4p
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adott néhány tanácsot a citrusfélék kezeléséhez.

 

 

A citrusféléket, különösen a narancs, citrom és a mandarin esetében, nagy mennyiségben szállítják friss fogyasztási célra a termőhelytől távoli országokba. Ezek a gyümölcsök jól tárolhatók és ezért kibírják a viszonylag hosszú idejű szállításokat is, de ennek az a feltétele, hogy a betakarítás után megjelenő betegségek kockázatát a lehető legkisebbre kell csökkenteni.

A citrusok legfontosabb betakarítás utáni betegsége egyrészt a különféle penicillium fajok okozta penészedés, főleg a zöld penész, amit a Penicillium digitatum nevű gomba okoz, illetve a szintén gomba okozta lágyrothadás. Ezekre a tárolási betegségekre jellemző, hogy a megjelenés után villámgyorsan terjednek a tárolóban, rövid idő alatt komoly kárt okozva. A betegségek megelőzéséhez integrált védekezés szükséges, kezdve a kíméletes betakarítástól a spóraszóródás megelőzésén át a gombaölőszeres kezelésig, így biztosítható, hogy a termék megfelelő állapotban jusson el a távoli fogyasztóhoz is.

Mi is történik valójában a gyümölccsel a betakarítás után?

Mindenekelőtt alaposan átválogatják, csak egészséges gyümölcs kerülhet betárolásra, majd egy meleg, enyhén lúgos, bóraxos vagy nátrium-karbonátos vizes lemosás után tartályládában kerül a tárolóba, ahol gondosan beállított hőmérséklet és páratartalom mellett akár három hónapig is tárolható.

Amikor értékesítésre kerül a tétel, akkor a kitárolás után enyhén klóros vízzel lemossák, majd gombaölőszeres kezelés jön és a végén a gyümölcsöt bevonják egy nagyon vékony viaszréteggel, majd mehet a kartonba és irány a vevő.

Milyen vegyszereket használnak?

A lemosáshoz és fertőtlenítéshez általában bóraxot, szódát (nátrium-karbonátot), szódabikarbónát (nátrium-bikarbonátot) vagy hipót (nátrium-hipokloritot) nagyon kis mennyiségben, gombaölőszerként főleg az imazalil, ortofenil-fenol, tiabendazol használatos.

A viaszbevonathoz leggyakrabban sellakot használnak, vagy a carnauba-waxot (az előbbi egy természetes gyanta, az ázsiai lakktetű váladékából készül, az utóbbi egy dél-amerikai pálmaféle leveléből), de előfordulhat polietilén alapú viasz is.

Ehető-e a narancs héja?

A kezelések során a felhasznált anyagok megmaradnak a héjon, nem kerülnek be a gyümölcsbe, tehát a meghámozott gyümölccsel nincs is probléma. A kérdés onnantól érdekes, hogy ha kifejezetten a héjat szeretnénk felhasználni pl. kandírozni, vagy süteménybe reszelni, esetleg narancslekvárt készíteni. A gombaölőszeres kezelésen átesett gyümölcs héját ilyen módon felhasználni nem javasolt, de mivel a héj felhasználása jogos igény, ezért a kereskedelemben kapható olyan narancs és citrom is, ahol a gombaölőszeres kezelést kihagyták a technológiából, pont a héj étkezési célú felhasználását segítendő. Ezeken a gyümölcsökön csak viaszbevonat van, de az mikronos vastagságú, természetes anyag, a héj bátran felhasználható.

Amennyiben a címkéről nem állapítható meg, hogy a tétel átesett-e ilyen kezeléseken (a címkén kötelező feltüntetni a kezelésekhez használt anyagokat, 543/2011/EU rendelet I. melléklet A-B. rész), mert pl. lédig termékről van szó, vagy nincs a címkén erre utaló adat, akkor kezelt terméknek kell tekinteni és nem javasolt a héj felhasználása.

Csak abban esetben lehetünk biztosak abban, hogy a betakarítás után nem történt gombaölő-szeres kezelés, ha ez kifejezetten rá van írva a címkére, vagy ökológiai termesztésből származik a gyümölcs (bio), amit védjeggyel igazolnak a címkén.

Így vásárolj narancsot!

A betakarítás utáni kezelések természetesen nem képesek a narancsot a végletekig frissen tartani, ezért érdemes vásárláskor a termék frissességét ellenőrizni. Legyen a narancs héja feszes, de rugalmas, csillogó fényes. A sokáig tárolt, kiszáradó gyümölcs héja a viaszbevonat ellenére is megfakul, a felülete keménnyé válik, ilyenkorra már a létartalma is erősen csökken.

Érdemes tudni, hogy a citrusféléknél a szín nincs összefüggésben az érettséggel, a héj sárgulásával a beltartalmi értékek nem növekednek, sőt az érett, friss, még zöld narancs pl. a vaktesztek szerint finomabb, frissebb ízű volt a már teljesen sárga színűnél. A citrus gyümölcsöket egyébként pont ezért általában zölden takarítják be és a banánhoz hasonlóan etilénkamrában érlelik sárgára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Veszélyes kínai csomagok szivárognak Magyarországra is? Megkongatták a vészharangot
Privátbankár.hu | 2025. július 20. 10:21
Aggasztó híreket hozott az uniós biztos.
Vásárló Többet nem nyúl bele a kormány az üzemanyagok árába Magyarország szomszédjában
Privátbankár.hu | 2025. július 14. 17:36
Elengedik a horvát intézkedést.
Vásárló Summer Colors 2025 – a paletta, ami uralni fogja a gardróbunkat
PR | 2025. július 14. 11:54
Már javában tombol a nyár, a napfény szinte minden reggel biztos pontként köszönt minket, és a hosszú, meleg esték magukkal hozzák a szabadság, a könnyedség és az önkifejezés vágyát. A ruhatárunk ilyenkor természetesen átalakul – ahogyan mi is. Nem véletlen, hogy minden nyárnak megvannak a maga színei, amelyek nemcsak a kifutókon, hanem a mindennapjainkban is határozott jelenlétet követelnek. A 2025-ös szezon palettája egyszerre vibráló, friss és mégis klasszikusan kifinomult. Mi pedig boldogan öltöztetjük fel a stílusunkat ezekbe az árnyalatokba – mert ez a nyár rólunk szól.
Vásárló Modern iroda, régi szokások: miért nyomtatunk még mindig?
Márkázott tartalom | 2025. július 13. 10:33
A legtöbb munkahely ma már digitális, vagy legalábbis annak tűnik. Felhőalapú dokumentumok, online megbeszélések, digitális aláírás. Azt gondolnánk, a nyomtatók ideje lejárt. Ennek ellenére még mindig ott búgnak a sarkokban, és napi szinten használatban vannak. De miért nyomtatunk a modern irodában, amikor papír nélkül is hatékonyak lehetnénk? És vajon mit árul el ez a szokás a vállalati működésről?
Vásárló A Spar zöld jövőt épít mindannyiunkért
PR | 2025. július 8. 15:13
Tudtad, hogy bevásárlás közben is tehetsz a bolygóért? A Spar fenntarthatósági programjaival minden apró lépés számít – és ebben te is részt vehetsz.
Vásárló Várt a tankolással? Ennek nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2025. július 7. 16:38
Enyhén emelkedhetnek az árak.
Vásárló Ettől féltünk: visszatért a két számjegyű áremelkedés a boltokba
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. július 7. 05:42
Második hónapja újra drágul a családi nagybevásárlás a hazai hipermarketekben, három hónap szünet után visszatért a két számjegyű drágulás is az élelmiszer-fronton. A Privátbankár Árkosár-felmérés megnézte, hol tart most az árrésstop, mennyibe kerül a dinnye és az alkoholmentes bor.
Vásárló Építsünk brandet a csomagolással!
Márkázott tartalom | 2025. július 6. 10:42
Ahhoz, hogy hosszú távú sikereket érjen el a vállalkozásunk, elengedhetetlen a tudatos márkaépítés. Azon túl, hogy kell egy jó logó és egy találó szlogen, stratégiára is szükség van hozzá. Ennek pedig jó esetben része a termékek külső megjelenése, csomagolása is.
Vásárló Kiderült, melyik márka tarol a hazai újautó-piacon
Privátbankár.hu | 2025. július 5. 11:10
Megőrizte első helyét a BMW a prémium márkák mezőnyében az első fél évben.
Vásárló A tökéletes téglavágás titkai
Márkázott tartalom | 2025. július 5. 09:11
Sokan azt hiszik, hogy a téglavágás egyszerű feladat, de aki már próbálta, tudja, hogy közel sem az. Egy pontosan vágott tégla nemcsak az esztétikai megjelenést javítja, hanem a falazat stabilitását is nagymértékben befolyásolja. Legyen szó kisebb házi projektről vagy nagyobb építkezésről, a precíz vágások elengedhetetlenek. Kézi módszerrel gyakran több időt veszíthetünk a hibás darabok javításával vagy cseréjével.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG