Hirdetés
Hirdetés

Amerika és Kína heteken belül a katonai összecsapás szélére kerül

Káncz Csaba, 2018. október 08., 09:13

Egy Kína elleni katonai konfrontáció politikai előkészületei magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak a múlt csütörtökön. Emiatt Peking egy új kubai rakétaválság megismétlődését látja lehetségesnek jövő hónapban a Dél-kínai-tengeren. Káncz Csaba jegyzete.

Az amerikai haditengerészet által korábban kiadott fotón a drónokkal felszerelt USS Lassen járőrözik török és dél-koreai támogatással a térségben 2015 májusában. Fotó: EPA/Evan Kenny
Az amerikai haditengerészet fotóján a drónokkal felszerelt USS Lassen járőrözik a Dél-kínai tengeren 2015 májusában. Fotó: EPA/Evan Kenny

Az IMF adatai szerint a teljes globális adósságállomány mára elérte a 182 ezermilliárd dollárt, ami 60 százalékkal több, mint 2007-ben, azaz a 2008-as pénzügyi válság előestéjén. De míg 2017-ben a vezető jegybankok még havi 180 milliárd dollár extra likviditást (mennyiségi lazítás, QE) nyomtak a pénzügyi rendszerbe, ez idén év végére a nullára fog csökkenni, a vezető jegybankok kamatemelési ciklusának megkezdése miatt. Csoda-e hát, ha világszerte meredeken emelkedik a biztonságpolitikai kockázok.

Külső ellenség kerestetik

Washington esetében a mély társadalmi megosztottság (lásd Kavanaugh bíró jelölése), valamint Trump populizmusa arra mutat, hogy a Fehér Ház egy következő amerikai pénzügyi válság politikai feszültségét inkább külföldön vezetné le. Míg a magyar kormányzási és jogállami rendellenességeket egy 88 éves magyar-amerikai spekuláns rémképének kell ellepleznie, addig véleményem szerint Washingtonban a kormányzati lebénulást egy Kína elleni éles konfrontáció fedheti el. Az előszelek már megérkeztek régebben, hiszen a tavaly decemberi amerikai Nemzetbiztonsági Stratégia szerint „Kína Indiai- és Csendes-óceániai regionális hegemóniára törekszik és onnan ki akarja szorítani az Egyesült Államokat, hogy a jövőben globális felsőbbrendűséget élvezzen.”

Hirdetés

Egy Kína elleni közvetlen katonai konfrontáció politikai előkészületei aztán a múlt csütörtökön magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak. Washington egyrészt kiszivárogtatta, hogy a kínai fegyveres erőknek az amerikai cégek által vásárolt szerverek alaplapjaira egy chipet szerelve sikerült hozzáférést szerezniük számos tengerentúli nagyvállalat hálózatához. Ugyanezen a napon pedig Mike Pence alelnök egy beszédében azzal vádolta Pekinget, hogy alá akarja ásni Trump elnökségét és kijelentette, hogy az amerikai haditengerészetet nem fogja megfélemlíteni Peking agressziója a Dél-kínai-tengeren. Pence beszédét a Hudson Institute nevű agytrösztben mondta el, amely már régóta kemény katonai fellépést követel Kína ellen és amelynek alapítója, Herman Kahn a „megnyerhető” nukleáris háború szószólója volt.

Újabb rakétaválság?

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Valóban, a Pentagon múlt szerdán szivárogtatta ki a CNN-nek, hogy az amerikai haditengerészet novemberben több hadihajóval és bombázóval háborús hadgyakorlatot („major war exercise”) tart a Dél-kínai-tengeren. A Kínai Kommunista Párt azonnal felfogta a hadgyakorlat jelentőségét és az állami tulajdonú Global Times-ban így figyelmeztetett: „a két ország hadihajói közelebb kerülnek a konfrontációhoz. Ha ez megtörténik, akkor az Ázsia-Csendes-Óceáni térség békéje a pilóták és hajóskapitányok kezében lesz. A béke egy ponton az összeomlás határára kerül”.

Peking tehát már egy új kubai rakétaválság megismétlődését látja lehetségesnek jövő hónapban a Dél-kínai-tengeren. Ezen a ponton kell emlékeztetnünk, hogy a Center for Strategic and Budgetary Assessments nevű amerikai agytröszt – amelynek igazgatóságában számos magas rangú katonatiszt és hírszerzési vezető található – tavaly januárban vizsgálta egy hosszabb tanulmányban azt, hogy mi a módja egy nukleáris háború „megnyerésének” és egyben agresszívabb fellépést javasolt a csendes-óceáni térségben Washington számára. A hidegháború évei alatt ezt számos alkalommal modellezték: így az 1955-ös Carte Blanche nevű NATO-hadgyakorlat, amely az NSZK elleni szovjet taktikai nukleáris támadást szimulálta, 1,7 millió német halottal kalkulált.

Káncz Csaba jegyzete

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

A brit kormány három magas rangú tagja szerint el kell halasztani Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, ha a jövő héten nem sikerül áttörést elérni a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet megoldásában. A felhívás példátlanul nyílt szembefordulás a kormányon belül Theresa May Brexit-stratégiájával. A brit miniszterelnök ugyanis eddig elvetette a kilépés elhalasztásának gondolatát.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?