Hirdetés
Hirdetés

A Fed szilárdan laza – de ezzel kockáztat is

2019. március 23., 09:11

A piaci várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed márciusi ülésén és az azt követő sajtótájékoztatón kitartott szilárdan laza (az alacsony kamatok felé hajló, “galamblelkű”) üzenetei mellett. Ám ezzel azt kockáztatja, hogy kevés mozgástere marad a manőverezésre. Anna Stupnytska, a Fidelity International közgazdászának írása.

A Trend FM elhozza Hollandiából Marco van den Akkert, a felhő-korszak utazó nagykövetét, aki rendhagyó módon mutatja be világszerte a cloud megoldások jelenét és jövőjét.
Részletek: konferencia.trendfm.hu >>

Nem várnak emelést 2019-re

A Fed mérsékleten lefelé módosította saját növekedési előrejelzéseit, ami tükrözi a gazdaság utóbbi időben tapasztalt lendületvesztését éppúgy, mint a saját retorikájában bekövetkezett eltolódást. A munkanélküliségi pályát is módosították felfelé, a munkanélküliségi ráta emelkedését várják az előrejelzett időszakban.

Az aktualizált „pontgrafikon” a galamblelkű álláspontot erősíti, amely szerint nem lesz kamatemelés 2019-ben és 2020-ban is csak egy. (A Fed “dot plot” grafikonja, pontokból álló ábrája az egyes bizottsági tagok álláspontjának összessége. A grafikonon minden pont egy tagot ábrázol – a szerk.) Ez még mindig több, mint amit a piac beáraz; a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) egyetlen résztvevője sem számít kamatcsökkentésre az előrejelzési időtávon belül. Emellett a FOMC bejelentette, hogy a mérlegleépítés szeptemberben véget ér, az általános piaci várakozásoknál korábban.

Hirdetés

Powell elnök hangsúlyozta, hogy a gazdasági kilátások továbbra is kedvezőek, a fő kockázatok pedig kívülről jönnek, beleértve a globális lassulást, a kereskedelmi bizonytalanságot és a Brexit-et. Ugyanakkor a FOMC úgy véli, hogy a jelenlegi adatok nem utalnak bármely irányban történő politika-váltásra, megerősítve, hogy türelemre van szükség.

1. ábra: A Fed egyre inkább galamblelkű a kamatokkal kapcsolatban, ahogy lassabb gazdasági növekedést és növekvő munkanélküliséget tapasztal (gazdasági előrejelzések különböző évekre és hosszú távra; a Fed alapkamata /március és december/, a munkanélküliségi ráta /március és december/, a reál-GDP változása /március és december/).
Forrás: az USA Federal Reserve gazdasági előrejelzései (medián), Fidelity International, 2019. március.
A Fed egyre inkább galamblelkű a kamatokkal kapcsolatban, ahogy lassabb gazdasági növekedést és növekvő munkanélküliséget tapasztal (gazdasági előrejelzések különböző évekre és hosszú távra; a Fed alapkamata /március és december/, a munkanélküliségi ráta /március és december/, a reál-GDP változása /március és december/).
Forrás: az USA Federal Reserve gazdasági előrejelzései (medián), Fidelity International, 2019. március.

Kicsi mozgástér

Miközben ezek a változások szilárdítják az esélyét a további szünetnek a szigorítási ciklusban, nem hagynak túl sok mozgásteret a Fed-nek a manőverezésre, ha az év hátralevő részében felfelé mutató meglepetés érkezne az adatokban. Így a galamblelkű jegybanki irányvonal hamarosan visszaüthet. Tekintettel az első negyedéves adatok torzulásaira, amelyek lefelé térítik el a foglalkoztatási számokat, egy kicsit hosszabb időre lesz szükség a gazdasági momentum jobb megvilágításba helyezéséhez.

Valószínű, hogy a második negyedévben felpattanást fogunk látni a foglalkoztatási mutatókban, ami az év eleji csalódást követően némi gyorsulásra utal majd. A lazább monetáris kondíciók, a munkaerőpiac további szűkülése, a növekedés és az infláció némi javulása az idei év későbbi szakaszában újabb szakpolitikai fordulatot tehet szükségessé. Ami a Fed-et visszahelyezheti a jegybanki politika normalizálásának pályájára. A kamatemelési ciklus újbóli felvétele – akár ez év vége felé, akár 2020-ban – továbbra is az alapforgatókönyv marad számomra. Tekintettel a jelenlegi árazásokra, a piacok sérülékenyek lennének ezen forgatókönyv esetén. Addig is, amíg a „Powell put” határozottan érvényben van, úgy tűnik, teljesen visszatértünk a kockázattűrő üzemmódba.

(“Powell Put”: az az elmélet, hogy a részvény– vagy kötvénypiacok nagy esése esetén a Fed, illetve annak elnöke beavatkozik kamatcsökkentéssel, vagy a kamatemelések elhagyásával. Ha ez igaz, az értékpapír-vásárlók egy eladási opcióhoz – “put”-hoz – hasonló védelemmel számolhatnak esések ellen. - a szerk.)

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap sztorija – mi közük a döglött méheknek a tőzsdéhez?

A nap sztorija – mi közük a döglött méheknek a tőzsdéhez?

Óriási botrány van a Bayer részvényesi közgyűlésén Németországban, miközben odakint a környezetvédők tüntetnek. A kisbefektetők mellett a nagybefektetők is idegesek, mert a részvény 40 százalékkal esett közel egy év alatt, a Monsanto felvásárlása óta. A vezetéstől végre lépéseket követelnek. A Monsanto glyphosat nevű vegyszere miatt perlő rákbetegek száma 13 ezer fölé emelkedett.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?