<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az internetes kártevőknél a mennyiséget felváltotta a minőség, a hazai felhasználók pénzét pedig magyarul beszélő banki trójaiak próbálják meg ellopni idén.

A G Data vírusirtógyártó szerint 2013-ban egyre több célzott támadás várható vállalatok és intézmények ellen. Azonban már nem csak a nagyvállalatok, hanem a kisebb cégek is értékes célponttá válhatnak a privát mobileszközök egyre növekvő aránya miatt. A fertőzött okostelefonok, tabletek és notebookok révén a bűnözők elérhetik a bizalmas céges információkat és hozzáférhetnek a vállalati hálózatokhoz.

Szaporodnak a banki trójaiak is. A már Magyarországon is fertőző Eurograbber az ellenőrző sms-üzeneteket lopja el, így a bűnözők beléphetnek a felhasználók netbankfiókjába. A kártevő már ebben az évben is 10 milliárd forintos kárt okozott Európában, miközben a hagyományos vírusvédelem csak nehezen tart lépést az újabb és újabb mutációkkal.

Emellett egyre jobban kedvelik a bűnözők az Apple operációs rendszert futtató eszközöket. A Mac-es kártevők már rég túl vannak a tesztfázison, ráadásul a szakértők úgy látják, hogy a Mac-felhasználók kevesebb figyelmet fordítanak a védekezésre és ez a bűnözőknek kedvez.

Kukucska a hálószobánkba

Mivel az internetképes okostelevíziók piaca egyre bővül – csak Németországban több mint 10 millió darabbal lehet számolni a háztartásokban –, ezért ezek az eszközök kiváló terepet jelenthetnek a beépített webkamerákon és mikrofonokon keresztüli kémkedéshez. A firmware frissítések ebben az esetben jó alkalmat adhatnak a kártékony kód bejuttatására. Tehát vigyázni kell, nehogy a TV-be épített webkamerán keresztül kukucskáljanak be hálószobánkba.

Természetesen az androidos tabletek és okostelefonok sem maradnak ki a sorból, egyre több támadás érheti őket, míg a weben szörfölünk. Várhatóan a támadók továbbra is az emberi hiszékenységre alapozva próbálják bejuttatni a kártevőket a mobileszközökbe. Végül a biztonsági réseket kiaknázó exploit kitek fokozott terjedésére kell számítani. Ezekhez a feketepiacokon könnyedén hozzá lehet jutni, és segítségükkel a kevésbé képzett kiberbűnözők is hatékonyan fertőzhetnek meg weboldalakat.

És lehet ezek ellen védekezni?

Néhány jótanács, hogy ha el nem is tudjuk kerülni, de legalább csökkentsük a támadás lehetőségét. Alapvető a jogtiszta, frissített vírusvédő szoftver használata, a rendszeres jelszó csere, de nem árt néha biztonsági mentést készíteni adatainkról. Hasznos lehet, ha gyakorta tisztítjuk a merevlemezeket, helyet szabadítunk fel és megszabadulunk a duplikált fájloktól. Érdemes biztonsági szoftvert használni a mobileszközökön és a táblagépeken is. Ha viszont nem telepítünk fel ilyet, akkor ne lépjünk be bankfiókunkba ezekről az eszközökről.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Ízlés, bátorság, hagyomány – 30 éves lett a Budapest Borfesztivál
PR | 2021. szeptember 16. 10:20
A Budapest Borfesztivál az évek során megkerülhetetlen eseménye lett a hazai borkultúrának. Egészen pici, pár száz főnek szóló rendezvényből nőtte ki magát, mára pedig nemcsak a legjobb borok ünnepének számít, hanem egy több napos programsorozatnak is. A Budavári Palotába látogatók az ország fontos pincészetei mellett koncertekkel, izgalmas gasztronómiai kitelepülésekkel és egy klasszikus jótékonysági borárveréssel is találkozhatnak.
Vásárló Jegyezze fel naptárába: Budapest Borfesztivál a barátokkal szeptember 23-26. között!
PR | 2021. szeptember 8. 10:54
30. Budapest Borfesztivál - szeptember 23-26. között a Budavári Palota teraszain - harminc éve a borkultúráért!
Vásárló Belehúzott a drágulás, újabb csúcsra emelkedett a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. szeptember 7. 05:27
Szeptemberben tovább gyorsult az áremelkedés a hazai hipermarketekben: a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint újra történelmi csúcsra emelkedtek az árak. Egy év alatt 7,2 százalékot drágult a nagybevásárlás, a havi áremelkedés üteme idei csúcsot döntött. Egyre biztosabb, hogy az olaj drágulását idén semmi sem verheti meg – megnéztük, mi maradt a polcokon a nagy tejfölvisszahívás után.
Vásárló Itt a forradalmi újítás: a PolyGel!
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 5. 09:03
A műkörmök a női szépség egyik kifejező eszközei. Segítségükkel mindig tökéletes lehet a megjelenésed és az ápolt kezeid, körmeid árulkodnak nőiességedről. Ha gyengék a körmeid, nehezen erősíted és növeszted meg őket, ha kevés időd van velük foglalkozni, a műkörmökkel akkor is gyönyörű lehetsz.
Vásárló Ideje elkezdeni a karácsonyi készülődést
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 2. 11:33
Érdemes minél hamarabb elkezdeni a karácsonyi készülődést. Így elkerülhető, hogy a szenteste napja rohanásból álljon. Nemcsak az ajándékokat érdemes időben beszerezni, hanem a téli otthon dekorációt és a karácsonyi díszeket is.
Vásárló Milyen lehetőségek rejlenek a repülőgépipar automatizálásában?
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 1. 10:54
Az elmúlt években a légi közlekedési ágazat sok változáson ment keresztül annak érdekében, hogy javítsa az általa nyújtott szolgáltatásokat és csökkentse a költségeket.
Vásárló Budapest a programozás képzés terén remek opciókat kínál
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 1. 09:46
Mit tehet az manapság, aki komolyan fontolóra venné a programozás képzés bármelyik formátumának a megkezdését Budapesten? Hol és milyen keretek között működik egyáltalán programozás képzés, illetve kiknek jelenthet mindez elérhető opciót? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk kiemelten a bejegyzés keretei között. Remélhetőleg a cikken keresztül sikerül némi betekintést nyújtani abba, hogy a programozó képzések terén mennyire kedvező a terep manapság.
Vásárló Kreatív technikák, ahol szinte lehetetlen hibázni!
Márkázott tartalom | 2021. augusztus 31. 17:11
Vannak olyan kézműves technikák, amelyeknek a megtanulása több órát, napot is igénybe vehet. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor sokszor jól jönne olyan kreatív tevékenység, amely nem igényel előképzettséget és mégis inspirál, miközben lenyugtat és feltölt. Az Alkoss Otthon kreatív áruház kreatív technikái mind olyanok, amelyeknél nem tételezik fel, hogy jártas vagy a témában, bármikor elkezdheted bármelyiket. A legegyszerűbb technikák, amelyeknél gyakorlatilag nulla a hibázási lehetőség, a karckép- és a fonalképkészítés.
Vásárló Páciens elégedettség, mint működő üzleti stratégia a fogászatban
Márkázott tartalom | 2021. augusztus 31. 11:35
Ez a Straumann® és a Helvetic Clinics sikeres együttműködésének fókuszpontja
Vásárló Női órák ékszer helyett és mellé
Márkázott tartalom | 2021. augusztus 30. 14:55
A női órák egyes esetekben ékszerként is funkcionálhatnak. Hiszen nemcsak az idő mérésére jók, hanem remek kiegészítői lehetnek egy-egy öltözéknek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos