4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A nyárban többek közt az a jó, hogy kint is lehet enni családdal, barátokkal, nem csak zárt helyen. A nagy kánikulában persze senkinek nincs kedve tüzet rakni, de most eljöhet a grillezők ideje. Nagyobb társaságnak főzni azonban nem csak kihívás, hanem felelősség is - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Néhib), akik összeszedtek néhány tippet, hogy a parti a finom ételekről és a jó hangulatról legyen emlékezetes.

Gondolkodjunk előre

Amikor útra kelünk és nem a kertben grillezünk, érdemes jól átgondolni, mit viszünk magunkkal, hiszen mindaz a kényelem, eszközbőség és higiénia, ami a saját konyhánkban rendelkezésünkre áll, a természetben hiányozni fog. Erre megoldást kell találnunk, hiszen sütés, főzés közben nagyon fontos a hűtés, a megfelelő hőfokra való hevítés, vagy a kéz és a konyhai eszközök tisztántartása.

Ha a szabadban főzünk, mérjük fel a terepet. Mennyi helyünk lesz, hová tehetjük az alapanyagokat, hol tudunk megteríteni. Lesz-e lehetőség hűtésre, vagy esetleg hűtőtáskával kell ezt megoldanunk. Hol rakunk tüzet, mivel, hogyan, hogy biztonságban legyünk, és a világ is biztonságban legyen tőlünk?

A jó tűzrakóhely

Olyan helyet válassz a tűzrakáshoz, amely szélvédett és legalább 5 méterre van a sátradtól, felszerelésedtől és bármi más gyúlékony anyagtól. Arra is figyelj, hogy ne gyújts tüzet közel a bokrokhoz vagy a faágakhoz! A tűzrakóhelyet másfél méter sugarú körben tisztítsd meg; távolítsd el a leveleket, gyepet és minden éghetőt a talajról. Legjobb, ha ásol egy lyukat a tűznek, ami legalább 30 centiméter mély és gyűrűt építesz kövekből a tűzrakó hely körül. 

Válogasd szét a fát méret szerint a tűzrakáshoz (gyújtós, aprófa, tűzifa). Soha ne vágj ki élő fát az erdőben! Ez egyrészt bűncselekmény, másrészt nedves, ezért nehezen ég. Ne használj semmilyen éghető folyadékot a tűz begyújtásához! Gondold végig, mire akarod használni a tüzet és mennyi ideig van rá szükséged.

A biztonságos étel

A kézmosásról semmiképpen ne feledkezzünk meg! Minden esetben alaposan – meleg vízzel, szappannal – megmosott kézzel álljunk neki a főzésnek. Mindig mossunk kezet, ha például a szemetest használtuk, hulladékhoz értünk, vagy ha tüsszentettünk, orrot fújtunk. Különösen fontos az alapos kézmosás nyers hús érintése, előkészítése után. Az ételkészítéshez kizárólag tiszta eszközöket, edényeket használjunk fel.

Alaposan süssük-főzzük meg a nyers élelmiszereket: élelmiszerbiztonsági alapszabály, hogy a melegen készülő ételeket addig kell sütni, főzni, míg belső hőmérsékletük az étel legvastagabb pontján mérve legalább 2 percen át el nem éri a 72 °C –ot, illetve az étel minden pontján a legalább 75 °C-ot. Használjunk ételhőmérőt, hiszen szaglás, ízlelés, villával megszurkálás, szemrevételezés alapján nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy valóban átfőtt/átsült-e az étel - javasolja a Nébih.

Az ételeket maximum 2 órán keresztül tároljuk szobahőmérsékleten, nagy melegben maximum 1 órán át. A maradék ételt lefedve tegyük a hűtőszekrénybe, hűtőtáskába. Amennyiben bizonytalanok vagyunk abban, hogy mennyi ideig is volt kint az étel, ne kockáztassunk, inkább dobjuk ki. A maradék ételt fogyasztás előtt újra át kell forrósítani, a langyosítás, melegítés nem elegendő.

Hogyan oltsd el a tüzet?

Lehetőleg hagyd teljesen “hamuig” leégni a tüzet, ilyenkor a legkönnyebb jól eloltani. Locsold le a tüzet minél több vízzel! Keverd össze a hamuval. Figyelj a tűz szélére, onnan is húzd középre a hamut! Locsold meg ismét a tüzet!

Mielőtt ott hagyod, ellenőrizd jól oltottad-e el! Tartsd a kezed a nedves hamu felé, de ne érintsd meg! Ha érzed, hogy még forró, önts még rá vizet és keverd össze!Ha a hamu kihűlt, szedd szét a tűzrakó hely köré általad épített gyűrűt, temesd vissza gödröt! Ha a hamu forró, ne indulj el, ne hagyd magára!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Hogyan védhetjük az izületeinket az ülő munka adta nehézségektől?
Márkázott tartalom | 2024. április 29. 19:45
Az ülő munka legalább olyan szinten terhelheti az ízületeket, mintha kemény fizikai munkát végeznénk. Gyakran pedig 40 óránál is többet töltünk a számítógép előtt ülve, ezért különösen fontos, hogy tudatosan védjük az ízületeinket. Mit tehetünk egészségünk érdekében? Mutatjuk a leghasznosabb tippeket!
Vásárló Örömteli hír érkezett a magyar benzinkutakról
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 11:24
Olcsóbb lesz megtölteni a tankokat. 
Vásárló Bevetik a "mindent tudó" tanácsadót az élelmiszereknél
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 15:28
Komoly változás jöhet az élelmiszer- és italpiacon, miután minden vállalat a mesterséges intelligenciára támaszkodva akar versenytársai fölé kerekedni. 
Vásárló Használtcikk-forradalmat hirdet a Decathlon
Buksza blog | 2024. április 28. 14:41
Magasabb szintre emeli használtcikk-üzletét a Decathlon.
Vásárló Ki lehet mosni a legkoszosabb ruhákat is 15 perc alatt?
Buksza blog | 2024. április 28. 12:57
A távmunka egyik kevésbé ismert mellékhatása, hogy sokan többet sportolnak, amihez nem az öregebb pólókat használják, hanem az úgynevezett athleisure ruházatot. Ennek is van azonban egy mellékhatása.
Vásárló Meglepő újdonsággal állt elő az Aldi, mérföldkő lehet a boltlánc életében
Buksza blog | 2024. április 28. 08:33
Az Aldi és építőipari beruházó partnere új szintre emelte Németországban közös tevékenységét azzal, hogy többre vállalkozott egyszerűen egy új áruház felépítésénél. A bolt felett lakóház épült.
Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Csempésszünk egy kis zöldet bárhová!
Márkázott tartalom | 2024. április 22. 16:32
A szép, zöld, gondozott fűfelület nagyon vonzó és kellemes látványt nyújt. Azonban tény, hogy sok odafigyelést is igényel. A rendszeres fűnyírás, öntözés, esetlegesen a gyomirtás vagy a különféle növényvédelmi kezelések időt és energiát igényelnek. Emellett költségesek is, és még a környezetet is terhelik.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG