4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Erdogan elnök alulmarad a démonokkal szemben, amelyeket ő szabadított az országára. A kurd területeken polgárháborús viszonyok uralkodnak és felelős német politikusoknak most kezd derengeni, hogy kurdok milliói indulhatnak el Berlin felé – különösen, ha beköszönt a vízummentesség. És akkor még nem beszéltünk az orosz szankciók miatt hirtelen munkanélkülivé lett török százezrekről.

A múlt szombati isztambuli öngyilkos merénylet után – amelynek izraeli-amerikai és iráni áldozatai is voltak – a Jerusalem Post nem véletlenül írt arról, hogy „Törökország totális háborúban áll”, amit a néhány évvel ezelőtt még elképesztő gazdasági növekedést produkáló ország kizárólag saját elnökének köszönhet. Erdogan elnök volt ugyanis az, aki tavaly nyáron megszakította a kurd kisebbséggel - korábban éppen az ő miniszterelnöksége idején megindult - békefolyamatot. Ő volt, aki egy, baloldali kurd fiatalok ellen irányuló, iszlamista indíttatású terrortámadást ürügyként használt a kurd mozgalom szétzúzására. A török polgárháborús veszélyre már tavaly szeptemberben figyelmeztettünk.

Erdogan magára szabadította a démonokat

Közben kedden a PKK robbantásában életét vesztette négy török katona és egy rendőr Mardin tartományban. A rendőrség eközben riadókészültségben van az egész országban, mert a hírszerzés jelentése szerint az Iszlám Állam támadásokat tervez Ankarában, Isztanbulban, Izmirben, Antalyában, Adanában Iszkenderunban és Merszinben.

Az ország délkeleti részén folyó harcok a török hadsereg és a Kurd Munkapárt (PKK) közel 400 ezer kurdot tettek földönfutóvá. A helyzet egyre romlik és egyes megfigyelőket a térségben folyó helyzet egyre inkább emlékezteti arra a brutális konfliktusra, amely Szíriát magába szippantotta öt éve. A kurdok autonómiájáért küzdő PKK 1984-ban indított kormányellenes felkelést, azóta már mintegy 40 ezren vesztették életüket a konfliktusban.

Káncz Csaba

Az önjáró Erdogan államfő ráadásul hétfőn ismét az Európai Uniót ostorozta azért, mert az bírálni merészeli országát az emberi jogok megsértéséért és a média korlátozásáért. Az elnök szerint Európa, amely nem képes biztosítani a menekültek jogainak érvényesítését és támogatja a kurd lázadókat, jobb, ha hallgat. Erdogan szerint az ankarai kormány csak azért ment bele az EU-val kötött megállapodásba, hogy elejét vegye a szíriai menekültek megalázó kezelésének az európai határok mentén.

Megindulnak a kurdok vízum nélkül?

De mi lesz, ha majd a mintegy 15 millió törökországi kurd is egy nap elindul Európa felé? Merkel kancellár koalíciós kormányának egyik legbefolyásosabb politikusa pont erre figyelmeztetett. Markus Söder (CSU) bajor pénzügyminiszter elmondta a ZDF közszolgálati televíziónak, hogy „az EU és Ankara közti megállapodás végül magasabb bevándorláshoz vezethet, különösen, ha a vízummentességet is figyelembe vesszük. Sok-sok kurd, aki a török kormány elől menekül, jöhet majd Németországba.

Erdogan ráadásul több százezres friss munkanélküli táborral találja magát szembe otthon. A január elsejei hatállyal életbe lépett orosz gazdasági szankciók ugyanis csődhullámot indítottak el Törökországban – pedig Putyin még ki sem játszotta legerősebb aduját, az energia-kártyát. A turizmus, az építőipar, az élelmiszer-gyártás és a textiliparban török cégek ezrei dobták be a törülközőt az utóbbi hetekben.

Ha az EU-Törökország paktum eredményeképpen hónapokon belül megvalósulna a vízummentesség a török állampolgárok számára, akkor Erdogan két, milliós nagyságrendű társadalmi csoporttól is megszabadulhatna, akikkel láthatóan semmit sem tud kezdeni: a munkanélküliektől és a kurdoktól.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG