4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az orosz menedékkérők száma gyorsan emelkedik az USA-ban, amióta Vlagyimir Putyin elnököt újraválasztották 2012-ben. Ellenzékiek és szexuális kisebbségek, vállalkozók egyaránt nagy számban távoznak. Európában is sok orosz kér menedékjogot, de ez a jéghegy csúcsa, sokan csendben, titokban érkeznek. Évente százezer orosz disszidálhat – még a kormány Akadémiája szerint is.

Vlagyimir Putyin

Az Amerikai Egyesült Államokban menedéket kérő orosz állampolgárok száma 2017-ben 24 éves csúcsra emelkedett – írta a „Radio Free Europe/Radio Liberty“ honlap az USCIS migrációs hatóságra hivatkozva. Az emelkedés 40 százalékos 2016-hoz képest, és folyamatos a növekvő trend 2012 óta, amikor Vlagyimir Putyin ismét „visszatért a Kremlbe”. Azóta 268 százalék az ugrás, ami közel négyszereződést jelent.

Ez a 2017. szeptember 30-án végződött pénzügyi évben 2664 kérelem volt. Ami persze az orosz lakosság 144 milliós összlétszámához képest csekély. Az említett „Szabad Európa”-weboldal az adatokat külön kérelem benyújtásával kapta meg, azok publikálása előtt. (A nonprofit médiavállalkozást honlapja szerint az amerikai Kongresszus finanszírozza.)

Emlékeztetnek arra, hogy Putyin a vádak szerint üldözi az ellenzékieket, a másként gondolkodókat, a szexuális kisebbségeket, amióta újra elnök lett. Azt is írják, hogy a statisztikák nem tartalmazzák ugyan, milyen okból kérnek menedéket az emberek, de a jogszabályok szerint üldöztetés, vagy annak erős veszélye esetén lehet menedéket kapni. Faji, vallási, nemzetiségi, társadalmi csoporthoz tartozás, vagy politikai vélemény miatti üldöztetésről lehet szó.

Homofóbia és AIDS-veszély

Jogvédő aktivisták szerint a menekülési hullám részben a 2013-as, a szexuális kisebbségeket elnyomó orosz törvény miatt alakult ki. Ennek nyomán a hatóságok is bátorítják a homofóbiát. Ezen kívül Oroszországban rendkívül nehéz HIV (AISD-) gyógyszerhez hozzájutni. (Amint a brit Independent ősszel írta, az orosz hatóságok még a probléma létezését is tagadják, ami példa nélküli AISD-járvány kitörésével fenyeget. Három év alatt a hatósági eltussolás miatt 70 ember halhatott meg, köztük gyerekek.)

Az oroszok Németországba mennek

De az amerikai adatok szerint az orosz vállalkozók is egyre nagyobb számban kérnek menedéket, arra hivatkozva, hogy az orosz hatóságok célpontjai lettek. A leggyakrabban mesterségesen kreált bűnügyekkel próbálják őket ellehetetleníteni. Sokan azt mondják, azért rázták ki őket a saját vállalkozásukból, mert „anti-putyinisták” voltak, vagy más politikai pártokat segítettek.

A tavalyi EU-statisztika szerint 12 600 orosz kért menedéket a 28 tagország valamelyikében. Ebből a legtöbben Németországban, 4885 fő. A német Handelsblatt.com kiegészítése szerint Németországban különösen szembe ötlő volt, ami Putyin 2012-es újraválasztása után történt. A 2012-es évben ugyanis még csak 3202 orosz állampolgár kért menedékjogot az országban, 2013-ban viszont hirtelen 14 887, az előzőnek négy-ötszöröse.

Vaddisznó-kerítés csecsenek ellen?

Egy berlini migrációkutató szervezet vezetője, Olga Gulina szerint a Németországba érkező orosz állampolgárok 90 százaléka csecsen nemzetiségű lehet, akik a fehérorosz-lengyel határt átlépve érkeznek az EU-ba. (Erre a szakaszra egyébként éppen „vaddisznókerítés” felhúzását tervezik a lengyelek, a sertéspestisre hivatkozva, erről nemrég beszámoltunk.)

Az USA-ban a kutató szerint nem ilyen homogén az érkező orosz állampolgárok összetétele. Megjegyezte azt is, hogy a migráció egy része rejtett, sokan jobbnak látják nem menekültstátuszt kérni. Inkább más legális megoldásokat keresnek, például oktatási programokhoz igyekeznek ösztöndíjat szerezni.

Az elnöki akadémia becslése

Egy orosz állami akadémiai (RANPA) tanulmányt idéznek, amely szerint évente valójában nagyjából százezer orosz hagyja el hazáját, már hosszú idő óta. Mintegy 40 százalékuk felsőfokú végzettségű.

A kutatás szerint legtöbbjük a 2014-es olajár-esést és a nyugati szankciókat követő gazdasági nehézségeket nevezi meg távozása okaként. Mintegy negyedük politikai okokat jelölt meg, mint a Putyin 2012-es újraválasztása miatti csalódás, vagy a Krím-félsziget annektálása, a 2014-es ukrajnai események.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG