4p
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adott néhány tanácsot a citrusfélék kezeléséhez.

 

 

A citrusféléket, különösen a narancs, citrom és a mandarin esetében, nagy mennyiségben szállítják friss fogyasztási célra a termőhelytől távoli országokba. Ezek a gyümölcsök jól tárolhatók és ezért kibírják a viszonylag hosszú idejű szállításokat is, de ennek az a feltétele, hogy a betakarítás után megjelenő betegségek kockázatát a lehető legkisebbre kell csökkenteni.

A citrusok legfontosabb betakarítás utáni betegsége egyrészt a különféle penicillium fajok okozta penészedés, főleg a zöld penész, amit a Penicillium digitatum nevű gomba okoz, illetve a szintén gomba okozta lágyrothadás. Ezekre a tárolási betegségekre jellemző, hogy a megjelenés után villámgyorsan terjednek a tárolóban, rövid idő alatt komoly kárt okozva. A betegségek megelőzéséhez integrált védekezés szükséges, kezdve a kíméletes betakarítástól a spóraszóródás megelőzésén át a gombaölőszeres kezelésig, így biztosítható, hogy a termék megfelelő állapotban jusson el a távoli fogyasztóhoz is.

Mi is történik valójában a gyümölccsel a betakarítás után?

Mindenekelőtt alaposan átválogatják, csak egészséges gyümölcs kerülhet betárolásra, majd egy meleg, enyhén lúgos, bóraxos vagy nátrium-karbonátos vizes lemosás után tartályládában kerül a tárolóba, ahol gondosan beállított hőmérséklet és páratartalom mellett akár három hónapig is tárolható.

Amikor értékesítésre kerül a tétel, akkor a kitárolás után enyhén klóros vízzel lemossák, majd gombaölőszeres kezelés jön és a végén a gyümölcsöt bevonják egy nagyon vékony viaszréteggel, majd mehet a kartonba és irány a vevő.

Milyen vegyszereket használnak?

A lemosáshoz és fertőtlenítéshez általában bóraxot, szódát (nátrium-karbonátot), szódabikarbónát (nátrium-bikarbonátot) vagy hipót (nátrium-hipokloritot) nagyon kis mennyiségben, gombaölőszerként főleg az imazalil, ortofenil-fenol, tiabendazol használatos.

A viaszbevonathoz leggyakrabban sellakot használnak, vagy a carnauba-waxot (az előbbi egy természetes gyanta, az ázsiai lakktetű váladékából készül, az utóbbi egy dél-amerikai pálmaféle leveléből), de előfordulhat polietilén alapú viasz is.

Ehető-e a narancs héja?

A kezelések során a felhasznált anyagok megmaradnak a héjon, nem kerülnek be a gyümölcsbe, tehát a meghámozott gyümölccsel nincs is probléma. A kérdés onnantól érdekes, hogy ha kifejezetten a héjat szeretnénk felhasználni pl. kandírozni, vagy süteménybe reszelni, esetleg narancslekvárt készíteni. A gombaölőszeres kezelésen átesett gyümölcs héját ilyen módon felhasználni nem javasolt, de mivel a héj felhasználása jogos igény, ezért a kereskedelemben kapható olyan narancs és citrom is, ahol a gombaölőszeres kezelést kihagyták a technológiából, pont a héj étkezési célú felhasználását segítendő. Ezeken a gyümölcsökön csak viaszbevonat van, de az mikronos vastagságú, természetes anyag, a héj bátran felhasználható.

Amennyiben a címkéről nem állapítható meg, hogy a tétel átesett-e ilyen kezeléseken (a címkén kötelező feltüntetni a kezelésekhez használt anyagokat, 543/2011/EU rendelet I. melléklet A-B. rész), mert pl. lédig termékről van szó, vagy nincs a címkén erre utaló adat, akkor kezelt terméknek kell tekinteni és nem javasolt a héj felhasználása.

Csak abban esetben lehetünk biztosak abban, hogy a betakarítás után nem történt gombaölő-szeres kezelés, ha ez kifejezetten rá van írva a címkére, vagy ökológiai termesztésből származik a gyümölcs (bio), amit védjeggyel igazolnak a címkén.

Így vásárolj narancsot!

A betakarítás utáni kezelések természetesen nem képesek a narancsot a végletekig frissen tartani, ezért érdemes vásárláskor a termék frissességét ellenőrizni. Legyen a narancs héja feszes, de rugalmas, csillogó fényes. A sokáig tárolt, kiszáradó gyümölcs héja a viaszbevonat ellenére is megfakul, a felülete keménnyé válik, ilyenkorra már a létartalma is erősen csökken.

Érdemes tudni, hogy a citrusféléknél a szín nincs összefüggésben az érettséggel, a héj sárgulásával a beltartalmi értékek nem növekednek, sőt az érett, friss, még zöld narancs pl. a vaktesztek szerint finomabb, frissebb ízű volt a már teljesen sárga színűnél. A citrus gyümölcsöket egyébként pont ezért általában zölden takarítják be és a banánhoz hasonlóan etilénkamrában érlelik sárgára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kapaszkodjon: ilyen idén egy trendi karácsonyfa
Elek Lenke | 2024. december 21. 10:19
Az idei karácsonyi dekorációkban a fenntarthatóság, a természetesség és a letisztult stílus keveredik a fényűző, csillogó elemekkel.
Vásárló Így kell ételt és pénzt menteni – Ön már muncholt?
Elek Lenke | 2024. december 20. 15:12
Egy magyar startup forradalmasította az ételmentést, miközben divattá tette a fenntarthatóságot.
Vásárló Már a munkavállalók vannak jobb alkupozícióban, nem a munkáltatók – interjú Szimeiszter Sándorral, a JYSK vezérével
Csernátony Csaba | 2024. december 19. 05:46
A vásárlóknak kínált termékek kiválasztásában a mesterséges intelligencia helyett inkább az emberi döntésben bízik Szimeiszter Sándor, a JYSK Magyarországért, Görögországért és Ausztriáért felelős országigazgatója. A dán kiskereskedő cég nem tervez jelentős további áruháznyitásokat Magyarországon, mert közel lefedettnek tekintheti a piacot. Ugyanakkor más, hagyományos boltláncokkal szemben jól boldogul az online értékesítéssel a JYSK.  A cégvezető beszélt arról is, hogy a gyenge forint milyen hatással lehet az árcímkékre. 
Vásárló Megjelent az űrkutatásból származó technológia a fogkrémeknél
Buksza blog | 2024. december 15. 18:03
Az űrhajók és a fogkrémek meglehetősen távol állnak egymástól, ám összekötheti őket, hogy hasonló módszerekkel készülnek. Legalábbis a Colgate ebbe az irányba megy. 
Vásárló Ki lehet törni a bejgli, halászlé, töltött káposzta háromszögből? A franciák mutatják a karácsonyi lakomadivatot
Buksza blog | 2024. december 15. 11:13
A franciák karácsonyi ételválasztása megmutatja, hogy ki lehet törni a halászlé, töltött káposzta, bejgli készítésének Bermuda-háromszögéből, ha egy kicsit bonyolultabban gondolkodik a házi szakács.
Vásárló Furcsa balesetben halt meg egy Magyarországon is népszerű márka alapítója
Privátbankár.hu | 2024. december 15. 08:26
Kirándulás közben történt a szerencsétlenség.
Vásárló Futárok nevében verik át a gyanútlan online vásárlókat a csalók: figyelmeztet a szlovák rendőrség
Privátbankár.hu | 2024. december 12. 12:59
Egy újfajta csalásra hívja fel a figyelmet a magyar nyelvű szlovákiai sajtó, ami vélhetően nem csupán Magyarország északi szomszédjának lakóit veszélyezteti.
Vásárló Földbe döngölheti a bíróság a „junk food” élelmiszerek és italok gyártóit
Buksza blog | 2024. december 12. 07:44
Egy magánember olyan pert kezdeményezett az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerek gyártói ellen, amely a dohánygyártók elmeszeléséhez hashonló végeredménnyel járhat.
Vásárló Váltás jöhet a boltokban: nyugdíjba mehetnek a mostani bevásárlókocsik
Buksza blog | 2024. december 10. 17:47
Hamarosan megjelenhetnek az okosnak mondott bevásárlókocsik az áruházakban, amelyek két szempontból is kiérdemlik ezt a jelzőt. Sokat tudó elektronikus kütyük és tudják hogyan húzzák ki a pénzt a vevők.
Vásárló Egy speciális hajápoló termék, amelyet érdemes megismerni
Márkázott tartalom | 2024. december 9. 15:29
A keratinos samponok népszerűsége töretlen, de vajon hányan ismerik közelebbről is ezeket a termékeket? Miért jó, ha ezeket használjuk a már megszokott samponok helyett? Cikkünkből ez is kiderül!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG