4p

Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.

A magyarországi Aldi-boltokat működtető Aldi Südnek minden esélye megvan arra, hogy a megélhetési válság lecsengése után is a sikeres kiskereskedők között maradjon az IGD piackutató cég friss tanulmánya szerint.

Miért választják az Aldit? Érkezett egy tanulmány
Miért választják az Aldit? Érkezett egy tanulmány
Fotó: Aldi

A jó ár/érték arányú termékeket kereső fogyasztók rákényszerítik az áruházláncokat, hogy megtalálják az ehhez igazodó kínálatot. Dan Butler szerint az Aldi erre egyértelműen alkalmas. Ugyanakkor a cég nem csupán a nehéz időkben lehet sikeres. Ezt bizonyítja a szakértő szerint, hogy üzleti modelljének köszönhetően a világ egyik legnagyobb élelmiszerkereskedő láncává vált. A vállalatnak 18 országban 13 ezer boltja van, és a tanulmány szerint 2028-ra évi 197 milliárd dolláros árbevételű céggé válhat. (Ezzel a Magyarország éves GDP-jét megközelítő jövedelmet érhet el.)

Fogalommá akarják tenni az „Aldi-árat”

Az Aldi alacsonyár-modelljét számos hozzá hasonló áruházlánc követi. Az sem ismeretlen, hogy a diszkontüzletben utazó cégek jobb minőségű termékekkel próbálják árnyalni ezt a képet. Az Aldinak ezért alacsonyabban kell tartania az árait a versenytársainál. Bizonyítania kell, hogy hozzá érdemes menni, ha a vevő megfizethető árú termékeket keres.

A német diszkontlánc ezt egyre erősebb marketinggel próbálja alátámasztani, aminek centrumában az „Aldi-ár” ígérete szerepel. Ezt a kommunikációt hitelesítheti, ha a vállalat jól jön ki az olyan nagy gazdasági sajtóorgánumok ár-összehasonlításaiból, mint a brit Which? magazin, vagy a német Handelsblatt gazdasági lap.

A piacformáló üzleti árakat kínáló vállalatok, mint az Aldi minden napra kínálnak valamit, ami olcsó. Ennek részei ma már a heti árengedmények és az élelmiszerek körében kínált promóciós ajánlatok. Ez a saját és a gyártói márkás árukat is érinti. Összességében a tanulmány szerint ez pörgetheti fel a forgalmat és növelheti az olyan vevők számát, aki gyakran visszatérnek az áruházakba.

A „discount-venience” az új varázsszó

Az elmúlt időszakban az Aldi elmozdult az egyféle áruház modelljétől. Ez része annak a stratégiának, amelyben rugalmasabban próbál alkalmazkodni a különböző piaci környezetekhez. Az új boltok ennek szellemében kisebbek és nagyobbak is lehetnek helyüktől függően, emellett igazodhatnak az újrahasznosítási követelményekhez és az olyan újításokhoz, mint a napelemek alkalmazása.

Ausztráliában, Kínában és az Egyesült Királyságban az Aldi élen jár a „discount-venience” modellben, azaz a diszkont és a kényelem (convenience) egyesítésében – véli a cégről szóló tanulmány szerzője. Ez ismét csak a helyi fogyasztási szokások jobb kiszolgálásáról szól.

További követelmény az alkalmazkodás a fogyasztói típusokhoz, kezdve az olcsó termékeket keresőktől a hozzáértőkön át az újdonságok iránt érdeklődőkig. Az Aldi ennek szellemében inkubátor rendszert alakított ki „What’s Next” címen azoknak a cégeknek, amelyek a beszállítóivá akarnak válni. Eközben a fenntarthatóság követelményének tejesítését segítheti, hogy a cég világszintű hálózatában alkalmazható módszereket alkalmazhat ezen a téren.

Lendületben vannak

Az online kereskedelemben az Aldi a saját tulajdonban lévő házhozszállítási rendszer mellett tette le a voksát az Egyesült Államokban. Németországban ugyanakkor nem feltétlenül ebbe az irányba mozdulnak.

Ezen a téren külső partnerekkel is együttműködnek, ami segít az induló beruházási költségek csökkentésében. Emellett egy csapásra lefedhetnek részpiacokat, például nagyvárosokat.

Az IGD szakértője szerint az Aldi egyértelműen olyan vállalat, amely lendületben van. A jelenlegi üzleti környezet, amelyben a fogyasztók előnyben részesítik a diszkontokat, sok millió vevőt hozott a cégnek világszerte, és azon lesznek, hogy ezeket a fogyasztókat megtartsák. A városközpontok elérésével, a globális hálózat kihasználásával és a beszállítási költségek tovább mérséklésével az Aldi kőkemény játékos lesz a kiskereskedelemben a következő években.

Bár a tanulmány konkrétan az aldis modellnek jósol kedvező jövőt, a nagy rivális diszkontláncok, köztük a Lidl vagy éppen a Penny is hasonló stratégiát követnek számos országban. Ha az előrejelzés beválik, akkor az elmúlt években amúgy világszerte és a magyar piacon a részesedésüket növelő diszkontoké lehet a főszerep.

(via ESM Magazin)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Szereti a csokit? A radikális változás is benne van a pakliban
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 19. 15:01
A kakaó ára annak rendje és módja szerint elszállt az utóbbi időszakban, amit előbb-utóbb a csokoládéké is követni fog, hacsak ki nem találnak valamilyen trükköt a csokigyártók ennek elkerülésére.
Vásárló Ritka kellemetlen hírt kaptak a magyar autósok - megint megjelent a 600 forintos benzin réme?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:55
Rendkívüli áremelkedés jön.
Vásárló Idegesítik a súlycsökkentő gyógyszerek a fogyókúra- és a hízókúraipart
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:24
Nem tudják hogyan reagáljanak a súlycsökkentő gyógyszerek erőteljes előretörésére az élelmiszeripari vállalatok és a fitneszbiziniszben érdekelt szolgáltató cégek.
Vásárló Sosem látott újdonságok a parfümpiacon: ez már az új világ?
Elek Lenke | 2024. június 16. 16:07
A 21. század a szagokról szól. Mindennek finom, kellemes, egyedi illatúnak kell lennie. A  globális parfümpiac egyre nő, és ez a tendencia itthon is érezhető. Több mint 10 milliárd forintot költenek évente a magyarok parfümökre, és nemcsak a nők. Főleg külföldi termékekre adnak ki ennyi pénzt, hiszen Magyarországon nem létezik ez az iparág, eltekintve néhány niche, azaz egyedi, művészi, designer illatkompozíciótól.
Vásárló Célba vették a konyhák új lakóit
Buksza blog | 2024. június 15. 09:25
A forró levegős sütők már nem számítanak újdonságnak, ami felkeltette a nagy élelmiszergyártók érdeklődését is. Úgy gondolják, ideje kiszolgálniuk az emberek új konyhai „játékszerét”.
Vásárló Nagy fekete pontot adhatnak a Tescónak
Buksza blog | 2024. június 14. 10:58
Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 
Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG