4p
A nyárban többek közt az a jó, hogy kint is lehet enni családdal, barátokkal, nem csak zárt helyen. A nagy kánikulában persze senkinek nincs kedve tüzet rakni, de most eljöhet a grillezők ideje. Nagyobb társaságnak főzni azonban nem csak kihívás, hanem felelősség is - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Néhib), akik összeszedtek néhány tippet, hogy a parti a finom ételekről és a jó hangulatról legyen emlékezetes.

Gondolkodjunk előre

Amikor útra kelünk és nem a kertben grillezünk, érdemes jól átgondolni, mit viszünk magunkkal, hiszen mindaz a kényelem, eszközbőség és higiénia, ami a saját konyhánkban rendelkezésünkre áll, a természetben hiányozni fog. Erre megoldást kell találnunk, hiszen sütés, főzés közben nagyon fontos a hűtés, a megfelelő hőfokra való hevítés, vagy a kéz és a konyhai eszközök tisztántartása.

Ha a szabadban főzünk, mérjük fel a terepet. Mennyi helyünk lesz, hová tehetjük az alapanyagokat, hol tudunk megteríteni. Lesz-e lehetőség hűtésre, vagy esetleg hűtőtáskával kell ezt megoldanunk. Hol rakunk tüzet, mivel, hogyan, hogy biztonságban legyünk, és a világ is biztonságban legyen tőlünk?

A jó tűzrakóhely

Olyan helyet válassz a tűzrakáshoz, amely szélvédett és legalább 5 méterre van a sátradtól, felszerelésedtől és bármi más gyúlékony anyagtól. Arra is figyelj, hogy ne gyújts tüzet közel a bokrokhoz vagy a faágakhoz! A tűzrakóhelyet másfél méter sugarú körben tisztítsd meg; távolítsd el a leveleket, gyepet és minden éghetőt a talajról. Legjobb, ha ásol egy lyukat a tűznek, ami legalább 30 centiméter mély és gyűrűt építesz kövekből a tűzrakó hely körül. 

Válogasd szét a fát méret szerint a tűzrakáshoz (gyújtós, aprófa, tűzifa). Soha ne vágj ki élő fát az erdőben! Ez egyrészt bűncselekmény, másrészt nedves, ezért nehezen ég. Ne használj semmilyen éghető folyadékot a tűz begyújtásához! Gondold végig, mire akarod használni a tüzet és mennyi ideig van rá szükséged.

A biztonságos étel

A kézmosásról semmiképpen ne feledkezzünk meg! Minden esetben alaposan – meleg vízzel, szappannal – megmosott kézzel álljunk neki a főzésnek. Mindig mossunk kezet, ha például a szemetest használtuk, hulladékhoz értünk, vagy ha tüsszentettünk, orrot fújtunk. Különösen fontos az alapos kézmosás nyers hús érintése, előkészítése után. Az ételkészítéshez kizárólag tiszta eszközöket, edényeket használjunk fel.

Alaposan süssük-főzzük meg a nyers élelmiszereket: élelmiszerbiztonsági alapszabály, hogy a melegen készülő ételeket addig kell sütni, főzni, míg belső hőmérsékletük az étel legvastagabb pontján mérve legalább 2 percen át el nem éri a 72 °C –ot, illetve az étel minden pontján a legalább 75 °C-ot. Használjunk ételhőmérőt, hiszen szaglás, ízlelés, villával megszurkálás, szemrevételezés alapján nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy valóban átfőtt/átsült-e az étel - javasolja a Nébih.

Az ételeket maximum 2 órán keresztül tároljuk szobahőmérsékleten, nagy melegben maximum 1 órán át. A maradék ételt lefedve tegyük a hűtőszekrénybe, hűtőtáskába. Amennyiben bizonytalanok vagyunk abban, hogy mennyi ideig is volt kint az étel, ne kockáztassunk, inkább dobjuk ki. A maradék ételt fogyasztás előtt újra át kell forrósítani, a langyosítás, melegítés nem elegendő.

Hogyan oltsd el a tüzet?

Lehetőleg hagyd teljesen “hamuig” leégni a tüzet, ilyenkor a legkönnyebb jól eloltani. Locsold le a tüzet minél több vízzel! Keverd össze a hamuval. Figyelj a tűz szélére, onnan is húzd középre a hamut! Locsold meg ismét a tüzet!

