1p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Itthon vesznek dohányt a szomszédos országok lakói is: míg a cigarettáé csökken, ennek eladása nő az idén. Szeptember elsejétől 30-50 forinttal drágultak a dohánytermékek, jövőre pedig jönnek az elrettentő képek.

A cigaretta eladása 5 százalékkal csökken, a dohányé ugyanennyivel nő

A legális forgalomban eladott cigaretta mennyisége tavalyhoz képest az idén várhatóan 5 százalékkal csökken, míg a fogyasztási dohányok eladása legalább ugyanilyen mértékben nő majd - mondta Sánta János, a Continental Dohányipari Zrt. elnöke.

Az utóbbi egy-két évben a fogyasztási dohányok itthoni forgalmának növekedését - az adóemelés ellenére is - az okozza, hogy a környező országokban a dohány adója nagyobb, mint a cigarettáé, így sem forgalmazni, sem venni nem éri meg: a szomszédos országok lakói is itt vásárolnak be. A becslések szerint Magyarországon évente a legális forgalomban 12 milliárd szál cigaretta és 5 ezer tonna vágott dohány fogy.

Már érezni a drágulást

Itthon a dohánytermékek jövedéki adója legutóbb ez év július 1-jétől nőtt: a cigaretta esetében 11 500-ról 11 900 forintra (30-ról 31 százalékra), így a minimum adó összege 21 100-ról 22 300 forintra emelkedett 1000 szálra vetítve. A fogyasztási dohány jövedéki adója 10 150-ről 11 150 forintra nőtt kilogrammonként.

Az adóemelés a cigaretta fogyasztói árát 30-40 forinttal, a fogyasztási dohányét 40-50 forinttal növelte. Az áremelést a fogyasztók jó része azonban csak szeptember 1-jétől érzékeli, mivel eddig voltak forgalmazhatók a régi adótartalommal bíró termékek.

Szigorítanak a csomagoláson

Szeptember 1-jétől már csak a káros hatásokat szemléltető képekkel ellátott csomagolóanyagban gyárthatók a dohányáruk, a régebben előállított termékek december 31-ig forgalmazhatók. Az egészségügyi kormányzat szerint ettől majd csökken a dohánytermékek fogyasztása és a rászokás veszélye - mondta Sánta.

Ezt a típusú csomagolást néhány országban, például Romániában már bevezették, az eddigi tapasztalatok alapján azonban nem számottevő a dohánytermékek forgalmának visszaesése: a fogyasztók már megszokták az új csomagolást.

Az EB egységesítene

Eközben az Európai Bizottság a cigaretták csomagolására vonatkozó szabályok szigorítását tervezi. Célja, hogy csökkenjen a különbség az egyes márkák és cigarettafajták kiszerelése között. Egységesíthetik például a szálak méretét és színét, illetve a dobozok méretét és formáját, aminek következtében eltűnhetnek a slim cigaretták és a parafa dugó mintájú szűrők, illetve a keskeny, vagy lekerekített sarkú dobozok.

A tervek szerint csak olyan dobozokat lehetne gyártani, amelynek felnyitása nem takarja el a káros hatásra felhívó figyelmeztetést. Ennek ráadásul a felület 75 százalékát kellene kitölteni az eddigi 30 százalékkal szemben. A zárjegyet levonva a gyártónak így csak 10 százaléknyi szabad területe maradna - írta hétfőn a Die Welt. A laphoz eljutott tervezet alapján a dobozoknak legkevesebb 20 szál cigarettát kell tartalmazniuk.

A bizottság most vizsgálja felül a dohánytermékek szabályozásáról szóló irányelvet, ennek kapcsán született a tervezet. Jelenleg jogászok vizsgálják, hogy a csomagolás szigorítása nem korlátozná-e túlságosan a dohányipari cégek vállalkozási szabadságát. Ha a terv átmegy a rostán, az öt év múlva esedékes újabb felülvizsgálat során újabb követheti. Akkor teljesen egységes, márkajelzés és megkülönböztető jegyek nélküli csomagolást írhatnak elő a gyártóknak, az uniós polgárok egészségének védelme nevében.

2013 nyarától állami monopólium lehet az árusítás

A trafiktörvénnyel kapcsolatban - amely állami monopóliummá tenné a dohánytermékek kiskereskedelmét - nincs újabb döntés. Az Országgyűlés idén februárban öntötte végleges formába a törvényjavaslatot, azonban annak zárószavazását elhalasztotta addig, amíg az Európai Bizottság előtt zajló notifikációs eljárás lezárul.

Ennek határideje augusztus 17-én lejárt: sem a bizottság, sem a tagállamok nem emeltek kifogást a tervezet ellen, így az Országgyűlésen a sor, hogy megszavazza a jogszabályt, amely 2013 nyarán várhatóan hatályba is lép - tette hozzá a Continental elnöke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Vizsgálat indult az Aldi ellen - mi volt igazából a hűtőpultokban?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 11:22
100 százalék magyar - írták a hűtőpultokra, de a GVH azt gyanítja, hogy ez nem volt igaz.
Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
Vásárló A legfelsőbb szintet is elérte a botrány: mérgezték a lakosságot, nem csoda, hogy bedühödtek a kínaiak
Buksza blog | 2024. július 14. 14:37
Kínában nem ritkák az élelmiszer-biztonsági botrányok, amelyeknek ismert és ismeretlenül maradt halálos áldozatai is vannak. A legújabb ügyre a legfelsőbb pekingi vezetés is kénytelen volt reagálni.
Vásárló A vásárlóknak és a boltosoknak is elege lett
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 13. 19:14
Nagy változás jöhet az önkiszolgáló pénztáraknál egy felmérés nyomán. Nagyjából kétszer annyian vannak, akik szerint meg kellene szüntetni az önkiszolgáló pénztárakat, mint akik támogatják ezeknek a megtartását. 
Vásárló Spóroljunk a légkondicionálás költségén inverteres split klímával!
Márkázott tartalom | 2024. július 10. 12:50
A nyári hónapokban az energiaszámlánk az egekig nőhet, hiszen áramfogyasztásunk is emelkedik. Elsősorban a régi típusú, nem túl energiahatékony klímák, ventilátorok okozhatják a magas villanyszámlákat.
Vásárló A hőszigetelés a nyári hőség ellen is megoldást jelent!
Márkázott tartalom | 2024. július 8. 10:19
A hőszigetelés fontossága megkérdőjelezhetetlen az energiahatékonyság szempontjából, mivel általa jelentős fűtési- és hűtésiköltség-megtakarítást, illetve nagyobb komfort érhetünk el. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG