5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Zsarolóvírusos támadás érte több angliai kórház informatikai rendszerét. A kibertámadás globális szinten terjed és Magyarországra is elért, az áldozatok között hazai vállalatok is megtalálhatóak. A Kormányzati Eseménykezelő Központ szombaton riasztást adott ki. A vírus miatt a magyarországi kórházi ellátások egy része is veszélybe kerülhet, sőt le is állhat egy időre.
(Forrás: EPA)

Péntek délután az Egyesült Királyságban leálltak a kórházak rendszerei, csak a sürgős eseteket tudják ellátni. Ezután gyorsan érkeztek jelentések más országokból is, ahol hasonló jelenségeket tapasztaltak. Mostanra már több mint 99 ország érintett a világon. A zsarolóvírus terjedése kapcsán rövid időn belül, csaknem száz ország érintettségéről jelentek meg hírek, érintett Spanyolország, Nagy-Britannia, Ukrajna, Oroszország, India és Kína is - közölte a Kormányzati Eseménykezelő Központ.

Az elemzések szerint a WannaCry távoli kódfuttatást kezdeményez a Microsoft Windows rendszerekben önmaga terjesztéséhez. Mivel a vírus képes féregszerűen terjedni, ezért rendkívül gyorsan fertőz a belső hálózatokon is.

Oroszországot érte a legtöbb kibertámadásA Kaspersky Lab péntek esti adatai szerint Oroszországban történt  a legtöbb támadás. Az orosz Megafon mobiltelefon-társaság közölte, hogy a jelek szerint a brit kórházak ellen elkövetettekhez hasonló kibertámadások következtében a cég irodáiban Oroszország-szerte lefagytak a számítógépek, de a mobilkommunikáció zavartalan maradt. Támadások érték az orosz belügyminisztérium és az orosz Nyomozó Hivatal személyi számítógépeit is. Utóbbi, a legfontosabb bűnügyekben eljáró szövetségi hatóság, cáfolta az értesüléseket. A belügyi tárca elismerte a kibertámadás tényét, de közölte, hogy időben lokalizálta a vírust, és megakadályozta az információk kiszivárgását.

Pénzt követel, de Bitcoinban

A zsarolóvírus elérhetetlenné teszi a fertőzött számítógép egyes file-jait, ezzel megbénítva a gép működését. A zárolást a program akkor oldja fel, ha Bitcoinban fizet érte a gép felhasználója. Ennek összege híradások szerint 300, de akár 600 dollárnyi Bitcoin is lehet.

A Telenort is megtámadták

A Microsoft a márciusi javítócsomagjai kiadásakor az érintett sérülékenységeket már javította, frissült az XP-n, a 2003-on és a 2008-on kívül a 7-es, a 8-as és a 10-es szériájú Windows is, a javítás automatikus frissítésen keresztül elérhető.

A hvg.hu azt írta, Magyarországra is elért a vírus, a Telenor érintett az ügyben. A telekommunikációs cég a hírportálnak megerősítette az értesüléseket.

Hogy mi történt pontosan?

Az újdonsága erejét az adja, hogy ennek a vírusnak az alapja egy olyan kiberfegyver része, amit az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) fejlesztett kiberkémkedésre. Ezt a Shadow Brokers nevű hacker csapat lopta el és tette közzé az interneten korábban. A gyors terjedés lehetősége abban rejlik, hogy a WannaCrypt egy olyan Windows rendszerekben fellelhető sérülékenységet használ ki, amit a legtöbb helyen aktívan használnak - közölte a Privátankár.hu-val Hubert Csaba információbiztonsági szakértő.

Veszélyben a kórházak is

A zsarolóvírusos támadások kisebb-nagyobb mértékben ugyan, de hatással vannak az adott intézmények napi szintű működésére. A legrosszabb esetben – és erre volt már példa korábban nálunk is – a kórház informatikai rendszere bénul le, és maga a betegellátás egy része is leállhat - hívja fel a figyelmet a Sophos.

A vállalat 150 ország 100 millió felhasználójának biztosít teljes biztonsági megoldásokat komplex fenyegetések és adatvesztés elleni védelemre. Mint közleményükben írják, az egészségügyi szervezeteknek fontos lenne, hogy a biztonsági termékeket forgalmazó cégek által javasolt legjobb eljárásokat kövessék, majd elkezdődhet a további biztonsági rétegek felépítése az újgenerációs technológiák és kibővített védelmi funkciókkal.

Az egészségügyi szervezeteknek azonban nem elegendő, ha csak a hálózat egyes részeit fedik le, mivel manapság a legtöbb hálózatot célzó támadás több könnyen támadható behatolási pontból érkezik.

A Sophos tanácsai a megelőzés, az informatikai rendszer teljes védelmének érdekében:

1)  Integrált biztonsági tervezet, amely nem korlátozza a produktivitást

Alapos felmérés, amely meghatározza és értelmezi a sebezhetőségeket, illetve részletezi az esetleges támadások következményeit. Csak ez után lehet olyan elektronikus biztonsági tervezetet felépíteni, amely a lehető legjobb védelmet biztosítja a produktivitás limitálása nélkül.

2)  A bevált módszerek követése

A biztonsági rendszer legoptimálisabb módon való alkalmazása a teljes mértékű védelem érdekében A Sophos azt tanácsolja a szervezeteknek, hogy kövessék a bevált biztonsági partnereik és forgalmazók iránymutatásait.

3) Garantáltan működőképes, tesztelt reakciós terv

Támadáskor bevethető, kipróbált incidenskezelő terv, amelynek azonnali alkalmazásával csökkenthetőek a támadás negatív hatásai.

4) Az érzékeny adatok ismerete és védelme

Szinte lehetetlen folyamatosan védeni minden adatodat, ezért fontos, hogy azonosítsuk azokat az adatokat, amelyek ellopása vagy törvénytelen módon való felhasználása árthat a szervezetnek. Kiemelt prioritású feladat, hogy megfelelő adatvédelmi eszközöket implementálva biztosítsuk ezen adatok megfelelő kezelését.

5) Továbbképzés

A személyzet megfelelő képzése az elektronikus veszélyforrásokról, illetve a módszerekről, amelyek segítségével kivédhetőek a visszaélések. Tudatosítani bennük a rájuk háruló egyéni felelősséget az informatikai biztonság terén, ismertetni velük az ártó szándékú vagy felelőtlen magatartás következményeit, illetve a szakemberekkel való együttműködésre buzdítani őket a biztonság növelése érdekében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG