Hirdetés

A Fed szilárdan laza – de ezzel kockáztat is

2019. március 23., 09:11

A piaci várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed márciusi ülésén és az azt követő sajtótájékoztatón kitartott szilárdan laza (az alacsony kamatok felé hajló, “galamblelkű”) üzenetei mellett. Ám ezzel azt kockáztatja, hogy kevés mozgástere marad a manőverezésre. Anna Stupnytska, a Fidelity International közgazdászának írása.

Nem várnak emelést 2019-re

A Fed mérsékleten lefelé módosította saját növekedési előrejelzéseit, ami tükrözi a gazdaság utóbbi időben tapasztalt lendületvesztését éppúgy, mint a saját retorikájában bekövetkezett eltolódást. A munkanélküliségi pályát is módosították felfelé, a munkanélküliségi ráta emelkedését várják az előrejelzett időszakban.

Az aktualizált „pontgrafikon” a galamblelkű álláspontot erősíti, amely szerint nem lesz kamatemelés 2019-ben és 2020-ban is csak egy. (A Fed “dot plot” grafikonja, pontokból álló ábrája az egyes bizottsági tagok álláspontjának összessége. A grafikonon minden pont egy tagot ábrázol – a szerk.) Ez még mindig több, mint amit a piac beáraz; a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) egyetlen résztvevője sem számít kamatcsökkentésre az előrejelzési időtávon belül. Emellett a FOMC bejelentette, hogy a mérlegleépítés szeptemberben véget ér, az általános piaci várakozásoknál korábban.

Hirdetés

Powell elnök hangsúlyozta, hogy a gazdasági kilátások továbbra is kedvezőek, a fő kockázatok pedig kívülről jönnek, beleértve a globális lassulást, a kereskedelmi bizonytalanságot és a Brexit-et. Ugyanakkor a FOMC úgy véli, hogy a jelenlegi adatok nem utalnak bármely irányban történő politika-váltásra, megerősítve, hogy türelemre van szükség.

1. ábra: A Fed egyre inkább galamblelkű a kamatokkal kapcsolatban, ahogy lassabb gazdasági növekedést és növekvő munkanélküliséget tapasztal (gazdasági előrejelzések különböző évekre és hosszú távra; a Fed alapkamata /március és december/, a munkanélküliségi ráta /március és december/, a reál-GDP változása /március és december/).
Forrás: az USA Federal Reserve gazdasági előrejelzései (medián), Fidelity International, 2019. március.
A Fed egyre inkább galamblelkű a kamatokkal kapcsolatban, ahogy lassabb gazdasági növekedést és növekvő munkanélküliséget tapasztal (gazdasági előrejelzések különböző évekre és hosszú távra; a Fed alapkamata /március és december/, a munkanélküliségi ráta /március és december/, a reál-GDP változása /március és december/).
Forrás: az USA Federal Reserve gazdasági előrejelzései (medián), Fidelity International, 2019. március.

Kicsi mozgástér

Miközben ezek a változások szilárdítják az esélyét a további szünetnek a szigorítási ciklusban, nem hagynak túl sok mozgásteret a Fed-nek a manőverezésre, ha az év hátralevő részében felfelé mutató meglepetés érkezne az adatokban. Így a galamblelkű jegybanki irányvonal hamarosan visszaüthet. Tekintettel az első negyedéves adatok torzulásaira, amelyek lefelé térítik el a foglalkoztatási számokat, egy kicsit hosszabb időre lesz szükség a gazdasági momentum jobb megvilágításba helyezéséhez.

Valószínű, hogy a második negyedévben felpattanást fogunk látni a foglalkoztatási mutatókban, ami az év eleji csalódást követően némi gyorsulásra utal majd. A lazább monetáris kondíciók, a munkaerőpiac további szűkülése, a növekedés és az infláció némi javulása az idei év későbbi szakaszában újabb szakpolitikai fordulatot tehet szükségessé. Ami a Fed-et visszahelyezheti a jegybanki politika normalizálásának pályájára. A kamatemelési ciklus újbóli felvétele – akár ez év vége felé, akár 2020-ban – továbbra is az alapforgatókönyv marad számomra. Tekintettel a jelenlegi árazásokra, a piacok sérülékenyek lennének ezen forgatókönyv esetén. Addig is, amíg a „Powell put” határozottan érvényben van, úgy tűnik, teljesen visszatértünk a kockázattűrő üzemmódba.

(“Powell Put”: az az elmélet, hogy a részvény– vagy kötvénypiacok nagy esése esetén a Fed, illetve annak elnöke beavatkozik kamatcsökkentéssel, vagy a kamatemelések elhagyásával. Ha ez igaz, az értékpapír-vásárlók egy eladási opcióhoz – “put”-hoz – hasonló védelemmel számolhatnak esések ellen. - a szerk.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

Elképzelhető, hogy a big data által kínált komplex technológiai környezet lesz az, mely lehetőséget kínál a magyar történettudomány számára, hogy a jelenlegi, a politika és diplomáciatörténeti narratívát előtérbe helyező kanonizált Trianon-kép mellé odahelyezzünk kiegészítésül egy másik, főleg a gazdaságra fókuszáló megközelítést is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?