Hirdetés
Hirdetés

Nagyon rég kellett ilyen keveset dolgozni egy lakásért

2013. augusztus 19., 08:00

Az árak alacsonyak, a jövedelmek növekednek, a hitelek egyre olcsóbbak - végre feltámadhat a magyar lakáspiac. 13 éve nem volt ennyire jó vétel a magyar ingatlan.

Az FHB Lakásárindex adatai szerint több mint négy éve csökkennek mérsékelten, de folyamatosan a magyarországi lakásárak. Idén az első negyedévben a tavalyinál 2%-kal olcsóbbak voltak az ingatlanok.

Hirdetés

Több a fizetésünk, olcsóbb a hitel

Mivel az alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete eközben 2,6%-kal növekedett az év első negyedévében, élénkülhet a hazai ingatlanpiac: 2013-ban kevesebbet kell dolgozni egy négyzetméternyi lakásért, mint az utóbbi 13 évben bármikor.

A csökkenő inflációval párhuzamosan folyamatosan csökkennek a betéti és hitelkamatok is. A piaci kamatozású hitelek THM szintje már átlagosan 10% alá csökkent, egyes, támogatást felhasználó hiteltermékek akár 6-7% induló kamattal is igényelhetőek - ez pedig szintén élénkítheti a lakásvásárlási kedvet.

Új lakás nem épül - a régieket kellene felújítani

A lakásépítések is tovább csökkentek az év elején: 2013 júniusáig 2680 új lakást adtak át Magyarországon, ami az előző év első negyedévével összehasonlítva további lassulást jelent. A kiadott építési engedélyek száma sem ad okot a bizakodásra. Annál nagyobb szükség lenne a meglévő lakásállomány felújítására, korszerűsítésére: erről a 2011-es népszámlálás adatai is árulkodnak.

Bár magas a ’70-es, ’80-as években, gyenge szigeteléssel épült panellakások aránya az állományon belül, az utóbbi években jelentős hányaduk megújult.  A panel társasházak állományának negyede kapott új hőszigetelést nagyrészt a különböző támogatásokat felhasználva. A legnagyobb megtakarítási lehetőség a családi házak állományában valósulhat meg; a felújítások, korszerűsítések továbbra is megalapozhatják az energiafelhasználás mérséklését, az aktív rezsicsökkentést.

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 528 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,81 százalékos induló THM-mel. A CIB Bank Uno lakáskölcsön 54 305 forintos törlesztőrészlettel és 2,81 százalékos THM-mel vehető fel. Ezt az Erste Bank lakáscélú hitele 54 613 forintos törlesztőrészlettel és 2,87 százalékos THM-mel követi. Az MKB Bank lakáshitelének 55 460 forint a törlesztőrészlete, a THM pedig 3,04 százalék. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Eddig az eladók diktáltak, most majd a vevők fognak

Eddig az eladók diktáltak, most majd a vevők fognak

Az év második felében megcsappant a kereslet az ingatlanpiacon, lassult a drágulás üteme, emiatt pedig kínálati boom indult meg.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?