<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez év június 3-án lépett hatályba a 2021. évi XLIII. törvény, melynek legfontosabb célja a társaságok tényleges tulajdonosának nyilvántartása.

A pénzmosás megelőzéséről szóló törvény módosítása az uniós pénzmosás-megelőzési szabályokhoz igazodik és a lényege, hogy a számlavezető bankok adatszolgáltatást adnak az adóhatóság felé a tényleges tulajdonosra vonatkozóan.

Kiket érint az adatszolgáltatási kötelezettség?

A központi nyilvántartásba történő bejelentést a jogi személyek és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre a számlavezető bankok kötelesek megtenni, illetve az adatokban bekövetkezett változást (például átalakulás) 5 munkanapon belül bejelenteni. Ezt egy, a központi nyilvántartás céljára létrehozott központi rendszerbe szükséges majd megtenni, de elsőként 2021. június 6-tól a számlavezető bankok már fel is vezették az adatokat a NAV által működtetett központi nyilvántartás felé. Ekkor a pénzintézetek a 2021. január 1-jén velük kapcsolatban álló ügyfelek adatait továbbították, október 1-jétől pedig a 2021-ben szerzett ügyfelek adatait kell bejelenteniük.

Azok számára kötelező az adatok megadása, akik Magyarországon bejegyzett, illetve nyilvántartásba vett gazdálkodó szervezetként és civil szervezetként működnek; a bizalmi vagyonkezelési jogviszony esetén a bizalmi vagyonkezelők számára; valamint azok a részben állami tulajdonú szervezeteknek, amelyek legalább 25 százalékban nem állami tulajdoni hányaddal rendelkeznek.

Nem kötelező az adatszolgáltatás a pártok, a szakszervezetek és a kölcsönös biztosító egyesületek, a közalapítványok és a pártalapítványok, valamint a szabályozott piacon jegyzett, közösségi jogi szabályozással vagy azzal egyenértékű nemzetközi előírásokkal összhangban lévő közzétételi követelményeknek megfelelő részvénytársaságok és európai részvénytársaságok számára.

A nyilvántartás vezetésének előnye

Amennyiben egy szolgáltató, például könyvelő, könyvvizsgáló vagy adótanácsadó cég és felügyeletet ellátó szervek, például cégbíróság eltérést észlel a nyilvántartáshoz képest, a tulajdonos ténylegesen felvezetett adatai között, akkor azt kötelesek bejelenteni, így várható, hogy az adatszolgáltatás a valós adatok követését teszi lehetővé.

Az adatok rögzítésével az adott szervezet értékelése is megtörténik, melyet a rögzítéskor kapott, úgynevezett megbízhatósági TT index tesz lehetővé. Ennek kezdeti értéke 10 pont, azonban a szervezeteket adatszolgáltatási megbízhatósága alapján idővel változhat ez az érték. Pontszámtól függően a szervezetek “megbízható”, „bizonytalan” és “megbízhatatlan” kategóriákba kerülhetnek. Miután ezek a minősítések a cég kockázati tényezőjét is mutatják, érdemes a negatív jogkövetkezmények elkerülése érdekében az adatszolgáltatást pontosan és időben teljesíteni.

A tényleges tulajdonosi adatok a hatósági szereplők és a szolgáltatók számára 2022. február 1-jétől lesznek hozzáférhetők, az általános betekintési lehetőség pedig 2022. július 1-jétől nyílik meg, illetve innen kezdődően merülhet fel a nem megfelelő adatminőségből fakadó jogkövetkezmény is.

 

Címkék: Vásárló

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló A nap képe: durranásokat hallott ma Budapesten? Ez a magyarázat
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 17:43
Május 21. nem akármilyen nap a honvédség számára.
Vásárló A pilates az egyik legjobb mozgásforma - Tudd meg miért!
Márkázott tartalom | 2022. május 13. 09:56
A pilates egy viszonylag könnyen elkezdhető, számos előnyös hatással kecsegtető mozgásforma. Cikkünkből megismerheted a pilates pozitív hatásait!
Vásárló Sohajda Júlia egyedüli magyarként került be az amerikai Forbes 2022-es válogatásába
Natív tartalom | 2022. május 12. 13:55
Az amerikai Forbes szerkesztősége idén is összeállította a harminc év alatti sikeres fiatalok harmincas toplistáját, amelyre idén egyedüli magyarként felkerült Sohajda Júlia, a budapesti kockázati tőkealap-kezelő, Vespucci Partners társalapítója és ügyvezető partnere is.
Vásárló Amit az ittas vezetésről tudni érdemes
Márkázott tartalom | 2022. május 12. 10:27
Bármilyen közlekedési jármű szeszesital elfogyasztása utáni vezetése bűntetőjogi tárgyalásokat vonhat maga után.
Vásárló Megtalálni álmaink lakását néhány kattintással
Márkázott tartalom | 2022. május 11. 10:51
Napjainkban, az internet világában viszonylag egyszerű dolgunk van, ha eladó lakást vagy házat keresünk. Nincs más dolgunk, mint találni egy jó ingatlanhirdetési portált, ahol néhány kattintást követően már nézelődhetünk is az igényeinknek megfelelő ingatlanok között.
Vásárló Optimalizált cégügyek? Kezdd a szerződésekkel!
Márkázott tartalom | 2022. május 10. 11:24
Az optimalizált működés manapság már valamilyen varázsszónak tűnik, amelyik egyik vagy másik módszert alkalmazva könnyen megvalósítható, s annak nyomán vállalkozásunk biztosan szárnyakra kap. Valóban számtalan opció elérhető, ami a racionális és hatékony működést segíti, de biztosan nem fog semmi jól működni megfelelő alapok nélkül.
Vásárló Ezért hosszabbította meg az árstopot az Orbán-kormány: óriási drágulás a boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. május 9. 05:52
A Privátbankár Árkosár-felmérések 15 éves történetében még sosem mértünk 20 százalék fölötti éves drágulást, májusban azonban ez is bekövetkezett. 27 ezer forint alatt már sehol sem ússzuk meg a nagybevásárlást, a margarin ára duplázódott, a kenyér, a sajt és a tojás ára is hatalmasat ugrott - egyre jobban látszik, hogy az árstop legfeljebb szépségtapasznak jó, ahogy azt is képtelenség megbecsülni, hogy milyen hatással van a többi termék árára.
Vásárló Kutya seborrhea: a házi kedvencek bőrbetegsége
Márkázott tartalom | 2022. május 8. 10:49
A seborrhea egy gyűjtőfogalom, amely igen változatos bőrproblémákat foglal magában. Lehet genetikai eredetű is, de hormonális problémák, illetve allergia miatt is kialakulhat. Nézzük most meg, mit érdemes tudni a betegségről!
Vásárló Se ruha, se gyümölcs, hús csak hetente egyszer – az utca emberét kérdeztük az inflációról
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 7. 18:04
Sokak szerint az árstop értelmetlen és átverés is. Hiába nőttek kicsit a jövedelmek, az infláció mindent elvisz. Mit mondanak a budapesti járókelők? Kiderül videónkból.
Vásárló Vizsgálódik a GVH – megsérthette a szabályokat ez a gyógyszercég?
Privátbankár.hu | 2022. május 4. 13:37
Egyelőre még semmi sem biztos, csak az, hogy megindult a vizsgálat.
hírlevél
Ingatlantájoló