Hirdetés
Hirdetés

Lényegesen jobb dolga lesz a megbuktatott diktátornak, mint a magyar nyugdíjasoknak

Fellegi Tamás, 2017. november 24., 06:07

Az országukat tönkretevő, hatalmukból nehezen eltávolítható diktátorok sorsa rendszerint zord, jobb esetben külföldre távozhatnak, és ott meghúzódhatnak. A frissen megbuktatott Robert Mugabét azonban úgy tűnik, tejben-vajban fogja füröszteni országa, noha a legtöbb polgár épp a volt elnök intézkedései miatt nyomorog.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Zimbabwe rettegett ura, aki végül nagy nehezen lemondott, amikor a parlament már megindította ellene az eljárást, büntetlenséget és védelmet kapott országában, miután a Reuters forrása szerint ez szerepelt a neki szóló ajánlatban önkéntes lemondás esetére. A 93 éves Mugabe azt közölte, hogy nem akar száműzetésben élni, Zimbabwéban akar meghalni. A tárgyalók szerint ragaszkodott ahhoz, hogy garantálják biztonságát hazájában, ami érthető, hisz lenne miért felelősségre vonni a volt elnököt.

Gucci Grace

Ráadásul nem elég az elnök biztonságát garantálni, hanem felesége, Grace is védelemre szorul, mivel őt kifejezetten gyűlöli az istenadta nép, valahogy úgy, mint Romániában egykor Ceausescu nejét, Elenát. Az asszony beleszólt a politikába és a pártügyekbe, végül pedig férje örökösének akarta megtenni magát. Mindemellett kirívóan fényűző életet élt: mértéktelen vásárlásai miatt népétől a Gucci Grace becenevet kapta. Múlt hónapban jogi vitába keveredett egy belga üzletemberrel egy 1,3 millió dolláros gyémántgyűrű kapcsán, amitől érthető módon kiakadt a közvélemény.

Hirdetés

Az ellátmány

Robert Mugabe mindenesetre szép kis pakkot kap: megfelelő nyugdíjat (vélhetően dollárban, miután funkcionáló nemzeti valuta egyelőre nincs), lakást, nyaralásra és közlekedési költségekre külön keretet, egészségbiztosítást, és persze a kiterjedt védelmet, nehogy a nép valamely elégedetlen tagja zaklassa a nyugalmazott politikust. Mindazonáltal a következő hetekben Szingapúrba utazik kivizsgálásra és gyógykezelésre, nem tudni, ezt is fedezi-e egészségbiztosítása. A legnagyobb betegség ebben a körben általában a hatalom hiánya szokott lenni, és arra nincs orvosság.

Új helyzet

Ami magát az országot illeti, lassan túllépnek Mugabén. Az új elnök, Mnangagwa, akit még Mugabe elől menekült Dél-Afrikába, szerdán hazatért és rögtön beszédet tartott népének. A hatalomváltás úgy tűnik, a hadsereg segítségével simán lezajlik, majd jövőre következnek az általános választások. Sokan aggódnak, hogy az átmeneti elnökség nem sok változást hoz, mivel az új elnök sokáig Mugabe hűséges munkatársa volt, de ilyen hosszú diktatúra után általában nehezen szokták elképzelni a demokratikus változást.

Gazdaság

Az ország gazdasága teljes csődben van, amihez hozzájárulnak a Mugabe ellen hozott külföldi szankciók is, melyeket most vélhetően gyorsan feloldanak. Ugyanakkor elvileg nem nehéz beindítani a gazdaságot, mivel ha sikerül a mezőgazdálkodást megfelelő szakemberekre bízni, hamar felfuthat a termelés. Az ország Mugabe pusztítása előtt főképp gyapotot, dohányt és kávét termesztett, de a búza-, és kukoricatermesztés is jelentős volt. Az országnak ásványkincsei is vannak: platina, arany, vasérc és kisebb mennyiségben gyémánt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?