Hirdetés

Frankfurti autóshow: baljós előjelek a csillogás mögött

2019. szeptember 09., 15:35

Kemény összecsapásokra számít környezetvédőkkel a rendőrség a héten megnyíló Frankfurti Autókiállításon. A válságba került gyártók párbeszédet szeretnének.

Angela Merkel egy új Volkswagen Tiguan GTE volánja mögött a 66. Frankfurti Autószalon megnyitóján, 2015. szeptember 17-én. Aztán másnap kitört a botrány. Vajon most is beleülne?  (Forrás: EPA, Uwe Anspach)
Angela Merkel korábban egy új Volkswagen Tiguan GTE volánja mögött (Forrás: EPA, Uwe Anspach)

Évtizedeken át mutogathatta erejét a német autóipar a nagy frankfurti kiállításon: mind több új kocsi, egyre erősebb modellek, fény és csillogás. Az IAA szervezői most arra törekszenek, hogy társadalmi kérdések kerüljenek az idei kiállítás homlokterébe, írta a Wirtschaftswoche. A fokozódó klímavédelem, a mobilitás gyors változásai és a gyengülő piaci kilátások nehezednek az ágazatra, amely képviselőinek ráadásul a környezetvédők heves tiltakozásaival is számolniuk kell.

A nagy autóshow-t a növekvő bizonytalanság szakaszában rendezik. Az üzlet igencsak szerényen alakul: alig van olyan gyártó, beszállító, aki ne panaszkodna csökkenő nyereségre, miközben sok pénzt kell beruházniuk az új technikába. A Német Autógyártók Szövetsége (VDA) ugyan bizakodást terjeszt, ugyanakkor mindenekelőtt a nemzetközi üzletet látja aggasztónak: a külföldi rendelések, amelyek fontos jelzői a forgalom várható alakulásának, augusztusban 11 százalékkal csökkentek.

Hirdetés

A környezetvédők erőszakkal fenyegetnek

Emellett egész más kihívásokkal is szembe kerülnek. Az e-mobilitás annyit hangoztatott felfuttatása ellenére az autóipar a környezetvédők egyre nagyobb ellenállásával szembesül. Az utóbbiak aktivistái már bejelentették, hogy meg akarják zavarni az IAA nagy fogadását – a rendőrség nagy erőkkel készül fel, mert erőszak is fenyeget.

A VDA szeretne párbeszédet bírálóival. Bernhard Mattes, a szövetség vezetője vitára hívta az ellenfeleket, hangoztatva: az iparág 2030-ra eléri a kitűzött klímavédelmi célokat – részben azzal, hogy felfut az e-kocsik gyártása. Ezt a környezetvédők kétségbe vonják, tekintettel arra, hogy egyre több nagy, és sokat fogyasztó városi terepjárót adnak el. Szerintük messze nem elegendő, hogy villanymotorokat építsenek be a SUV-okba. Hiányzik olyan, kb. 15,000 eurós árú e-kocsi, amelyet az ingázók használhatnának. Az ipar változatlanul a felső kategóriára helyezi a hangsúlyt, ahelyett, hogy újragondolná az autógyártást, érvelnek.

A legtöbben drágának és célszerűtlennek tartják az e-autót

A nagy amerikai, európai és kínai piacok nem jeleznek növekedést, közölte a VDA. A személyautók világpiaca ebben az évben a tavalyinál 4 százalékkal csökkent, ami 81 millió kocsit jelent. Arra sem látszik remény, hogy az e-autók kipótolják ezt a hiányt. Több ezer német fogyasztónál végzett felmérés azt mutatta, hogy a megkérdezettek két harmada drágának és célszerűtlennek találta azokat, és probléma az e-autók alacsony utazási távolsága. Csak 26 százalék nyilatkozott úgy, hogy érdekesnek tartja a villanyautókat és vezetne is ilyet. Ugyanakkor a gyártóknak 2021-ig több mint 2 millió e-kocsit kellene eladniuk ahhoz, hogy elérjék az EU által megszabott klímavédelmi célokat, különben milliárdos bírságokat kell fizetniük. A cél elérése nehéz lesz, hiszen 2018-ban csak kereken 200.000 e-kocsit adtak el.

A kiállításról ezúttal hiányzik a Fiat, a Peugeot, a Nissan, a Tesla, a Toyota és a Volvo, ami részben egyes cégek nehéz helyzetének is betudható: takarékoskodni kell és a kiállítási jelenlét drága.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kudarc az EU-csúcson: nem tudtak megegyezni a pénzekről az tagállamok

Kudarc az EU-csúcson: nem tudtak megegyezni a pénzekről az tagállamok

Kudarcot vallott a kétnapos rendkívüli csúcson az EU első kísérlete a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetés elfogadására. A büdzsé fő nettó befizetőinek túl magas, a nettó kedvezményezetteknek még mindig túl alacsony volt az Európai Tanács elnöke által kidolgozott ajánlat. Charles Michel a következő napokban dönti el, mikor hívja össze újra a tagállamok vezetőit, hogy második nekifutásra megállapodjanak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?