Hirdetés

Szeretnél tízből huszonnégy milliót csinálni? Az asszonyhitellel megteheted

Eidenpenz József, 2019. március 18., 17:07

Kiszámoltuk, mennyit lehet azon keresni, ha a tízmillió forintos babaváró támogatást valaki inflációkövető állampapírba fekteti. A jelenlegi kamatviszonyok mellett az eredeti összeg 141 százalékkal gyarapodik, de a törlesztőrészletek és az infláció ezt természetesen csökkentik.

Miután körvonalazódnak az új, “asszonyhitelnek” vagy “babaváró hitelnek” nevezett, tízmillió forintos, maximum húsz éves kölcsön részletes feltételei, a sajtó sokat foglalkozik a termékkel. Leggyakrabban a piacon levő többi hitelhez hasonlítják. (“Tényleg verhetetlen Orbánék asszonyhitele?” – írtuk róla.) Egy szempontból még talán nem vizsgálták: mekkora ajándék azoknak, akiknek nincs is rá szükségük?

Ha valakinek már van nagy háza, kocsija, akkor is botorság ugyanis nem felvenni. A hitel ára a kamat, tehát a kamatmentes hitel ára nulla, ingyenhitel. Az ingyenhitel pedig nem más, mint ingyenpénz. Jelenleg ugyanis 4,5 százalékos kamatot fizet az állam a 2024/I államkötvényekre, amelyek inflációhoz kötöttek. Ha betennénk tízmillió forintot egy húsz éves, évi 4,5 százalékos kamatozású államkötvénybe, amely a kamatokat is újra és újra visszaforgatja, akkor húsz év múlva 24 millió 117 ezer forintunk lenne. (Mert 1,045^20=2,4117.)

Hirdetés

Akkor tehát az állam ad a nagyon hitelképes anyáknak ajándékba 14,117 milliót ezzel? Azt azért nem. Ez akkor lenne igaz, ha egy összegben kellene törlesztenünk csak a végén, de a törlesztés minden bizonnyal havonta lesz esedékes. Mivel húsz évben 240 hónap van, ezért 41 667 forint lenne a havi törlesztő. (Ha nem találnak ki semmilyen költséget vagy egyéb terhet.)

Nehéz előre becsülni

A másik probléma pedig, hogy közben infláció is lesz, ami csökkenti a jövőbeli pénz értékét. Ha valamilyen okból addig nagyon elszállna az infláció, lehet, hogy az a több mint húszmillió forint is csak pár üveg sört ér majd. Bár ha a jelenlegi kedvező lakossági infláció követő kötvények fennmaradnak, ezt jó eséllyel el lehet majd kerülni.

Akkor mennyit is ér ma a húsz év múlva esedékes 24,117 millió forintos bevétel? Attól függ, milyen lesz a kamat és az infláció pályája. A közgazdászok a jövő évi inflációt sem nagyon szokták eltalálni, nemhogy húsz éves távlatban tudnának kalkulálni. Így induljunk ki egyszerűen a jelenlegi helyzetből.

A reálhozam számít

A tavalyi éves átlagos infláció 2,8 százalék volt, az említett 2024/I kötvény kamatát is ebből állapították meg, hozzáadva 1,7 százalék kamatprémiumot. Tegyük fel, hogy ez az állapot fennmarad, az elérhető kamat 4,5 százalék lesz húsz évig, az infláció pedig ugyanígy 2,8 százalék éves szinten. Végső soron arra vagyunk kíváncsiak, mit hoz a befektetés az infláció felett, azaz a reálhozamra.

Ekkor meghatározhatjuk a havi törlesztőrészletek és az említett 2,412 milliós jövőbeli összeg jelenlegi értékét. (Azaz jelenértékét /NPV/, amihez minden pénzáramlást diszkontálni kell a 2,8 százalékos infláció időarányos részével.)

Ennyi az ajándék értéke

Ez 6,218 millió forint, ennyire becsülhetjük tehát “állam bácsi ajándékának” mosdtani árakon vett értékét ebben az egyszerű esetben. Akinek azután a hiteltörlesztés egy részét vagy egészét is elengedik, mert kettő vagy három gyereke születik, annak persze még nagyobb lesz az öröme. (Persze a hitel szabad felhasználású, fektethetjük ingatlanba, részvénybe, vállalkozásba is vagy felélhetjük.)

A “befektetés” – a havi törlesztőrészletek – megtérülése egyébként esetünkben éves szinten 8,14 százalék lesz az ingyen hitelnek köszönhetően. Nem tűnik soknak, de sok év alatt a kamatos kamat-hatás következtében ez is az említett komoly összeg lesz. A 6,2 millió forintos (62 százalékos) eredmény egyébként nincs messze attól, mintha józan paraszti ésszel úgy becsülnénk meg: A hitelösszeg 141 százalékkal gyarapodik ugyan húsz év alatt, de mivel folyamatosan törleszteni kell, csak durván a fele lesz  átlagosan befektetve. Így ennek felét hozza a befektetésünk.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Az Európai Néppárt és a Fidesz függőjátszmája

Az Európai Néppárt és a Fidesz függőjátszmája

A szakításra utaló szaporodó jelek ellenére sem lehet biztosra venni a Fidesz közeli kizárását az Európai Néppártból. Egyelőre kétesélyes, hogy a EPP február 3-4-re összehívott politikai gyűlése egyáltalán döntést hoz majd a közel egy éve húzódó ügyben. Az viszont már biztosra vehető, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt új elnökének kezében futnak össze a szálak és az ő ítélete meghatározó lesz a végeredmény szempontjából.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?