Mielőtt ott hagyod, ellenőrizd jól oltottad-e el! Tartsd a kezed a nedves hamu felé, de ne érintsd meg! Ha érzed, hogy még forró, önts még rá vizet és keverd össze!Ha a hamu kihűlt, szedd szét a tűzrakó hely köré általad épített gyűrűt, temesd vissza gödröt! Ha a hamu forró, ne indulj el, ne hagyd magára!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nincsen még vége a horrornak a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2025. október 29. 10:36
Újabb áremelkedés jön.
Vásárló Egész évben karácsony – de hová tűnik az ünnep varázsa?
Elek Lenke | 2025. október 27. 19:22
Kint 17 fokot mutat a hőmérő, még októberben vagyunk, de az egyik nagy bevásárlóközpont lakberendezési üzletében már ömlenek ránk a halloweeni mellett a karácsonyi áruk is. Mire eljön az ünnep, elvész annak a varázsa, gondolhatja sok magyar vásárló. De hogyan és miért kezdtek a hazai kereskedők is elmozdulni ebbe az irányba?
Vásárló Csapatépítés: befektetés vagy plusz kiadás?
Márkázott tartalom | 2025. október 27. 18:58
A legtöbb vállalat életében időről időre felmerül a kérdés, hogy vajon tényleg megéri-e csapatépítést szervezni, vagy ez csak egy újabb költség, amit a vezetőség jobb híján elkönyvel a „jó hangulat fenntartása” címen? A válasz azonban sokkal egyértelműbb, mint gondolnánk. Egy jól megválasztott program ugyanis nem csupán a közösséget erősíti, hanem hosszú távon a teljesítményre és a lojalitásra is hat. 
Vásárló Új korszak kezdődik Salgótarjánban: épül a város első STOP SHOP bevásárlóparkja
Natív tartalom | 2025. október 27. 16:18
Salgótarján új fejezethez érkezik: a város központjában, a Lidl melletti területen megkezdődött a régió legújabb STOP SHOP bevásárlóparkjának építése. A CPI Hungary fejlesztésében megvalósuló projekt nemcsak új vásárlási lehetőségeket, hanem modern, fenntartható és közösségbarát környezetet is hoz a nógrádi megyeszékhelyre.
Vásárló Csak ebben a magánkórházban található újszülött/koraszülött intenzív centrum
Natív tartalom | 2025. október 27. 14:33
A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van. A TritonLife magánkórház közleményében továbbá kiemelik, hogy intézményükben van a magánegészségügyben egyedüliként elérhető újszülött/koraszülött intenzív centrum (PIC II).
Vásárló Miért éri meg ökobarattá tenni egy szálláshelyet?
Márkázott tartalom | 2025. október 27. 12:22
A turizmusban is évről évre egyre fontosabb szempont a fenntarthatóság. Az utazók közül sokan ma már nemcsak a szállás kényelmét vagy elhelyezkedését mérlegelik, hanem azt is, hogy mennyire környezetbarát a hely, ahol megszállnak. Egy ökobarát szálláshely nemcsak a bolygónknak tesz jót, de hosszú távon a tulajdonosnak is, hiszen csökkenhetnek a költségek, nőhet a vendégek elégedettsége és a vállalkozás vonzóbbá válhat a piacon. 
Vásárló Nagy öröm érte az Aldi vásárlóit
Privátbankár.hu | 2025. október 21. 08:14
Megduplázza az online vásárlás elérhetőségét.
Vásárló Milyen termékeket érdemes értékesíteni a magyar online piactereken?
Márkázott tartalom | 2025. október 20. 16:56
A magyar online kereskedelem folyamatosan bővül, és a piacterek egyre népszerűbbek a vásárlók körében. Az eladók számára ez hatalmas lehetőségeket kínál, ugyanakkor egy fontos kérdést is felvet: mely termékek fogynak a legjobban? A megfelelő termékkör kiválasztása döntő lehet a siker és a stagnálás között.
Vásárló Brand safety vs. bevétel: mit kezdjenek a kiadók a „szürke zónás” hirdetőkkel?
Márkázott tartalom | 2025. október 20. 10:17
A hazai online médiapiac egyszerre él meg két nyomást: az egyik az olvasói bizalom megőrzése, a másik a hirdetési bevétel növelése. A kettő általában együtt halad – amíg nem kerül szóba a „szürke zóna”. Ez az a tér, ahol a hirdető jogilag tiszta, a termékkategória nem tiltott, mégis felmerülhetnek reputációs, ízlésbeli vagy kontextusbeli kérdések. Klasszikus példa, amikor egy komoly, tragédiával foglalkozó cikk mellé fut be harsány, „garantált eredményt” ígérő kreatív. Nem illegális, csak rossz helyen van – és a kiadó márkájától idegen.
Vásárló Egyre jobb magyar autósnak lenni
Privátbankár.hu | 2025. október 20. 09:49
Megint csökkentek az üzemanyagok átlagárai, a dízelről pedig újabb jó hír érkezett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG