5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A statisztikák is javították az árfolyamot, de a fogyasztók is egyre éhesebbek az olajra. Elkezdődtek a tavaszi karbantartások is a kutakon, így a termelés visszafogottabb lett, több finomító is takarékon van. Emelés jöhet.

A Reuters adatközlése alapján a február 22 - február 26-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 0,6 százalékkal lett olcsóbb, a gázolajé 0,9 százalékkal került kevesebbe. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 1,1 százalékkal gyengült a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyagpiacokon a benzin és a gázolaj ára a erősen ingadozott, szerdától folyamatosan emelkedett. A heti átlagos piaci változások alapján egyik üzemanyagnál sem várható változás, de a hét utolsó két napján történt jelentősebb emelkedés miatt lehetséges, hogy a benzin ára akár 3-6 forinttal is emelkedhet. A gázolajnál nem, vagy csak minimális változtatás várható.

Az adatok is segítettek

A Brent spot kőolaj ára a héten 31-36 dollár között változott, heti átlagban 1,2 dollárral, 3,6 százalékkal emelkedett az ár. Az árak a hét elején erőteljesen ingadoztak, csütörtökön de főképp pénteken erőteljesebben emelkedtek. Az olajpiaci ingadozást a hét elején inkább csak a túlkínálat mozgatta, a hét második felében a statisztikai publikációk okozták az áremelkedést. A kedvezőbb amerikai GDP-adatot úgy is lehet értelmezni, hogy az Egyesült Államokban a növekedés erőteljes marad, tehát az olajigények nem csökkennek.

A publikált benzin-felhasználási adatok is kedvezőek, ez is felfelé mozdította az olajárat. Az is árfelhajtó tényező, hogy az előrejelzések szerint idén a palaolaj-kitermelés csökkenés miatt kb. 600 ezer hordó/nap mértékkel csökken az amerikai olajtemelés. A rövid távú hatások között szerepel, hogy egyre több finomító korlátozza vagy leállítja a termelést a tavaszi karbantartási munkák miatt. Az árnövekedést végül az is támogatta, hogy ezen a héten tovább csökkent az amerikai kőolajfúrások száma, bár ezen a héten "csak" 13-mal.

Forrás: GKI

 

A WTI erősebb volt

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga több mint 1 dollárral nőtt az előző heti átlaghoz viszonyítva, a határidős ár péntek kivételével a hét folyamán a spot ár fölött változott. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten csökkent, mivel a WTI határidős ára gyorsabban nőtt, mint a határidős Brent ára. A különbség a hét végére megközelítette a 2,5 dollárt. Az európai üzemanyagpiacokon a benzin iránti kereslet mérsékelt, minimális az export a korábbi fontos piacokra, egyedül Kína vásárol benzin alapanyagot, illetve a benzin finomításához szükséges anyagokat.

Az ARA kikötőkben raktározott benzin-, és gázolaj-készletek igen magas szinten vannak. Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges, a legnagyobb gond a tárolók telitődés közeli állapota miatt van. A hírek szerint márciusban kevesebb dízel érkezik az európai piacokra, mint februárban, ez talán elősegíti a magas készletszint mérséklődését.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a február 22 - február 26-a közötti időszakban 0,6%-kal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 1,8-1,0%-kal csökkentek az árak. A benzin ára a hét első három napján fel-le ingadozott, majd csütörtökön és pénteken jelentősen emelkedett. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,9%-kal csökkent a megelőző hét áraihoz viszonyítva, az észak-európai piacokon 0,5-0,6%-os volt az áremelkedés. A hét folyamán a dízel ára is a benzinéhez hasonlóan változott. Ezen a héten az üzemanyagok árváltozása többé-kevésbé követte az olajár mozgását.

A forint árfolyama a február 22 - február 26-i héten 281,4 Ft/dollár körül ingadozott, több mint három forinttal kellett többet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam az euróhoz viszonyítva, heti átlagban kissé gyengült, a dollár árfolyama erősödött az euróhoz, s így a forinthoz viszonyítva is. A forintárfolyam gyengülése eltüntette a benzin- és a gázolajár dollárban mért csökkenését
Így alakulhatnak az árak

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 0,5 százalékos, az ARA piacon 2,1 százalékos áremelkedés, az NWE  piacon 0,7 százalékos árcsökkenés jelentkezett. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított heti változások 0,2 százalékos áremelkedést jeleztek, az észak-európai piacokon 0,6-1,6 százalékos emelkedést mutatnak az árak forintban mérve.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon 0-1, a másik két piacon is 1-2 forint közötti áremelkedést jelenthetnek.  A csütörtöki és pénteki dollárpiaci áremelkedés azonban jelentősebb, akár 3-6 forintnyi emelést is kiválthat. A gázolaj forintban mért ára esetében egyik piac heti átlagos árváltozása sem jelentős, azonban a hét utolsó két napjának áremelkedése és a forint gyengülése 2-3 forintos emelést is indokolhat. A benzin ára 304-306 forint/liter körüli szinten, a gázolaj ára várhatóan 301-302 Ft/liter körüli szinten változhat.

Címkék: Vásárló Benzin Olaj

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG