Hirdetés
Hirdetés

Erősödő fegyverkezési verseny a világban – szédítő szaúdi és izraeli vásárlások

Káncz Csaba, 2019. március 12., 09:36

A nemzetközi fegyverkereskedelem értéke 2003 óta növekvő trendet mutat és mára a becsült összértéke ismét elérte a hidegháború végének időszakában látott szintet. A Közel-Kelet fegyverimportja esetében drámai, 87 százalékos emelkedést látunk, már a térségbe irányul a világ összes fegyvereladásainak több, mint harmada. Szaúd-Arábia, Izrael és Egyiptom esetében szédítő mozgásokat látunk. Káncz Csaba jegyzete

Izraeli katonák (EPA/ABED AL HASHLAMOUN)
Izraeli katonák (EPA/ABED AL HASHLAMOUN)

A világban folyamatosan növekvő geopolitikai hőmérséklet kézzelfogható bizonyítékaként fogható fel a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) tegnap megjelentett új, 2014-2018 évre vonatkozó statisztikai felmérése a globális fegyverexportról, illetve importról. A nemzetközi fegyverkereskedelem értéke 2003 óta növekvő trendet mutat és mára a becsült összértéke ismét elérte a hidegháború végének időszakában látott szintet. 2014-2018 között az öt legnagyobb termelő – az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Németország és Kína – együttesen a nemzetközi fegyverkereskedelem 74 százalékát adta.

Egyre dominánsabbak az amerikai cégek

A 2009-2013-hoz időszakhoz viszonyítva a 2014-2018-as időszakában az amerikai fegyverkivitel 29 százalékkal nőtt, a francia 43 százalékkal, a német 13 százalékkal, míg a brit 6 százalékkal. Eközben az orosz export 17 százalékkal csökkent, főként az indiai és a venezuelai eladások visszaesése miatt.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az amerikai fegyverexportőrök a bázisidőszakhoz képest a 2014-2018 időszakra 30 százalékról 36 százalékra növelték részesedésüket a globális fegyverkivitelből.

Hirdetés

Az amerikai fegyverexport 52 százaléka a 2014-2018-as időszakban a Közel-Keletre irányult. Valóban, a Közel-Kelet fegyverimportja esetében egészen drámai, 87 (!) százalékos emelkedést látunk, már a térségbe irányul a világ összes fegyvereladásainak több, mint harmada.

Szaúd-Arábia a bázisidőszakhoz képest 192 százalékkal növelte fegyverbehozatalát és mára a világ legnagyobb fegyverimportőre lett. A rijádi uralkodóház a fegyvereinek 68 százalékát szerezte be Washingtontól, London és Párizs csupán 16, illetve 4.3 százalékos szeletet tudott kihasítani.

A további sorrend a világ fegyverimportőrei között: India, Egyiptom, Ausztrália, Algéria, Kína, Egyesült Arab Emirátusok és Irak. Egyiptom esetében is drámai mozgást láthatunk: míg a bázisidőszakban még csupán a világ fegyverimportjának 1.8 százalékáért felelt, ez a 2014-2018-as időszakra 5,1 százalékra ugrott!

Algéria sem sokkal maradt le a dinamikában, hiszen 3,1 százalékról 4,4 százalékra növelte részesedését, Irak pedig 1,6 százalékról 3,7 százalékra. De a térség többi állama is nyaktörő növekedést produkált, Izrael például 354 százalékkal, Katar pedig 229 százalékkal növelte a bázidőszakhoz képest a bevitelét.

A németek ügyesek Ázsiában

Ázsia déli- és keleti régiója továbbra is a vezető fegyvervásárló térség, hiszen ide irányul a globális fegyverexport 40 százaléka - bár 6,7 százaléknyi csökkenéssel némi visszaesés tapasztalható a bázisidőszakhoz képest. A régió legnagyobb fegyverimportőrei sorrendben: India, Ausztrália, Kína, Dél-Korea és Vietnam.  Érdekességként jegyezzük meg, hogy a 2014-2018-as időszakban Dél-Korea vásárolt a világon a legtöbbet a német fegyverekből. A kínai fegyverexport legnagyobb vásárlója Pakisztán volt, amely a globális kínai fegyver kivitelének 37 százalékáért felelt.

A SIPRI adatai szerint továbbra is az Egyesült Államok és Oroszország birtokolja a világ nukleáris fegyvereinek több mint 90 százalékát. Az intézet adatai szerint az USA-nak 6800, az oroszoknak valmivel több, 7000 nukleáris robbanófej áll a birtokában. A dobogó harmadik fokán Franciaország áll 300 robbanófejjel - Európában csak ők és a britek (215 darab) rendelkeznek atomfegyverrel. Kínának 270 robbanófeje lehet, India és Pakisztán nagyjából 130 darabot tart hadrendben. Izrael ugyan nem ismerte el hivatalosan, hogy rendelkezik nukleáris arzenállal, de ettől még tényként kezelhető - a SIPRI szerint 80 robbanófejjel rendelkezhetnek.

Káncz Csaba jegyzete

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?