkülönböztető jegyek nélküli csomagolást írhatnak elő a gyártóknak, az uniós polgárok egészségének védelme nevében.

2013 nyarától állami monopólium lehet az árusítás

A trafiktörvénnyel kapcsolatban - amely állami monopóliummá tenné a dohánytermékek kiskereskedelmét - nincs újabb döntés. Az Országgyűlés idén februárban öntötte végleges formába a törvényjavaslatot, azonban annak zárószavazását elhalasztotta addig, amíg az Európai Bizottság előtt zajló notifikációs eljárás lezárul.

Ennek határideje augusztus 17-én lejárt: sem a bizottság, sem a tagállamok nem emeltek kifogást a tervezet ellen, így az Országgyűlésen a sor, hogy megszavazza a jogszabályt, amely 2013 nyarán várhatóan hatályba is lép - tette hozzá a Continental elnöke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kardot rántottak az élelmiszer-vásárlók: van rá egy mód, hogyan lehet móresre tanítani a trükköző cégeket
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. október 22. 15:07
Az élelmiszergyártóknak eddig valahogy sikerült eladniuk a fogyasztóknak, hogy időnként ugyanannyi pénzért kisebb csomagolásban kevesebbet adnak nekik a kedvenc termékeikből. Újabb fordulójához érkezett a vevők és a cégek csatája. 
Vásárló A vásárlók túlnyomó többsége durcás vagy dühöng a boltokban
Buksza blog | 2024. október 21. 15:06
Az nem meglepő, hogy az átlagos vásárlókat kiborítja az élelmiszerek és a háztartási cikkek elmúlt évekbeli drágulása, ám egy kutatásból az is kiderült, hogy a jómódúak is morognak.
Vásárló Becentizi árait az Aldi a többi áruházlánc alá: indul a 17 400 forintos művelet
Buksza blog | 2024. október 20. 12:31
Az áruházláncok elkezdték promotálni az év végi ünnepek első nagy fordulójára, a hálaadás idejére tervezett áraikat az Egyesült Államokban. Az ilyenkor szokásos ételek nyersanyagaiban hatalmas a verseny. 
Vásárló Van bármilyen előfizetése? Lesz kiút a "rabságból", miután asztalra csapott a hatóság
Buksza blog | 2024. október 19. 16:11
Régi panasza az ügyfeleknek, hogy miközben semmi perc alatt megköthetnek egy előfizetési szerződést, annak lemondása a lehetetlennel határos. Az Egyesült Államok illetékes hatósága megelégelte ezt a helyzetet.
Vásárló Kiderült a súlycsökkentő gyógyszerek újabb „súlyos mellékhatása”
Privátbankár.hu | 2024. október 19. 13:47
Az esküvő nagyon sok ember életében borzasztóan fontos esemény, amire akár egy éven át készülnek a menyasszonyok és a vőlegények. Ez alatt jelentősen megváltozhat a testük.
Vásárló Hatékony reklám megfizethető áron? Lehetséges!
Márkázott tartalom | 2024. október 18. 10:43
Egy újonnan alakult cég számára hatalmas kihívás a termékek, szolgáltatások népszerűsítése. Hiszen a legtöbb esetben még nem rendelkeznek akkora bevétellel, hogy költeni tudjanak a hirdetésekre. Ha azonban az emberek nem ismerik a kínálatukat, nem tudnak szert tenni profitra sem. Ebben a pénzügyileg igencsak megterhelő helyzetben lehet kiváló megoldás egy egyszerű, olcsó, de annál eredményesebb reklám: a papír ragasztószalag alkalmazása!
Vásárló Nem könnyű szerencsejáték-függővé válni, de érdemes vigyázni
Natív tartalom | 2024. október 17. 12:44
A következő tényezők nagyban befolyásolják, hogy kiből lesz szerencsejáték-függő: gyenge társas kapcsolatok, a család megtartó erejének hiánya, az alacsony önértékelés és a magány érzése mind közrejátszhatnak abban, ha valaki szerencsejáték-függővé válik – derül ki egy friss kutatásból.
Vásárló Dohányzás: itt az új trónkövetelő
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 07:55
Volt idő, amikor a dohányzás egyszerű dolog volt, ám az e-cigik megjelenésével ennek régen vége szakadt. A dohánygyártók mindig találnak új módokat.
Vásárló Holnaptól olcsóbb lesz az egyik üzemanyag, itt vannak a számok
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 10:03
Érdemes figyelni.
Vásárló Infláció? Az micsoda?
Kenessei András | 2024. október 14. 15:01
Folyamatos és állandó a pénzromlás. Nem csak nálunk. Az egész világon. Jegyzet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG