3p
A családok átlagos havi kiadásának több mint felét évszaktól függetlenül az étkezés és a lakhatás teszi ki. Különösen igaz ez az őszi-téli hónapokban. Szeptembertől ugyanis elsősorban a fűtés miatt megugranak a lakásfenntartás költségei.

A magyarok a korábbi évekhez hasonlóan élelmiszerre és lakhatásra költik a legtöbb pénzt, ez a két tétel emészti fel a jövedelem több mint felét – derül ki a KSH statisztikáiból, amelyek szerint egy családtagra hozzávetőleg 35 ezer forint kiadás hárul a családi költségvetésből.

Amivel nem lehet tervezni

Ez a kiadás azonban nem egyenlően oszlik el az egyes évszakokban: a hideg hónapok közeledtével, ősszel és télen jelentősen megugranak a lakhatással összefüggő költségek. A képzeletbeli háztartási költési dobogón ugyanakkor helyet kapott még a közlekedésre fordított összeg, és az egyéb kiadás kategória is.

Ez utóbbi leginkább azért megterhelő a háztartásoknak, mert amíg az étkezés vagy a lakhatás jól tervezhető, addig a nem rendszeres, vagyis legtöbbször, váratlan kiadásokkal jóval nehezebb kalkulálni. Pedig a kutatások szerint – jövedelmi besorolástól függően – egy család esetében ezek a költségek tehetik ki a havi kiadások akár 25-40 százalékát.

Százezres tételek: zongora, albérlet, nagyszervíz

A már említett szezonális kiadások közé számít például az iskolakezdés, amely ugyan nem váratlan, mégis megterhelő lehet a családoknak, főként a nyári hónapok plusz költségei után.

Egy átlagos, kétgyermekes családban nagyjából 40 ezer forint extra kiadást jelent a tankönyv és az iskolaszerek megvásárlása. De ne felejtsük el, hogy  az iskolakezdéssel egyidőben indulnak a különböző szakkörök, különórák sportfoglalkozások, amelyek esetében sokszor az eszközök – például egy hangszer, egy festőállvány, vagy akár az új sportfelszerelés – beszerzése akár több tízezer forintos kiadást jelent a szülőknek.

„A magyar lakosság nagy részének fogyasztási szokásaira jellemző, hogy a rendszeres kiadások hónapról hónapra felemésztik a jövedelmek jelentős hányadát. Ilyenkor egy hirtelen jött nagyobb tétel, főként megtakarítás híján teljesen felboríthatja a családi költségvetést” – mondta Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója.

Az iskolakezdéssel összefüggésben megnő a diák-költözések száma is. Akár egy albérleti szoba berendezésekor is érdemes legalább 100 ezer forinttal kalkulálni. Szintén az őszi hónapokban esedékes az autónk téli felkészítése ez magában sem kis költség, főként, ha esedékessé válik a téli gumik cseréje.

Ugyancsak több tízezres, sőt százezres költséggel számolhatunk, ha kazánunk őszi átvizsgálásakor kiderül, hogy fűtésrendszerünk tönkrement. De sorolhatnánk még az őszi szezonban felmerülő váratlan kiadásokat – mondja az igazgató.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Hadüzenetet küldött a Lidl: másképp is elérhetőek lesznek a legendás pulcsik
Buksza blog | 2023. december 6. 15:50
A Lidl társul a ruhaiparnak azzal az ágával, amely hadat üzent az öltözködést forradalmian átalakító, ám brutálisan környezetszennyező fast fashionnek. 
Vásárló Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz!
PR | 2023. december 5. 12:50
Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre. Most mutatunk pár olyan tippet, amellyel hatalmasat léphetünk előre az egyéni ártalomcsökkentés útján!
Vásárló Komoly verseny indul az áruházak között a vevők kevéske pénzéért
Buksza blog | 2023. december 5. 11:45
A fekete novemberré bővült fekete péntek nem hozta meg azt a sikert a brit kiskereskedelemben, amit a boltosok vártak tőle, legalábbis van ahol már szerény karácsonyi költésre készülnek.
Vásárló Riadót fújtak a fogyasztóvédők: sokszor verik át a vásárlókat egy újfajta trükkel
Buksza blog | 2023. december 5. 09:20
Futball nyelven szólva óriási a zűrzavar az áruházi vásárlók fejében azzal kapcsolatban, hogy mennyire megbízhatóak azok az állítások, amelyek a termékek környezettudatos előállításáról szólnak.
Vásárló Muszáj árat csökkentenie az Ikeának, "titokzatos" kedvezményeket lengetett be a cég
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. december 2. 14:17
Az Ikea - a cég állítása szerint - igyekezett elkerülni az áremeléseket még akkor is, ha költségei növekedése miatt ez a profit rovására ment. A bútor-kiskereskedőnél úgy látják, hogy újabb engedményekre lesz szükség. Az egyelőre nem derül ki, hogy mely termékeket érinti a lépés. 
Vásárló Hogyan ne legyen a parkolás rémálom
Márkázott tartalom | 2023. december 2. 11:41
Budapesten parkolni sokszor nem egyszerű. A parkolás nem elég, hogy drága, de sokszor csak a célpontunkoz távolabb tudjuk letenni az autót, mert nincs elég hely. Ha nagy nehezen megtaláltuk a megfelelő parkolóhelyet, akkor jön a pepecselés az aprópénz keresgélésével és parkolóórába való bedobásával. 
Vásárló Újít a Tesco: változás jöhet a kasszáknál?
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 16:03
Két évvel ezelőtt mutatta be a Tesco GetGo nevű elszámolási megoldását, azt az önkiszolgáló fizetési lehetőséget, amelyben a vásárlónak nem kell bajlódnia a vonalkódok leolvasásával. A kísérlet bővül.
Vásárló Tiltás a Sparnál: a boltlánc hallgatott a vásárlókra és leszámolt a sokat támadott édesítőszerrel Ausztriában
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:41
Az ausztriai Spar "kivette" saját márkás tejtermékeiből az aszpartám édesítőszert. 
Vásárló Mivel lepjük meg karácsonykor hobbiszakács ismerősünket?
Márkázott tartalom | 2023. december 1. 11:26
Ha olyan karácsonyi ajándékokkal szeretnénk meglepni szeretteinket, amik valóban hasznosak, akkor érdemes kiindulni abból, hogy mi az illető hobbija. Aki például imád a konyhában tevékenykedni, az biztosan nagyon örül majd annak, ha valamilyen ehhez kapcsolódó ajándékot talál a fa alatt. Például egy prémium szakácskést. 
Vásárló Érdekes jóslat jelent meg Lidlről, a Tescóról és a többi boltláncról
Buksza blog | 2023. november 29. 16:04
A legnagyobb boltláncok - köztük a Tesco és a Lidl - a piaci súlyuknál fogva fordulatot hozhatnának a húsfogyasztásban és ezzel a környezetvédelemben néhány éven belül.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG