4p
A nyárban többek közt az a jó, hogy kint is lehet enni családdal, barátokkal, nem csak zárt helyen. A nagy kánikulában persze senkinek nincs kedve tüzet rakni, de most eljöhet a grillezők ideje. Nagyobb társaságnak főzni azonban nem csak kihívás, hanem felelősség is - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Néhib), akik összeszedtek néhány tippet, hogy a parti a finom ételekről és a jó hangulatról legyen emlékezetes.

Gondolkodjunk előre

Amikor útra kelünk és nem a kertben grillezünk, érdemes jól átgondolni, mit viszünk magunkkal, hiszen mindaz a kényelem, eszközbőség és higiénia, ami a saját konyhánkban rendelkezésünkre áll, a természetben hiányozni fog. Erre megoldást kell találnunk, hiszen sütés, főzés közben nagyon fontos a hűtés, a megfelelő hőfokra való hevítés, vagy a kéz és a konyhai eszközök tisztántartása.

Ha a szabadban főzünk, mérjük fel a terepet. Mennyi helyünk lesz, hová tehetjük az alapanyagokat, hol tudunk megteríteni. Lesz-e lehetőség hűtésre, vagy esetleg hűtőtáskával kell ezt megoldanunk. Hol rakunk tüzet, mivel, hogyan, hogy biztonságban legyünk, és a világ is biztonságban legyen tőlünk?

A jó tűzrakóhely

Olyan helyet válassz a tűzrakáshoz, amely szélvédett és legalább 5 méterre van a sátradtól, felszerelésedtől és bármi más gyúlékony anyagtól. Arra is figyelj, hogy ne gyújts tüzet közel a bokrokhoz vagy a faágakhoz! A tűzrakóhelyet másfél méter sugarú körben tisztítsd meg; távolítsd el a leveleket, gyepet és minden éghetőt a talajról. Legjobb, ha ásol egy lyukat a tűznek, ami legalább 30 centiméter mély és gyűrűt építesz kövekből a tűzrakó hely körül. 

Válogasd szét a fát méret szerint a tűzrakáshoz (gyújtós, aprófa, tűzifa). Soha ne vágj ki élő fát az erdőben! Ez egyrészt bűncselekmény, másrészt nedves, ezért nehezen ég. Ne használj semmilyen éghető folyadékot a tűz begyújtásához! Gondold végig, mire akarod használni a tüzet és mennyi ideig van rá szükséged.

A biztonságos étel

A kézmosásról semmiképpen ne feledkezzünk meg! Minden esetben alaposan – meleg vízzel, szappannal – megmosott kézzel álljunk neki a főzésnek. Mindig mossunk kezet, ha például a szemetest használtuk, hulladékhoz értünk, vagy ha tüsszentettünk, orrot fújtunk. Különösen fontos az alapos kézmosás nyers hús érintése, előkészítése után. Az ételkészítéshez kizárólag tiszta eszközöket, edényeket használjunk fel.

Alaposan süssük-főzzük meg a nyers élelmiszereket: élelmiszerbiztonsági alapszabály, hogy a melegen készülő ételeket addig kell sütni, főzni, míg belső hőmérsékletük az étel legvastagabb pontján mérve legalább 2 percen át el nem éri a 72 °C –ot, illetve az étel minden pontján a legalább 75 °C-ot. Használjunk ételhőmérőt, hiszen szaglás, ízlelés, villával megszurkálás, szemrevételezés alapján nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy valóban átfőtt/átsült-e az étel - javasolja a Nébih.

Az ételeket maximum 2 órán keresztül tároljuk szobahőmérsékleten, nagy melegben maximum 1 órán át. A maradék ételt lefedve tegyük a hűtőszekrénybe, hűtőtáskába. Amennyiben bizonytalanok vagyunk abban, hogy mennyi ideig is volt kint az étel, ne kockáztassunk, inkább dobjuk ki. A maradék ételt fogyasztás előtt újra át kell forrósítani, a langyosítás, melegítés nem elegendő.

Hogyan oltsd el a tüzet?

Lehetőleg hagyd teljesen “hamuig” leégni a tüzet, ilyenkor a legkönnyebb jól eloltani. Locsold le a tüzet minél több vízzel! Keverd össze a hamuval. Figyelj a tűz szélére, onnan is húzd középre a hamut! Locsold meg ismét a tüzet!

Mielőtt ott hagyod, ellenőrizd jól oltottad-e el! Tartsd a kezed a nedves hamu felé, de ne érintsd meg! Ha érzed, hogy még forró, önts még rá vizet és keverd össze!Ha a hamu kihűlt, szedd szét a tűzrakó hely köré általad épített gyűrűt, temesd vissza gödröt! Ha a hamu forró, ne indulj el, ne hagyd magára!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Döntöttek a vásárlók, lépéskényszerben a cégek
Buksza blog | 2025. április 1. 07:17
Egy friss felmérésből az derült ki, hogy megszűnőben van az az igényes fogyasztóréteg, amely ragaszkodott az ismert, megszokott, bevált termékmárkákhoz vásárlásai során.
Vásárló Ilyen is nagyon régen volt a magyar boltláncokban
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2025. március 31. 05:44
Újra csökkent a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára havi szinten, amire legutóbb tavaly nyáron volt példa. 
Vásárló Gigasztár állt a volt first lady mellé
Buksza blog | 2025. március 29. 12:11
Két évvel ezelőtt indította útjára Michelle Obama egészséges üdítőitallal foglalkozó közhasznú vállalkozását, amelybe beszállt az egyik legismertebb, jelenleg is aktív kosárlabdázó.
Vásárló Politika, pirula, profit – így tarol a modern reklámipar
Elek Lenke | 2025. március 26. 15:02
A reklámipar ma már nem a klasszikus kampányokról szól, hanem a kreativitás, a gyors reagálás és a digitális jelenlét uralja. A politikától a gyógyszeriparig minden ágazat használja, miközben a reklámformák egyre sokszínűbbek: influenszerek, mesterséges intelligencia és álcsatornák is beléptek a játékba. De hol húzódik az etika határa?
Vásárló Riasztó eredményre jutott a brit Aldi az időszakos termékeknél
Buksza blog | 2025. március 23. 16:24
Az Egyesült Királyság a gazdagabb országok közé tartozik, ám most egy kiábrándító adat érkezett. 
Vásárló A BYD megirigyelte a Dacia sikerét, indul a gőzhenger
Privátbankár.hu | 2025. március 23. 16:16
Még el sem indult a termelés a BYD szegedi üzemében, de az értékesítés terén már gőzerővel folyik a terjeszkedés. 
Vásárló Kiborítja a boltosokat az árrésről szóló legújabb ötlet, új címkék jöhetnek a romániai üzletekben
Buksza blog | 2025. március 23. 12:12
Romániában azt találta ki az állami fogyasztóvédelmi hatóság, hogy a boltok tüntessék fel a termékek árában foglalt árrést az árcímkéken. A kiskereskedők szerint csacsiság a javaslat.
Vásárló Vészjósló eredményeket tettek közzé Európa egyik központi repterén
Privátbankár.hu | 2025. március 22. 15:41
Finoman szólva sem teljesített jól a biztonsági szolgálat.
Vásárló A Lidl elárulta, miről lehet felismerni az árrésstopos termékeket
Privátbankár.hu | 2025. március 20. 10:17
A kereskedelmi vásárlókat nem szolgálja ki árrésstopos termékekkel a Lidl, a lakosságra viszont semmilyen korlátozás nem vonatkozik – jelentette be a társaság.
Vásárló Amin nem szabad spórolni: a gyermek gumipapucs
Márkázott tartalom | 2025. március 20. 09:20
Semmilyen gyermekeknek szánt lábbelin nem szabad a fogunkhoz verni a garast, mert komoly károkat tudunk okozni. Egyrészt anyagilag is rosszabbul járhatunk, ha mindenképpen az olcsóbb változathoz ragaszkodunk, másrészt pedig a gyermek lábának fejlődése és a járása kerülhet veszélybe, ha nem a megfelelő kialakítású és minőségű cipőt adjuk rájuk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG