TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ősszel újra megpiszkálná a vasárnapi munkavégzést a kormány. A napokban több ötlet is felmerült, azonban az már most látszik, a különböző javaslatok kivétel nélkül jelentős költségnövekedést jelentenek, nem beszélve arról, hogy mekkora bérfeszültséget hoznának a kisboltok és nagyobb láncok között. Mindenekelőtt a munkaerőhiányt kellene megoldani az OKSZ szerint.

Mit akarnak a hétvégével?

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetőjének e heti tájékoztatása szerint az őszi ülésszakban a parlament elé terjesztik a kiskereskedelmi munkavégzésre vonatkozó szabályozást. Többféle javaslat is van. Ezek között szerepel, hogy

  • csak meghatározott számú napon kelljen dolgozni, azaz mindenki nyitva lehet, de a munkavállalónak például csak hat vasárnapi kötelezettsége legyen,
  • a szombati munkavégzéshez is szabályt kell kötni, hogy a kereskedelmi dolgozóknak ne töredezzen szét a hétvégi munkarendjük,
  • a nemzeti ünnepek, munkaszüneti napok szabályozását is rögzíteni akarják, mert ez az eredeti törvényben is benne volt.

Kósa később azt közölte, nem akarják visszaállítani a vasárnapi boltzárat, csak finomhangolják a szabályozást. Azt mondta: szabályozni kell egyebek mellett, hogy hány vasárnapon dolgozhassanak az emberek egy évben és mely napokon ne tartsanak nyitva a boltok.

Újra jönne a vasárnapi boltzár?

Az MSZP erre reagálva azt írta, a kormánypárti politikus

"elszólta magát, s kiderült: a Fidesz-KDNP ősszel olyan szabályozásra készül, amellyel ismét vasárnapi zárva tartásra akarják kényszeríteni az üzleteket (...) ha Kósa Lajos és társai valóban tenni akarnak valamit a bolti dolgozók érdekében, akkor adják vissza nekik azt a 100 százalékos vasárnapi bérpótlékot, amelyet éppen ők csökkentettek 50 százalékra" - közölte az ellenzéki párt.

Senki nem kereste meg a szakszervezeteket

Kósa Lajos egyébként hétfőn úgy nyilatkozott jelenleg tárgyalnak a részletekről az érdekképviseletekkel. Ugyanakkor Sáling József, a 15 ezer aktív tagot tömörítő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke azt mondta a Magyar Nemzetnek, őket hivatalosan nem kereste meg a kormány. Az árbevétel alapján legnagyobb szakmai szervezet, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György is azt közölte, hogy őket sem kereste meg senki az ügyben - írta a lap.

Ki van most nyitva?

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) adatai szerint a 140 ezer boltból, áruházból becslések szerint 40 ezer tart nyitva vasárnap, a többi értékesítőhely lehúzza a redőnyt a hét utolsó napján. Az OKSZ szerint ugyanakkor most a legfontosabb feladat a munkaerőhiány enyhítése. (Erről ittitt, és itt is olvashat.)

"A döntő az alapbér, nem pedig a vasárnapi munkavégzés, hiszen a kiskereskedelem egészét nézve nem is dolgozik mindenki vasárnap, ráadásul a nyomasztó munkaerőhiányban nem is található szabad munkaerő. Ellentmondásos az is, hogy miért csak a boltokban, áruházakban kell megbecsülni a vasárnapi munkavégzést, a nemzetgazdaság sok más területén (például a vendéglátásban, a feldolgozóiparban, építőiparban) miért nem" - olvasható az OKSZ közleményében.

Bért emel a Tesco

Szerdán válságtanácskozást tartott a Tesco az áruházláncnál tapasztalt munkaerőhiány és a bérfeszültség miatt - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a tanácskozáson a dolgozóknak kedvező megállapodás született, de egyelőre sem a szakszervezetek, sem az áruházlánc sem állhat elő a részletekkel. A Magyar Nemzet úgy tudja, a szakszervezetek által említett kedvező megállapodás az eddigi kétlépcsős béremelés folytatását jelenti. Ha ez valóban megvalósul, a 16 ezer alkalmazott fizetése átlagosan 30 ezer forinttal emelkedik.

Szerintük az elmúlt napokban felvetett különböző javaslatok kivétel nélkül jelentős költségnövekedést jelentenek. A vasárnapi pótlék emelése, akár 100 százalékra, akár sávos rendben, több tízmilliárd forint többletkiadást okozhat a kiskereskedelem vasárnap nyitva tartó üzleteiben. A kötelező szabad vasárnapok számának emelése ugyancsak sok pénzbe kerül, hiszen több alkalmazottat igényel (jelenleg egy szabad vasárnap megadása kötelező) - jegyzi meg az OKSZ.

Buknának a kisboltok

A szövetség szerint feszültség forrása, hogy óriásiak a bérkülönbségek a kereskedelemben, ami eleve megszűr bármilyen változást. Lesznek olyan boltok, akik elbírják a nagyobb terhet, továbbá olyanok is, akik nem. Az esetleges szigorítások pénzügyi terhétől függően több ezer kisbolt is lehúzhatja a redőnyt vasárnap.

Megjegyzik ugyanakkor azt is, hogy a vasárnapi pótlék emelése azért is kétélű fegyver, mivel a Kúria korábbi állásfoglalása szerint a bevásárlóközpontokban tevékenykedő kiskereskedelmi egységekben - rendeltetésük miatt - nem is kötelező a vasárnapi pótlék, ugyan úgy, mint ahogyan a vendéglátóhelyeken sem.

Az OKSZ egy táblázatot is közölt, amelyben látszik, mekkorák is a bérkülönbségek az egyes üzletláncok között is. A legtöbb bért a nemzetközi hátterű áruházak fizetik alkalmazottaiknak:

Áruház Havi átlagkereset
(bruttó, eFt)
Létszám
Aldi 308 1 854
Lidl 248 3 634
Metro 222 2 543
Penny 218 3 027
Krupp és Társa (CBA) 193 832
Auchan 189 6 285
Spar 185 13 276
Tesco 184 18 082
Kisalföld Füszért (Reál) 154 294
Coop Szolnok 147 1 395
G'Roby 126 49
Kiskereskedelmi átlag 148 186 666

Forrás: Elektronikus Beszámoló Portál, OKSZ.

A munkaerőhiányt kellene megoldani

A KSH adatai szerint az üres álláshelyek száma a teljes kereskedelemben (kis- és nagykereskedelemben együtt) megközelíti a 4 ezret. Az OKSZ ugyanakkor úgy látja, a gyakorlati tapasztalatok alapján ennél sokkal nagyobb a munkaerőhiány.

Már eddig is jelentősen csökkent a boltok száma a kiskereskedelemben, 2015-ben három ezerrel, de az elmúlt években is ez az irányzat jellemezte a szervezetrendszert. Az alkalmazottak száma viszont alig változott az elmúlt években, pontosan a növekvő munkaerőhiány miatt:

2011. 2012. 2013. 2014. 2015. változás
Létszám 182 645 179 034 178 831 183 385 186 666 + 4 021

Forrás: OKSZ, KSH, létszám: fő, kiskereskedelem, 4 főnél nagyobb boltok, áruházak

Mindezek miatt az OKSZ szerint az alapbérek emelése csak korlátozott lehet. A nagyobb bért fizetőknél kevésbé feszítő a munkaerőhiány, viszont a kisebb boltosoknak többet kellene emelni, ami náluk már drágulást okozna, ami így versenyképességi hátrányukat növelné. Ezért elengedhetetlen a járulékkedvezmény is, elsősorban a kisvállalkozások körében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló A cumisüvegek is kibocsáthatnak mikroműanyagokat
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 08:58
A tápszer elkészítési módjának megváltoztatásával is sokat javulhat a helyzet. 
Vásárló Nagy bajban van a vadászturizmus a koronavírus miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 08:08
Soha annyi pénzt nem hagytak Magyarországon a külföldi vadászok, mint az előző vadászidényben. A koronavírus-járvány azonban derékba törte az ágazat prosperitását - írja a Világgazdaság.
Vásárló eBay – kiment a divatból?
Márkázott tartalom | 2020. október 18. 17:14
Elmondható, az eBay a korral kiment a divatból - derül ki az Üzleti magazin cikkéből. Az amerikai nagyvállalat a napokban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, amely azonban nem telhetett felhőtlenül: az eBay-t mára jóformán lekörözték az olyan kereskedelmi platformok, mint az Amazon vagy az Aliexpress.
Vásárló Mi az energetikai tanúsítvány?
Natív tartalom | 2020. október 14. 16:49
Az energetikai tanúsítványra egy mérnöki számításokon alapuló dokumentumként tekintünk, mely egy adott ingatlan energiafelhasználásáról ad tájékoztatást. Magyarországon 2012-től tették kötelezővé az energetikai tanúsítványok kiállítását, az Európai Unió irányelveinek megfelelően. Lássuk részletezve, hogy tulajdonképpen miért is van rá szükség, és hogyan is néz ki egy energetikai tanúsítvány.
Vásárló Komoly bizonytalanságot hozhat az új törvény a kisebb magánrendelőknek
Natív tartalom | 2020. október 12. 15:59
A kedden váratlan gyorsasággal elfogadott, az egészségügy régóta húzódó kérdéseit rendező új jogszabály alapjaiban forgatta fel a szektort, a FoglaljOrvost.hu ezért a helyzet elemzésére meghívta a hazai magánszektor meghatározó szereplőit. Az orvosi bérrendezés, valamint a hálapénz kivezetése vitán felül állóan szükséges volt, azonban az ehhez kapcsolódó feltételrendszer a hétvége óta borzolja az ágazat szereplőinek kedélyeit, legyen az közkórház vagy privát klinika vezetője, vagy az érdekképviseleti szervezetek egyike – hangoztatta több megszólaló is.
Vásárló Nagyot nőhet az étrendkiegészítők piaca a járványidőszakban
Márkázott tartalom | 2020. október 11. 10:29
Az étrend-kiegészítők piaca már a járvány előtt is dinamikusan fejlődött, 2017-ben 24 milliárd forintot költött a lakosság táplálék­kiegészítőkre, míg a vény nélkül kapható gyógyszerek piaca már akkor 124 milliárd forint árbevételt hozott. Az ember általában akkor kezd el ténylegesen figyelni az egészségére, amikor valamilyen problémával néz szembe, esetleg első kézből tapasztalt egy betegséget. 2020-ban valami hasonló történt, mivel egy nem várt járvány küldte az egész országot karanténba. Már a tavasz folyamán be kellett zárkóznunk a lakásokba, így nem csoda, hogy alig jutottunk hozzá a napfényhez, és ezzel más vitaminokhoz.  Bár a járványhelyzet folyamatosan változik, most átveszi a helyét az influenzajárvány, amitől talán idén tartanak a legtöbben. Sajnos az azonos tüneteket okozó vírust nem mindenki fogja tudni gyorsan azonosítani, és talán pont emiatt nem tudunk majd menni dolgozni. Nem véletlenül tűnik úgy, hogy az étrendkiegészítők napja éppen most érkezett el. Amikor ezekről a kiegészítőkről beszélünk, akkor sokan az edzőtermekre asszociálnak. Tény, hogy sokan plusz fehérje italokkal érnek el nagyobb hatást, azonban más tápanyagra is szüksége van a testünknek, ezek pedig a vitaminok.
Vásárló 47 éves rekord dőlt meg Ferihegyen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 8. 18:18
Az 1973-as szintre esett vissza az utasforgalom szeptemberben. 
Vásárló Halvány reménysugár: meg lehet fékezni az esztelen élelmiszerár-emelkedést?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2020. október 7. 06:05
Augusztus és a szeptember után októberben elmaradt a kétszámjegyű áremelkedés a hipermarketekben, és történelmi csúcsot sem hozott legfrissebb Árkosár-felmérésünk - így sem sokkal került kevesebbe az októberi nagybevásárlás 22 ezer forintnál. Továbbra is méregdrága az alma? Mennyiből lehet kihozni egy teázást? Megnéztük. 
Vásárló Tervek a jövőre
Márkázott tartalom | 2020. október 5. 14:14
Ez a 2020-as év elég húzós volt már eddig is. És sajnos még mindig nincs vége. Talán mindannyian egyet értünk abban, hogy hosszú ideje a világtörténelem legrosszabb évét tapossuk. De az élet, mint sok más probléma ellenére, most sem állt meg, és nem is fog. Saját magunk, családunk és barátaink érdekében is igyekezzünk a jövőre koncentrálni. Ez nagy segítség mentálisan mindannyiunknak ebben a nehéz időszakban. Kisebb vagy nagyobb, közeli vagy távoli tervek kovácsolásával a lelki egyensúlyunkat újra megtalálhatjuk, és pozitív jövőképet tűzhetünk ki magunk elé.
Vásárló Hogyan csomagoljunk be egy raklapot?
Márkázott tartalom | 2020. október 5. 09:19
A tökéletes raklap nem csak a stabilitás és a biztonság szempontjából fontos, hanem a szállítási díjak miatt is. Ha a raklap jól van becsomagolva, akkor kevesebb helyet foglal el. A rosszul összeállított raklapok nem rakhatók egymásra, ezért sok szállító ebben az esetben külön díjat számít fel. Ebben a cikkben összeszedtük a helyes raklap-összeállítás és -csomagolás lépéseit. 
hírlevél