11p
Csábító propagandafilmekkel és feltételekkel csalogatja leendő dolgozóit a BKV. A jelentkezők csak a szerződés aláírása után szembesülnek azzal, hogy az ígéretek esetenként köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Poloska, vizeletes matrac, nehezen viselhető szagok. Börtönökben is jobb körülmények uralkodnak, mint a BKV munkásszállóin. A gond csak az, hogy másnap innen ülnek a volán mögé.

A tavalyi sofőrtoborzó filmecskében például kandalló mellett várja haza a család a munkából megtérő buszvezető apukát. Az ország távoli pontjairól érkező, éppen ezért az ingyenes munkásszálló lehetőségét fontos munkavállalói szempontnak érző újonc BKV-s természetesen tudja, hogy a szállóban nem várja se család, se kandalló, és aligha hiszi, hogy a munka felérne egy fitnesz-termi edzéssel. De arra azért kevesen számítanak, ami valóban fogadja őket.

„A 62-es szoba kulcsát kaptam meg. A szobát elfoglalva lettem figyelmes a kellemetlen szagokra. Mint kiderült előttem egy epilepsziás lakta a szobát, aki betegségéből adódóan időnként ágyba vizelt. A matrac dohos volt. Ezt jeleztem és kicserélhettem egy másikra, ami ugyan nem volt nedves az ürüléktől, de foltos és lyukas volt, gondolom cigarettával kiégethette valaki” – írja a BKV-nak szánt és a Privátbankár.hu-hoz is eljuttatott méltányossági kérelmében a munkásszállón uralkodó állapotokról József (teljes nevét, mivel még a BKV-nál dolgozik, kérésére nem közöljük), aki ráadásul a felvételi plakáton szereplő ingyenes elhelyezés helyett az egy ágyas fizetős szobát választotta.  Az ingyenesség ugyanis csak a több ágyas szobákban történő elhelyezés esetén biztosított, amelyekben a pihenés eléggé korlátozott a különböző műszakokban dolgozó emberek folytonos jövés-menése miatt.

József bevásárolt tisztítószerekből és szépen kiglancolta a szobát. Ám reggelente fáradtan, kialvatlanul ébredt és egyre több csípésnyom jelent meg a testén. Egész nap vakaródzott. A gondnoknő ágyi poloskára gyanakodott és azt tanácsolta neki, hogy egy szál alsógatyában költözzön át a szomszéd szobába, bár az még nem volt kitakarítva. József inkább az autóban aludt. Pár nap múlva az új, tiszta szobában hajtotta álomra a fejét, de ismét felriadt és „két bogarat sikerült összenyomnia” a gondosan mosott-vasalt lepedőn.

Ez már több volt a soknál, azóta az autójában és a barátoknál alszik. Így megy másnap buszt vezetni a korántsem stresszmentes fővárosi forgalomban. Levelében egyébként említést tesz még a szállón tapasztalt mérhetetlen alkoholfogyasztásról és dohányzásról, valamint a higiénia hiányáról. Mindezek az ott lakó emberek hétköznapjait szerinte teljesen ellehetetlenítik.  Ráadásul pénzügyileg is rosszul járt. A szobáért 30 ezer forintot kértek tőle, miközben elesett a 15-18 ezer forintos üzemanyag-térítéstől, ez ugyanis a szállón lakóknak nem jár. Ezt a térítési díjat kérte vissza a fentebb említett körülményekre tekintettel.

A fenti eset a BKV Dél-Pesti Üzemigazgatóságon dolgozók elhelyezését szolgáló Méta utcai munkásszállón történt, de Naszályi Gábor az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke szerint a többiben se sokkal jobb a helyzet. Akad olyan hely, ahol a kicsit magasabb buszsofőr csak összekuporodva fér el a gyerekekre méretezett ágyon. Apró szobák, lepusztult mosdók, kosz és lehangoltság mindenütt. Ennél a börtönökben is jobb körülmények lehetnek – véli a szakszervezeti vezető.

A szobákban időnként négy ember zsúfolódik össze, mindenhonnan lógnak a ruhák, csurig pakolva az ágy feletti polcok. De még két embernek is szűkös a hely, hiszen a hónap 30 napjából nem ritkán 25 napot itt élnek, itt alszanak, mosnak, esznek, pihennek és innen mennek dolgozni. Csakhogy ehhez valójában nincs elég tér. Az ágyak között alig 60-70 centiméternyi közlekedő folyosó marad, a száradó ruhák szinte a nyakukba lógnak. Mindenki egymás nyakába liheg, ami még pedáns tisztaság, kiváló minőségű bútorzat, felszerelt konyha és jó minőségű fürdő esetén is embert próbáló lenne, nemhogy mindezek teljes hiánya esetén.

Az ingyenes munkásszálló nagyon csábító ígéret a vidékről érkezőknek, de a munkaerő megtartásában aligha segít, hiszen, aki teheti, menekül ezekről a szállókról – magyarázza a Privátbankárnak Naszályi Gábor, aki ugyanakkor nem tagadja, hogy sok BKV dolgozónak ez az utolsó menedék. Ha ez megszűnik, nincs hová menni. A fővárosi, lassan az egekbe szökő albérletárak megfizethetetlenek a többségnek. De ez a kiszolgáltatottság nem jogosíthatja fel a munkáltatót arra, hogy ilyen körülmények között tartson embereket – háborog az érdekvédelmi vezető.

A BKV másként gondolja. Két évvel ezelőtt, amikor már kritikus méreteket öltött a munkaerőhiány a cégnél, összehívtak egy értekezletet, ahol azon ötleteltek a résztvevők, hogy mivel csalogathatnák a közlekedési vállalathoz a dolgozókat. Akkor ígérték meg a tévét a pihenőkbe és az elektromos beléptetést a telephelyekre, egyikből se lett semmi. Az ingyenes munkásszálló is akkor került be a „kényelmi” csomagba. A BKV jogi és humán osztályának vezetője akkor azt is kijelentette, hogy amíg törvény nem kötelezi a céget a rekreáció biztosítására, addig a BKV egy fillért se költ a dolgozók pihenő idejének kellemesebbé tételére. Azóta is tartják magukat ehhez – jegyzi meg Naszályi.

A BKV nem látja ilyen rossznak a  helyzetet. A Privátbankár körülményeket firtató kérdésére egy felsorolással válaszoltak, miszerint a szobákban az ágy, a ruhásszekrény mellett éjjeliszekrény, falipolc és éjjeli lámpa is van, sőt egyes szobákban még hűtőszekrény is. Igaz saját fürdőszoba nincs. Viszont kialakítottak közös helyiségeket, így társalgót, sőt egyes munkásszállókon konditerem is van. A BKV Zrt. tulajdonában egyébként jelenleg három munkásszálló van, ezek közül kettőt a BKV leányvállalata üzemeltet. (Ide tartozik a Méta utcai is.), illetve a budai oldalon dolgozóknak férőhelyeket bérelnek. Várhatóan  idén ősszel egy újabb saját tulajdonú munkásszálló nyitja meg kapuit, így összesen mintegy 350 munkavállaló elhelyezése biztosított. A BKV nem tagadja, hogy a munkaerőhiány csökkentése érdekében biztosítanak ingyenes elhelyezést a járművezetői-, szakmunkás- és mérnöki pozíciókban dolgozóknak, amelynek következtében meg is nőtt az érdeklődés a munkásszállók iránt.

A buszvezetők azonban nem nem biztosak abban, hogy az ingyenes szállást jövőre is biztosítja nekik a cég, lévén ez egy ideiglenes intézkedés volt. Az EKSZ elnöke szerint az csak az első lépés, hogy az autóbusz üzem létszámát sikerült valamelyest feltölteni, ez a karbantartókra például nem igaz, és a fluktuáció továbbra is nagyon nagy. Ha mindennap egy lyukban ébredsz, nehéz elhinned, hogy ez az út vezet az elképzelt jövő felé – mondja az EKSZ elnöke.

A 30 évvel ezelőtt fémkonténerekből ideiglenes jelleggel felhúzott Méta utcai szállónak legfeljebb a harmadát lakják BKV-s dolgozók, a többit más cégek munkásaival töltik meg, így az itt élők életmódja, elvárásai nagyon eltérőek – magyarázza Kiss László az EKSZ helyi alapszervezetének képviselője, aki rettenetesnek tartja a szállón kialakult körülményeket.  A takarítás elégtelen, a szálló felszereltsége szintúgy, még a rovarirtásért is hónapokig kellett könyörögni. Ez mindenkinek kényszermegoldás. Kiss László felesleges pénzkidobásnak tartja a keleti szárny részleges felújítására kiírt BKV pályázatot is. A végletekig leamortizálódott konténervároson nem segít a ráncfelvarrás, el kell bontani és egy rendes munkásszállót kell építeni helyette.

Még állami támogatást is kaphatnának hozzá. A kormány 2017-ben első körben 9 milliárdos munkásszálló-építő programot hirdetett, az akkori felhívás szerint a beruházási költségek 60 százalékát állja az állam, de csak önkormányzatok pályázhattak, amelyeknek az önerő mellett prezentálniuk kellett a megfelelő önkormányzati ingatlant is, amelyre az állam jelzálogot tesz a támogatás fejében. A településeknek ezenfelül vállalniuk kell, hogy a vártnál kisebb összegű támogatás esetén saját forrásból teremtik elő a beruházáshoz szükséges pénzt, legalább tíz évig munkásszállóként üzemeltetik az ingatlant. További erős korlátot jelentett az első körben a négyzetméterenkénti új építés esetén 280 ezer forintban, felújításnál 200 ezer forintban maximált építési költségkeret – amiből az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) adatai szerint legfeljebb 2016-os árszinten hozható ki egy négyzetméter. Azóta jócskán elszaladtak az árak, a szakipari munkáknál a hatalmas munkaerőhiány miatt két számjegyű az áremelkedés. Erre a kormány is előszeretettel hivatkozik, amikor saját beruházásainak költségelszállását magyarázza.

A pályázat első körében kevéssé meglepő módon csupán 1,5 milliárd forintot sikerült kiosztani, holott a kormány 18 új munkásszálló építésében bízott, összesen 4 ezer férőhellyel. A sikertelenséget látva az idén kiírt újabb pályázaton enyhítettek a feltételeken. A támogatást önkormányzati társulások és önkormányzati tulajdonban lévő cégek is elnyerhetik, az önerő pedig 20 százalékra mérséklődött. De az építendő munkásszállást előre meg kell terveztetni és vállalni kell, hogy két év alatt fel is épül. Ez pedig manapság, amikor még Orbán Viktor miniszterelnök barátjának, Garancsi István lakóparkjának átadása is több hónapos csúszásban van, nem könnyű vállalás.

Varga Mihály pénzügyminiszter mindenesetre idén júliusban a program keretében felhúzott  mórahalmi  Szent Benedek Munkásszálló  átadásakor azt mondta, hogy eddig 22 munkásszálló építéséről, összességében 8 milliárd forintnyi beruházásról született döntés, ami  3 ezer munkavállaló elhelyezését teszi lehetővé. Ősztől pedig magánvállalkozások is pályázhatnak.

A BKV állásfoglalása

A cég szerkesztőségünkhöz a cikk megjelenése után eljuttatott állásfoglalásában így fogalmazott:

2019. év őszétől egy újabb saját tulajdonú munkásszálló nyitja meg kapuit a BKV munkavállalói előtt, a nagy érdeklődésre való tekintettel pedig egy további, jelenleg nem üzemelő munkásszálló felújításáról született döntés, illetve tervezzük új munkásszálló építését is. Társaságunk tulajdonában jelenleg három munkásszálló van, amelyek közül kettőt cégünk leányvállalata üzemeltet, egy további munkásszállón pedig férőhelybérlésre van lehetőség,  tehát összességében mintegy 350 munkatársunk részére biztosítunk a szálláslehetőséget.

A munkaerőhiány csökkentése érdekében, továbbá az M3 metrópótlás miatt felmerülő feladatok elvégzéséhez szükséges munkavállalói létszám biztosításához a munkásszállói elhelyezések és azok díjtételei a 2017-től kedvező irányban változtak. A járművezetői-, szakmunkás- és mérnöki pozíciókban dolgozó kollégák, valamint az arra rászorulók részére jelenleg térítés nélküli elhelyezést biztosítunk, az egyéb munkakörökben dolgozó munkatársaink pedig kedvezményes díjazással vehetik igénybe a lehetőséget. Ennek következtében,  az utóbbi időszakban, a munkásszállók igénybevétele iránti érdeklődés megnőtt.

A munkásszállókban – a szabad férőhelyek függvényében – egyágyas elhelyezés is biztosítható többnyire, de ezek az épületek általában fürdőszoba nélküli kétágyas szobákkal rendelkeznek, amelyekben ágy, ruhásszekrény, éjjeliszekrény, falipolc és éjjeli lámpa áll rendelkezésre, illetve egyes szobákban hűtőszekrény is van. Közös – az étkezés és a szabadidő eltöltésére alkalmas – helyiségeket is kialakítottunk, így az itt lakók számára társalgó, konyha, étkező, mosókonyha és egyes munkásszállókon konditerem is rendelkezésre áll.

A fizetős térítési díjak a budapesti albérleti szobaárak töredékében kerültek meghatározásra, a szakszervezetekkel és a Központi Üzemi Tanáccsal közösen.

Naszályi úr állításait határozottan visszautasítjuk, Társaságunk az elmúlt években kiemelt hangsúlyt fektet munkavállalói komfortérzetének a javítására. A foglalkoztatási és munkakörülmények javítása okán Társaságunk a tavalyi évben elkezdte a végállomási tartózkodókban belépőkártyás rendszer kiépítését, sok tartózkodó került felújításra (többek között vizesblokkok felújítása, klíma beszerelése), szódagépek, hűtők és mikrosütők kerültek kihelyezésre/lecserélésre, a tartózkodókban lévő bútorzat cseréje is megkezdődött, illetve a tartózkodók wifi hálózatát is folyamatosan fejlesztjük. .Az elmúlt években a munkásszállóinkon több műszaki korszerűsítés történt, továbbá folyamatosak a karbantartási munkálatok és több ütemben már elkezdődött a munkásszálló bútorainak és tárgyi eszközeinek cseréje is."


Halk megjegyzések az állásfogalásra

Az állásfoglalás nem cáfolja a cikkben közölteket, csupán megismétli a BKV laphoz korábban megküldött válaszát az éjjeli lámpáról, a mosókonyháról, az ingyenességről és arról, mennyire sokat tesznek - szerintük - a munkavállalókért. A megkérdezett két szakszervezeti vezető személyesen is járt a Méta utcai munkásszállón, ott készültek a fotók is. A levél írója valós személy, tapasztalatait mások is megerősíthetik.

Szalai Anna

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG