4p
A fülöp-szigeteki-amerikai hadgyakorlatra már amúgy is árnyékot vet egy súlyos incidens, amelyet a kínai légierő provokációja okozott vasárnap a tajvani légtérben. A történelem valóban azt mutatja, hogy egy új nagyhatalom felemelkedése szinte kivétel nélkül katonai konfliktushoz vezet, sőt egy konfliktus nem is elég az erőegyensúly módosításához. Káncz Csaba jegyzete.
Benjamin Madrigal, a fülöp-szigeteki hadsereg főparancsnoka és Chris McPhillips, a Balikatan-hadgyakorlaton részt vevő amerikai csapatok vezetője a megnyitón Quezon Cityben a Fülöp-szigeteken. EPA/ROLEX DELA PENA

A fülöp-szigeteki Balikatan hadgyakorlat hétfőn kezdődött a Dél-kínai-tenger vitatott vizein. A hadgyakorlaton 4000 fülöp-szigeteki és 3500 amerikai katona vesz részt, és most első alkalommal F-35-ös típusú, ötödik generációs, lopakodó vadászgépeket is a helyszínre szállított az amerikai légierő. 

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy hónapja látogatott a Fülöp-szigetek fővárosába és félreérthetetlen üzenetet küldött Pekingnek: ha bármilyen kínai támadás történik fülöp-szigeteki hajó-, avagy harci gép ellen, az  amerikai katonai választ fog szülni.  A mostani hadgyakorlatra már amúgy is árnyékot vet egy súlyos incidens, amelyet a kínai légierő provokációja okozott vasárnap a tajvani légtérben.

A történelem tanulságai

A történelem márpedig valóban azt mutatja, hogy egy új nagyhatalom felemelkedése szinte kivétel nélkül katonai konfliktushoz vezet, sőt egy konfliktus nem is elég az erőegyensúly módosításához.  Karthágó csak két hosszú háború után vesztette el hatalmát Rómával szemben, Európa pedig két óriási konfliktus eredményeképpen vesztette el vezető szerepét a múlt században. Kína felemelkedésére is hasonló törvényszerűségek vonatkozhatnak.

Washington és Peking viszonyát a közeljövőben komolyan befolyásolni fogja a kereskedelmi tárgyalások kimenetele.  Erre figyelmeztetett múlt szombaton Susan Shirk korábbi külügyi helyettes államtitkár. Szerinte akár „apokaliptikus” kihatásai lehetnek, ha a két gazdaság egymásnak esik, miközben a kínai veszélyt egyes érdekcsoportok az USA-ban McCarthy-típusú kommunista boszorkányüldözéssé eszkalálhatják.

Shirk szerint az USA-ban jelenleg már egy túldimenzionált kampány folyik a kínai biztonsági veszély, hírszerzési veszély, technológiai veszély és befolyásolási veszély vádjaival, amely végül teljesen alááshatja a globalizációt. Szerinte Washingtonnak „okos versenyt” kellene folytatnia Kínával, fenntartva az innovációs ökoszisztémát és megtartva a versenyképességi előnyt Kínával szemben.

Kína, Kína, Kína

Káncz Csaba

Ahogyan Chas Freeman, korábbi Pekingbe rendelt amerikai nagykövet kifejtette: miközben a kínai Selyemutat (BRI) Washingtonban katonai-stratégiai kihívásnak fogják fel, addig az EU alapvetően „gazdasági kérdésnek tartja, amellyel óvatosan kell bánni”.

Valóban, Washington hidegháborús mentalitással áll a világ második legnagyobb gazdaságához – amely egyben sok ország számára az első számú kereskedelmi partner –, és ez az attitűd önbeteljesítő jóslattá válhat, azaz a konfliktus végül katonai jelleget ölthet. Ennek elképesztően veszélyes dimenziójával kapcsolatban legyen elég csupán annyit megjegyezni, hogy amerikai szakértők becslése szerint Kína mintegy 280 nukleáris robbanófejjel rendelkezik - az Egyesült Államok 6550-nel -, amelyeket 120-130 földi, 48 tengeri telepítésű ballisztikus rakétával és 20 bombázóval juttathatnak célba.

A januárban nyilvánosságra hozott átfogó amerikai hírszerzési jelentés a globális veszélyforrásokról leszögezi: Kína képessé vált arra, hogy esetleges kibertámadásaival lebénítsa az USA elektronikus infrastruktúráját.  A szintén akkor napvilágot látott katonai hírszerzési (DIA) jelentés a kínai néphadseregről (PLA) pedig kiemeli Peking gyors előrehaladását a hiperszonikus rakéták és az 5G technológia területén.

A jelentés bemutatása szinte egybeesett az új amerikai ügyvezető védelmi miniszter, Patrick Shanahan első Pentagon állomány-értekezletével, ahol így sorolta fel az amerikai haderő új politikai prioritásait: „Kína, Kína, Kína”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG