Advertisement
Hirdetés
Hirdetés

Kivégezték a nagykövetet – Putyin ma javítaná a viszonyt

Káncz Csaba, 2019. október 14., 13:25

Putyin mai látogatása során mintegy 30 egyezményt hoznak a felek tető alá, több milliárd dollár értékben. Moszkvának és Rijádnak fontos geopolitikai kérdések egész sorát is meg kell tárgyalniuk a Perzsa-öböltől kezdve, Szírián át egészen Jemen kérdésköréig. Káncz Csaba jegyzete.

A szaúdi védelmi miniszter és Vlagyimir Putyin. Forrás: EPA
A szaúdi védelmi miniszter és Vlagyimir Putyin. Forrás: EPA

12 év után ma először látogat Szaúd-Arábiába Putyin elnök, hogy egy sor gazdasági- és biztonságpolitikai kérdésről tárgyaljon. A csúcstalálkozóra intenzív előkészítési munka után kerül sor és Moszkva nagy reményeket fűz a kapcsolatok további javításához. Az elmúlt években ez a viszony már egyébként is sokat javult azon OPEC megállapodás aláírásával, amely jelentősen csökkentette a globális olajkitermelést, megtámasztotta az árakat és amely hivatalos adatok szerint is 100 milliárd dollár extra bevételt hozott Moszkvának.

Sztálin tarkólövése

Hirdetés

Moszkva és Rijád kapcsolatai a múlt század 20-as és 30-as éveiben kiválóak voltak, de aztán a paranoid Sztálin 1938 januárjában kivégeztette saját, Szaúd-Arábiába akkreditált nagykövetét, a muszlim Karim Kakimovot – egyben a szaúdi uralkodó személyes barátját. A diplomáciai kapcsolatok összeomlottak és az csak a Szovjetunió megszűnése után, 1992-ben állt helyre.

Putyin mostani látogatása során mintegy 30 egyezményt hoznak a felek tető alá, több milliárd dollár értékben. Az egyik legfőbb új játékos a kapcsolatok javításában az Orosz Közvetlen Befektetések Alapja (RDIF), amely ezekben a napokban nyitotta meg első külföldi irodáját, mégpedig Rijádban. A csúcstalálkozó előkészületei során komolyan felmerült, hogy az RDIF és a Saudi Aramco 30 százalékos közös részesedést szerez az orosz olajipari vállalatban, a Novomet-ben.

Geopolitikai közeledés

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Moszkvának és Rijádnak fontos geopolitikai kérdések egész sorát is meg kell tárgyalniuk a Perzsa-öböltől kezdve, Szírián át egészen Jemen kérdésköréig. A szaúdi politikai osztály az utóbbi hetekben erőfeszítéseket tett a Perzsa-öböl feszültségének csökkentésére. Az elmúlt órákban Irán üdvözölte azt a szaúdi koronaherceg által is jóváhagyott tervet, hogy Pakisztán és Irak közvetítő szerepet játsszanak a szaúdi-iráni tárgyalások előkészítésében. Ehhez az olvadáshoz Moszkva is hozzájárulhat adott esetben. Rijád más fronton is próbál visszavonulni az utóbbi évek esztelen intervenciós politikájából: májusban al-Thani katari emír kapott meghívást egy biztonságpolitikai csúcstalálkozóra Szalman szaúdi királytól, aki két évvel ezelőtt gazdasági és politikai bojkottot hirdetett meg Katar ellen.

A humanitárius katasztrófával szembesülő Jemen esetében a Kreml szerint kizárólag a politikai tárgyalások vezethetnek a helyzet megoldásához. A szír békefolyamat kiemelt kérdése lesz az orosz-szaúdi tárgyalásoknak. A Valdaj Klub minapi rendezvényén Putyin jelezte, hogy hajlandó a szaúdi-iráni érdekek egyeztetésére, hogy elkerüljék a Szíria területének arénává züllését.

Szaúd-Arábia biztonságát végső soron Washington garantálja, ezért az uralkodó osztály hátán a hideg futkosott a múlt héten, amikor Trump egyik napról a másikra faképnél hagyta regionális szövetségesét, a szíriai kurdokat. Rijád már csak ezért is próbálkozik most a regionális geopolitikai feszültségek enyhítésével, illetve már egy ideje több vasat is a tűzben tart. Júniusban az amerikai kongresszust hidegzuhanyként érte a hír, miszerint Rijád titokban ballisztikus rakétatechnológiát vásárolt Kínától.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Dark weben árult jelszavak, akadozó játékok – döcögve indul a nagy streaming-forradalom

Dark weben árult jelszavak, akadozó játékok – döcögve indul a nagy streaming-forradalom

Esnek a tőzsdék, köztük a BUX index is, és megint gyengébb a forint. Több cég indított streaming szolgáltatást, így online televíziót vagy játékplatformot az utóbbi hetekben, de eddig mindegyikkel van valami baj. A forradalom akadozva indul, ahogyan az animációk vagy filmek megjelenítése is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?