5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A héten a benzin és a gázolaj is drágább lett a mediterrán piacon, előbbi 4,6, utóbbi 3,4 százalékkal. Jó hír, hogy ezalatt a forint szépen erősödött a dollárral szemben. Mit jelent ez tehát a magyar autósoknak? Maradnak az árak? Mégis lesz drágulás, esetleg árat csökkent a Mol? A GKI most is kiszámolta, mi jöhet a jövő héten.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek. A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

 

Oroszok mozgatták az árat

Brent spot kőolaj ára a héten 49-53 dollár között változott, a heti átlagban közel négy és fél dollárral emelkedett az ár. Az árak a hét négy napján folyamatosan emelkedtek az utolsó napon stagnáltak. Az orosz energiaminiszter Alexander Novák bejelentése okozta a legerősebb áremelkedést, mivel kijelentette, hogy kész találkozni az OPEC és az OPEC-en kívüli olajtermelőkkel a piaci helyzet megtárgyalása érdekében. Már be is jelentették, hogy a szaúdi és venezuelai olajminiszterekkel a tárgyalások időpontjait.

 

Az Amerikai Energiaügynökség közreadta első becslését a szeptemberi olajtermelésről, amely szerint 120 ezer hordó/nap mennyiséggel csökkent a kitermelés a megelőző hónaphoz képest. A szokásos heti jelentés szerint tovább csökkent az amerikai kőolajfúrások száma, ezen a héten kilenc darabbal. Emellett a dollár némileg gyengült a vezető devizákkal szemben, amely szintén áremelő hatású.

A befektetők a fenti tényezők miatt és az áremelkedés első jelére jelentősen megnövelték a hosszú távra vonatkozó ajánlataikat, amely megemelte a határidős árakat. A Shell vezérigazgatója is reménykeltőnek ítélte az áremelkedést, de megjegyezte, hogy még hosszú idő kell ahhoz, hogy a piaci egyensúly helyreálljon, s addig alacsony olajárakkal kell számolni.

Erre tart a Brent

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 3,7 dollárral emelkedett az előző heti átlaghoz viszonyítva, a spot ár már csak kevéssel van a határidős ár alatt. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten kicsit nőtt, mivel a határidős WTI ára kicsit mérsékeltebben emelkedett a Brent árhoz képest. Az üzemanyagpiacokon az Egyesült Államokba irányuló európai benzinexport tovább csökkent, de a Közel-Kelet és Ázsia, valamint a Földközi-tenger térségében jelentős a kereslet a megemelkedett számú finomítói karbantartás miatt. Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges, az előrejelzések szerint az amerikai dízelimport várhatóan mérséklődik az ősz folyamán, de Oroszországból, Ázsiából és a Közel-Keletről bőséges az import. Az európai belső árakat viszonylag magasan tartja az, hogy a Rajna vízszintje továbbra is sekély.

 

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon az október 5-október 9. közötti időszakban 4,6%-kal nőtt, az észak-nyugat-európai piacon hasonló volt az emelkedés, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 4,8%-os volt az emelkedés. A benzin ára mindhárom piacon a hét első egy-két napján emelkedett, majd csökkent és stagált. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 3,4%-kal nőtt, az észak-európai piacokon 4,4-4,2%-os volt az áremelkedés. Ezen a héten az üzemanyagárak inkább csak az első két napi olajáremelkedést követték.

Erősödött a forint

A forint árfolyama az október 5 - október 9-i héten 276,7 Ft/dollár körül ingadozott, 2,8 forinttal kellett kevesebbet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. Az árfolyam erősödése mérsékelte a forintban számított üzemanyagárak emelkedését.

 

Literben és forintban

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 3,6%-os, az északnyugat-európai piacon 3,6%-os, míg az ARA piacon 3,8%-os áremelkedés jelentkezett. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított változások 2,4%-os drágulást jeleztek, az észak-európai piacokon 3,4-3,1%-os csökkenést mutatnak az árak forintban mérve. Ezen a héten a forint-dollár árfolyam alakulása tompította a piaci árak emelkedését forintban számolva..

Erre lehet készülni

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon 3 forint körüli drágulást jeleznek, a másik két piacon 4 forint feletti az emelkedés. A pénteki 3 forintos emelés a heti átlagos áremelkedést már ellensúlyozta, ezért a piaci tényezők alapján további emelés nem várható. A gázolaj forintban mért ára esetében a mediterrán és az északnyugat-európai piacon 3-4 forintos emelkedést jeleznek az adatok. Mivel pénteken már egy 2 forintos áremelést érvényesítettek, ezért nem várható változtatás, vagy legfeljebb egy két forintos emelés.

A benzin ára 340 forint/liter körüli szintre kerülhet, a gázolaj ára várhatóan 348-350 Ft/liter között változhat - véli a GKI.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG