1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Összességében tavaly az infláció az MNB várakozásainak megfelelően 3,9 százalékkal emelkedett. A jegybank hosszú távú célja az infláció 3 százalékra történő mérséklése. Decemberben az elemzői várakozásokat alulmúlva mindössze 4,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, elsődlegesen az élelmiszerek és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen.

Decemberben 4,1  százalékra csökkent a fogyasztói árak növekedési üteme az egy évvel korábbihoz képest. Az átlagosnál kevésbé nőtt a szolgáltatások ára, kevesebbet kellett fizetni a tartós fogyasztási cikkekért, az élelmiszerek és az üzemanyagok áremelkedése viszont meghaladta az átlagot. Az üzemanyagok árának emelkedésében elsősorban a jövedéki adók emelése játszotta a fő szerepet.


Fogyasztói árak alakulása
Forrás: KSH/Privátbankár
A jegybanki várakozásoknak megfelelően, összességében, 2011-ben a fogyasztói árak 3,9  százalékkal emelkedtek. 2010-ben az éves infláció 4,9 százalékon állt. Az idei évben az MNB prognózisa szerint az éves infláció akár az 5 százalékot is meghaladhatja. A fogyasztói árak idei évi megugrása az áfa-kulcs 25-ről 27 százalékra történő emelésének lesz köszönhető.

1 hónap alatt – 2011. novemberhez viszonyítva – a fogyasztói árak 0,2 százalékkal növekedtek. Ezen belül az élelmiszerek 0,1 százalékkal drágultak. Növekedett a tojás (7,9%), a sertéshús (4,2%), a marhahús (1,7%), a sertészsiradék (1,6%) és az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – (1,4%) ára.

Árcsökkenés volt megfigyelhető a liszt (3,9%), az étolaj (3,5%), a szalámi, szárazkolbász, sonka (1,7%) és a csokoládé, kakaó (1,6%) esetében. A főcsoportok közül a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 1,3 százalékkal, ezen belül a dohányáruk 2,3 százalékkal drágultak. A szolgáltatások és a tartós fogyasztási cikkek ára az átlaggal megegyezően növekedett. A háztartási energia esetében kismértékű áremelés következett be (0,1%), míg az egyéb cikkek ára nem változott az előző hónaphoz viszonyítva.

12 hónap alatt, 2010. decemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 4,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a cukor (41,9%), a margarin (25,7%), a sertészsiradék (20,5%), a kávé (14,4%), a marhahús (11,1%), a sertéshús (10,3%), a csokoládé, kakaó (10,2%) és a tojás (9,6%) ára.

Az üzemanyagárak 15,9 százalékkal emelkedtek

Árcsökkenés következett be az idényáras élelmiszerek (12,0%) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 6,8 százalékkal emelkedett az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagoké 15,9 százalékkal, a gyógyszereké, gyógyáruké 4,6 százalékkal. Szintén átlag felett, 5,9 százalékkal nőtt a háztartási energia ára, ezen belül a palackos gázé 10,7 százalékkal, a távfűtésé 9,1 százalékkal, a vezetékes gázé 5,6 százalékkal.

A szeszes italok, dohányáruk az átlaggal megegyezően drágultak (4,1%). A szolgáltatások áremelkedése átlag alatti volt (2,7%), ezen belül a csatornadíj 10,0, a szemétszállítás 6,4, a vízdíj 4,3 százalékkal drágult. A ruházkodási cikkekért átlagosan 2,5 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt, míg a tartós fogyasztási cikkek esetében átlagosan 1,2 százalékkal csökkentek az árak 2010. decemberhez képest.

Egy év alatt átlag felett növekedett az élelmiszerek és a háztartási energia ára

2011. évben a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal emelkedtek az előző évhez viszonyítva. A legnagyobb mértékben az élelmiszerek drágultak, 6,6 százalékkal. Átlag felett növekedtek továbbá az egyéb cikkek (6,2%), valamint a háztartási energia (5,7%) árai. Az átlaghoz képest kisebb mértékű áremelkedés következett be a ruházkodási cikkek (2,9%), szolgáltatások (2,2%) és szeszes italok, dohányáruk (0,5%) esetében. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, az előző évhez képest.

Az EU 27 tagországában 2011. novemberben a fogyasztói árak – az előzetes harmonizált adatok szerint – átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak, mint 2010. novemberben. A legkisebb áremelkedést Svédországban (1,1%) és Máltán (1,5%), a legnagyobbat az Egyesült Királyságban, Szlovákiában (4,8-
4,8%), valamint Észtországban, Litvániában és Lengyelországban (4,4-4,4%) mérték.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG