Hirdetés

Jött egy javaslat: másfél év múlva enyhülhet az orvoshiány

2017. július 12., 10:40

Ha nincs elég szakképzett munkaerő, akkor csinál a kormány. Ápolókból.

Ahogy arról már korábban írtunk, rengeteg orvos hiányzik Magyarországról, az elvándoroltak helyébe ugyanis nem lép elég szakképzett munkaerő. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa, Betlehem József elmondása szerint ennek orvoslására a három vidéki egyetemen indítanak mesterképzést diplomás szakápolók számára. A másfél éves kurzus elvégzése után az ápolók olyan, egyébként orvosok által végzett feladatokat is elláthatnak, elsősorban krónikus betegségek kezelésekor, amelyek sürgős szakorvosi beavatkozást nem igényelnek.

Az első képzés egyelőre húsz ápolóval indul, ám a jelentkezők száma megközelíti a kétszázat, jövőre pedig a fővárosban is kezdődnek keresztféléves kurzusok, fűzte hozzá a népegészségügyi és egészségügyi rendszer hatékonyságának növelése érdekében kiterjesztett hatáskörű szakdolgozói ellátási modell fejlesztésének koordinációjáért felelős miniszteri biztos. A kiemelt szakápolók elsősorban olyan népbetegségek kezelésénél működhetnek majd közre, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a véralvadási zavarok, tette hozzá.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Baj van a magyarok autóival? Végzetesen öreg tragacsok az utakon

Baj van a magyarok autóival? Végzetesen öreg tragacsok az utakon

Tavaly év végén 14,1 év volt a forgalomban lévő hazai személygépkocsik átlagéletkora, szemben az egy évvel korábbi 13,9 évvel. Egyelőre tehát a dinamikusan emelkedő újautó-értékesítés is csak lassítani volt képes a 2008-as válság óta tartó öregedési tendenciát.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38240.09-1.05%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?