3p
Meglepő, de a nagy októberi szocialista forradalom városában, az egykori Leningrádban épül a kapitalizmus egyik legfőbb szimbóluma, Európa legmagasabb épülete, és már el is érte végső magasságát. Ráadásul a következő legmagasabb épületek Moszkvában vannak, de Szentpétervár most átveszi a vezetést.

Oroszország Európa legnépesebb országa, miért ne lehetnének ott a legmagasabb épületek is, de az ország területe is hatalmas, még legnagyobb városaiban sincs olyan zsúfoltság, ami miatt az épületeknek az égbe kellene törniük. Vélhetően sokkal inkább presztízsszempontok kerülnek előtérbe, amit az is mutat, hogy az új szentpétervári rekorder a Gazprom székháza lesz, a töméntelen nyersanyagkészlet kitermeléséből pedig bőven telik ilyesmire, pláne, ha még állami is a vállalat.

A Lakta Center névre hallgató épület egyébként nem néz ki rosszul, fölfelé keskenyedik, és még egy 90 fokos fordulat is látszik majd rajta az aljától a tetejéig, mintha meg lenne csavarva. A Gazprom szerint egy lángra emlékeztet, nem is véletlenül: ez a Gazprom logója. A cég eredetileg a város központjában akart felhőkarcolót építeni, de ezt a város elutasította, mondván, sehogy nem illene a gyönyörű város képébe. Az épület így kikerült a központtól 5 kilométerre lévő Lakta területre, ahol már senkit nem zavar.

Magassága 462 méter lesz, tetején étteremmel és kilátóval, ahonnan belátható lesz a Finn-öböl. A magassági rekordot egy tavaly átadott moszkvai toronytól veszi át, amely 374 méteres, de az azt követő két helyezett is moszkvai építmény, majd utánuk jön 310 méteres magasságával a londoni Shard, de utána megint két moszkvai torony következik. Európa első hét legmagasabb épületéből így hat orosz, világviszonylatban azonban csak a 13. lesz a szentpétervári építmény, melynek még az alapja is 82 méterre nyúlik le.

Az orosz magasház-építési láznak már volt egy első fordulója, mégpedig Sztálin utolsó éveiben, a második világháború után. Akkor építették meg a jellegzetesen szocreál stílusú hét épületet (ez a stílus a korabeli amerikai építészet utánzata), melyet hét nővérnek is neveznek. Ezek többsége nem haladta meg a 200 méteres magasságot, de közülük egy, a Lomonoszov egyetem főépülete 240 méteres lett, és érdekességképpen Varsó megkapta Sztálintól ennek mindössze 3 méterre alacsonyabb lengyel változatát.

Lomonoszov Egyetem

A sztálini magasba törést aztán nem követte hasonló építmény a szovjet rendszer fennállása alatt, de Jelcin Oroszországának is volt nagyobb gondja, mint felhőkarcolókat építeni. A Putyin-éra aztán meghozta az újabb lendületet: mindeddig összesen 14 darab 200 méternél magasabb házat húztak fel Moszkvában (ebből öt 300 méternél is magasabb), közülük a legnagyobbak egy viszonylag kis területen a Moszkva folyó mentén, a Kremltől 4 kilométerre. Ez amolyan pénzügyi-üzleti központ lett, olyasmi, mint Londonban a Canary Wharf.

Moszkva tornyai. Forrás: Wikimedia Commons

Most Szentpétervár, amely nemcsak Lenin, de Putyin városa is (ott született és nőtt fel az orosz elnök), átveszi a megtisztelő Európa legmagasabb épületének városa címet egy időre. Világuralomra viszont nem tör az ország felhőkarcolók terén: nem szállnak versenybe az immár a kilométeres magasságot közelítő legnagyobbakkal, melyek közt egyelőre a Burdzs Kalifa vezet Dubajban 828 méterével.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG