<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A családok átlagos havi kiadásának több mint felét évszaktól függetlenül az étkezés és a lakhatás teszi ki. Különösen igaz ez az őszi-téli hónapokban. Szeptembertől ugyanis elsősorban a fűtés miatt megugranak a lakásfenntartás költségei.

A magyarok a korábbi évekhez hasonlóan élelmiszerre és lakhatásra költik a legtöbb pénzt, ez a két tétel emészti fel a jövedelem több mint felét – derül ki a KSH statisztikáiból, amelyek szerint egy családtagra hozzávetőleg 35 ezer forint kiadás hárul a családi költségvetésből.

Amivel nem lehet tervezni

Ez a kiadás azonban nem egyenlően oszlik el az egyes évszakokban: a hideg hónapok közeledtével, ősszel és télen jelentősen megugranak a lakhatással összefüggő költségek. A képzeletbeli háztartási költési dobogón ugyanakkor helyet kapott még a közlekedésre fordított összeg, és az egyéb kiadás kategória is.

Ez utóbbi leginkább azért megterhelő a háztartásoknak, mert amíg az étkezés vagy a lakhatás jól tervezhető, addig a nem rendszeres, vagyis legtöbbször, váratlan kiadásokkal jóval nehezebb kalkulálni. Pedig a kutatások szerint – jövedelmi besorolástól függően – egy család esetében ezek a költségek tehetik ki a havi kiadások akár 25-40 százalékát.

Százezres tételek: zongora, albérlet, nagyszervíz

A már említett szezonális kiadások közé számít például az iskolakezdés, amely ugyan nem váratlan, mégis megterhelő lehet a családoknak, főként a nyári hónapok plusz költségei után.

Egy átlagos, kétgyermekes családban nagyjából 40 ezer forint extra kiadást jelent a tankönyv és az iskolaszerek megvásárlása. De ne felejtsük el, hogy  az iskolakezdéssel egyidőben indulnak a különböző szakkörök, különórák sportfoglalkozások, amelyek esetében sokszor az eszközök – például egy hangszer, egy festőállvány, vagy akár az új sportfelszerelés – beszerzése akár több tízezer forintos kiadást jelent a szülőknek.

„A magyar lakosság nagy részének fogyasztási szokásaira jellemző, hogy a rendszeres kiadások hónapról hónapra felemésztik a jövedelmek jelentős hányadát. Ilyenkor egy hirtelen jött nagyobb tétel, főként megtakarítás híján teljesen felboríthatja a családi költségvetést” – mondta Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója.

Az iskolakezdéssel összefüggésben megnő a diák-költözések száma is. Akár egy albérleti szoba berendezésekor is érdemes legalább 100 ezer forinttal kalkulálni. Szintén az őszi hónapokban esedékes az autónk téli felkészítése ez magában sem kis költség, főként, ha esedékessé válik a téli gumik cseréje.

Ugyancsak több tízezres, sőt százezres költséggel számolhatunk, ha kazánunk őszi átvizsgálásakor kiderül, hogy fűtésrendszerünk tönkrement. De sorolhatnánk még az őszi szezonban felmerülő váratlan kiadásokat – mondja az igazgató.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Most éri meg önéletrajzot írni! A fiatalok adómentessége
PR | 2022. január 21. 15:55
Bombaként robbant a hír tavaly, hogy a kormány szeretné a 25 év alatti munkavállalók számára eltörölni a személyi jövedelemadót. Ez az eltörlés 2022. január elseje óta van érvényben, ezzel pedig megkönnyítik a diákmunkások és a pályakezdő fiatalok helyzetét.
Vásárló Melyik a mi autónk? Megdőlt a rekord a piacon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 08:22
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben - 819 ezer használt autó cserélt gazdát tavaly.
Vásárló MST, a magyar crypto elkezdte meghódítani a piacot
PR | 2022. január 17. 13:21
Hatalmas sikere kezd lenni a Millionstarternek a nemzetközi piacon.
Vásárló Az Aldi és a Lidl mostantól hibridhússal eteti az embereket
Privátbankár.hu | 2022. január 15. 13:06
A németországi Aldi és Lidl diszkontokban a vásárlóknak a napokban új húskészítményeket kínálnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy egészségesebben étkezhessenek és jobban óvják a környezetet. Ezzel azonban nem kell teljesen nélkülözniük a húst sem. Mit is tartalmaznak ezek?
Vásárló Új járatot indít a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 14:25
Szabad az út Moldovába.
Vásárló Olcsó húsnak híg lesz a leve? Import termékeket hozhat az árbefagyasztás
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 15:48
Már borítékolható, mit lépnek majd a kereskedők februártól, és nem biztos, hogy a vevők fognak jól járni. 
Vásárló Gulyás Gergely bejelentette: hat helyett hét termék árát rögzítik
Csabai Károly | 2022. január 13. 13:28
Még mindig maradtak tisztázandó kérdések az Orbán Viktor által tegnap bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban.
Vásárló Élelmiszerárstopot hirdetett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 17:45
Ez volt Orbán Viktor nagy bejelentése: az október közepi szintre kell visszavágni hat élelmiszer árát.
Vásárló Törölközők promóciós céllal
Márkázott tartalom | 2022. január 12. 10:21
Jól tudjuk, hogy rengeteg dolog, kütyü, ruhaféle alkalmas promóciós célra. Nem lehet ez alól kivétel a törölköző sem, hiszen egy fontos, mindennap használt tisztálkodási eszközről van szó. Lássuk, kiknek éri meg logóztatni ezt a tárgyat!
Vásárló Business, Duna, Lifestyle
PR | 2022. január 11. 13:35
A Danubius Hotel Helia szolgáltatási köre jó példája az átgondolt munka-élet egyensúlyt előtérbe helyező szemléletnek, ami sok szempontból teszi emberközelivé a Danubius Hotels XIII. kerületi, Duna-parti szállodáját.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló