Hirdetés

Itt vannak az adatok: Hány terrortámadás történt Magyarországon?

2018. augusztus 02., 14:42

Új jelentést adott ki a világ talán legnagyobb terrorizmus-adatbázisát vezető amerikai egyetem, eszerint 2017-ben harmadik éve csökkent az esetek és az áldozatok száma. Sok éves összehasonlításban ugyanakkor még mindig nagyon magasan van. Európa szerencsére kevéssé fertőzött, a gócok másutt vannak.

Az afgán biztonsági erők helyszínelnek kiégett autóroncsoknál a kabuli amerikai nagykövetség és a NATO vezette katonai misszió egyik létesítménye közelében, ahol öngyilkos merényletet követtek el 2017. május 3-án.
Forrás: MTI/AP/Maszud Hosszaini
Öngyilkos merényletet követtek el Kabulban 2017. május 3-án. Forrás: MTI/AP/Maszud Hosszaini

Elkészült a Globális Terrorizmus 2017 nevű jelentés az amerikai Marylandi Egyetemen működő szervezetnél, amely az ott vezetett, nyilvános Globális Terrorizmus Adatbázis adatait dolgozza fel. Eszerint tavaly 10 900 terrorista merényletet vagy kísérletet regisztráltak szerte a világon, ebben legalább 26 400 ember halt meg, köztük 8 075 elkövető és 18 488 ártatlan áldozat.

Ezek a számok a jelentés készítői szerint harmadik éve tartó csökkenést jelentenek, de megjegyzik, hogy sok éves összehasonlításban így is magas szinten van a terrorizmus. A 2001. szeptember 11-i merényletek előtti évtizedben például átlagosan csak harmadát regisztrálták évente annak, mint 2017-ben (az adatbázis évtizedekre nyúlik vissza).

Hirdetés

A csúcs ugyanis 2014-ben volt, amikor még nem is volt annyira az európaiak figyelmének középpontjában a probléma, a híres menekültroham előtt. Ekkor 17 ezer támadásban több mint 45 ezer ember veszítette életét.

Tudod, mi volt tavaly a legpusztítóbb?

Tavaly a legpusztítóbb támadás októberben Mogadishu városában volt, Szomáliában. Itt a Safari Hotelnél egy teherautó felrobbantásával legalább 580 embert megöltek és 300-at megsebesítettek.

Ha az adatbázisba beírjuk a Hungary szót, 50 találatot kapunk. Az utolsót 2016-ból, amikor két rendőrt sebesítettek meg egy robbanószerkezettel. A szintén 2016-os, a sajtó által szélsőjobboldalinak vagy hungaristának nevezett lövöldöző, aki agyonlőtt egy rendőrt, nincs benne.

A mi kis merénylethullámunk

A legtöbb eset azonban 1996-1998-ból való, amikor számos alvilági leszámolás, politikai ellentét járt robbantgatással Magyarországon. Úgy látszik, ez a lista sem teljes, mert a négy áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantásnak sincs nyoma. Halálos áldozatok feltüntetésével szerepel a Nagy Fal kínai étterem elleni merénylet (két áldozat), a 2009 februári tatárszentgyörgyi gyilkosság apa és gyermeke ellen (két áldozat).

Ukrán-magyar

Számos, áldozattal nem járó magyar eset szerepel az adatbázisban. Így az adatbázis magyar része nem tűnik túl precíznek. Néhány olyan, másutt, például Brüsszelben vagy Irakban történt merényletet is kidob egyébként a kereső, amikor az áldozatok között volt magyar.

(Forrás: http://start.umd.edu/gtd/)
A 2017-es terrortámadások a világtérképen (Forrás: http://start.umd.edu/gtd/)

A terrorcselekmények számánál a kísérleteket is beleszámolják, például amikor októberben a Vereckei-hágónál akarták felrobbantani a magyar emlékművet ukrán terroristák, de időben lekapcsolták őket.

Négy országban a fele

Így persze sokkal több esetet kapunk, és egy támadásra átlagosan csak valamivel több mint két halott jut. Ha csak a végrehajtott támadásokat számolnák, vélhetően jóval alacsonyabb lenne az elkövetések száma és magasabb a támadásonkénti emberveszteség.

A tavaly világszerte elkövetett terrortámadások és halálesetek zöme az ázsiai kontinensen történt, több mint a felük négy országban: Irak (23%), Afganisztán (13%), India (9%) és Pakisztán (7%). A halálos áldozatok számának több mind fele pedig három országban hunyt el, Iraban (24%), Afganisztánban (23%) és Szíriában (8%).

IÁ, Talibán, al-Shabaab

Az Iszlám Állam volt a felelős a legtöbb támadásért, 1321 esetet és 7120 halottat tulajdonítanak neki az elmúlt évben. Ez tíz százalékkal kevesebb ügy, mint egy évvel korábban, és 40 százalékkal csökkent az általuk okozott halottak száma. (Talibán: 907 támadás, 4925 halott; al-Shabaab: 573 támadás, 1894 halott.)

Az USA-ban 65 terrorista támadás volt 2017-ben, míg 2016-ban 64.  De 49 százalékkal több, 91 volt a halálos áldozat. A legtöbb halottat az októberi las vegasi eset hozta, amikor egy kormányellenes terrorista egy zenei fesztiválon 58 embert lőtt agyon és 850-et megsebesített.

Ukrajna és Balkán

A Kelet-Európának nevezett régióban a globális terror eseteinek egy százaléka történt, ez 110 támadás, 101 halottal. A nagy része ennek a lenti térkép alapján Ukrajnában volt, meg a Balkánon, bár tőlünk  északra és Oroszországban is van néhány folt.

Nyugat-Európára 291 esetet jegyeztek fel, ami három százalék, a halottak száma azonban viszonylag mérsékelt, 83. Ami persze pontosan 83-al több a kelleténél.

(Forrás: http://start.umd.edu/gtd/)
A terror térképe Európában, 2017-ben (Forrás: http://start.umd.edu/gtd/)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Forint: lehet még lejjebb

Forint: lehet még lejjebb

Legalábbis az elemzők úgy vélik, az euróval szemben rövid időn belül immár viszonylag a sokadik történelmi mélypontját elért hazai fizetőeszköz még a 337,50 forintnál is gyengébb szintre süllyedhet. Ilyenkor szokás a jegybank szándékait vizslatni, márpedig jövő kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának kamatdöntő ülése esedékes.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?