3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az euró, ugyanis hiába beszélnek az eurózóna összeomlásáról, az övezet még mindig új államokkal bővül: most Litvánia csatlakozott.

Litvánia lesz a 19. ország, amely belép az eurózónába és egyben az utolsó is a balti államok közül. Január első napjától már az új bankjegyekkel lehet fizetni, párhuzamosan az 1922 óta nemzeti valutaként szolgáló litasszal, amely január 15-ig marad forgalomban. A bankjegyeket és érméket már szétküldték az országban. Kemény gazdasági megszorítások kellettek ahhoz, hogy a 2002 óta uniós tagország végre bevezethesse a közös valutát, ami miatt a lakosság egy jelentős része külföldre vándorolt. A recessziót az egészségügy és az oktatás érezte meg a legjobban a szolgáltatások közül. A lakosság jelentős része orvosolni szeretné ezeket a problémákat és a többség támogatja is az új pénznem bevezetését.

Hosszú út vezetett idáig

Litvánia 2006 óta jelentős gazdasági reformokat hajtott végre: a térség legszegényebb országából vált az egyik leggyorsabban fejlődő gazdaságává. Egy évvel később be is jelentették szándékukat, hogy csatlakozni akarnak a valutaövezethez, ám akkor az Európai Bizottság elutasította a kérelmet, a magas inflációra hivatkozva. A gazdasági világválság a rákövetkező évben kettétört minden csatlakozási elképzelést, ám 2013-ra az akadályok elhárultak az ország előtt, és teljesítették a maastrichti követelményeket, ami tárt kapukat jelentett a zónába. Litvánia utolsó balti országként csatlakozhat az eurót használó országokhoz. A GDP az idei év végén 2,4 százalékkal nőtt, az infláció pedig 0,4 százalék volt.


Litván infláció 2011-2014. Forrás: tradingeconomics.com

Mit remélnek?

Litvánia jelentős gazdasági előrelépésre számít a csatlakozástól, amihez a valuta nyújtotta stabilitás és befektetői bizalom az egyik kulcs. Az euróra való átállás általában a termékek drágulásával jár, erre számítanak az országban is. Egy euró 3,45 litast ér a bevezetési árfolyamon. Vállalkozók pozitívan nyilatkoznak a változásról: szerintük csak az új bankjegyet kell majd megszokni, mivel a nemzeti valuta eddig is értékálló volt az euróval szemben.

Félelem?

Oroszország geopolitikai lépéseit és az ukrán helyzet élesedését látva az egyébként is orosz-ellenes Litvániában megnőtt az aggodalom egy esetleges moszkvai beavatkozástól tartva. Az év végén mindkét oldalon  megnőttek a katonai kiadások. Litvánia ráadásul segélyben részesítette Ukrajnát, mire az oroszok szigorítottak az országba való belépésen, ami akadályozza a kamionforgalmat, ezen keresztül pedig a kereskedelmet.

Litvánia csatlakozása az eurózónához egyértelmű állásfoglalás a nyugati értékrend mellett. A balti ország a lassabb, de hosszútávon kifizetődőbb lehetőségekbe fektet, védelmet és stabilitást remél az új valuta melletti elköteleződéstől. Míg az eurózóna várhatóan ezeket és a szolgáltatások rohamos fejlődését fogja hozni az uniós verseny miatt az országba, a nagy kérdés az, vajon mit lép januártól Moszkva?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG