3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ahogy az várható volt, az augusztusi külkereskedelmi adatok is igen gyengék lettek: az ipari termelés fékezését az exportban is nagy szerepet játszó autóipar teljesítményével magyarázták, és fő külkereskedelmi partnerünknél is nagy volt a visszaesés. Főleg az export esett vissza - Németországból is rossz hír jött.

Augusztusban az export és az import euróban számított értéke 4,1, illetve 0,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A külkereskedelmi mérleg többlete 226 millió euróval csökkent 2013 azonos hónapjához képest.

2014. augusztusban – az első becslés szerint – a kivitel értéke 6,0 milliárd eurót (1878 milliárd forintot), a behozatalé 5,7 milliárd eurót (1792 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg aktívuma az év nyolcadik hónapjában 270 millió euró (86 milliárd forint) volt. Az augusztusi kivitel 79, a behozatal 75%-át az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Az egész éves mérleg pozitív

2014. január–augusztusban a kivitel értéke 55,1 milliárd euró (16 972 milliárd forint), a behozatalé 51,1 milliárd euró (15 726 milliárd forint) volt. A kivitel és a behozatal euróban számított értéke 4,0, valamint 4,3%-kal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg többlete 11 millió euróval volt nagyobb, mint a 2013. január–augusztusi időszakban.

Pocsék volt az augusztus a magyar iparban

A külkereskedelem visszaesése nem meglepő a napokban közölt korábbi adatok fényében.

A német adatok is rosszabbak a vártnál

A német statisztikai hivatal is jelentett ma: augusztusban 17,5 milliárd euróra esett a német külkereskedelmi többlet a júliusi 22,2 milliárd euróról (elemzők 18,5 milliárdos többletet vártak).

Az export 5,8 százalékos havi visszaesése újabb bizonyíték az elemzők szerint, hogy lassul a német gazdasági növekedés. Az export a 2009-es pénzügyi válság óta nem csökkent ilyen mértékben egy hónap alatt.

A KSH keddi jelentése alapján augusztusban az ipari termelés volumene mindössze 0,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Havi összehasonlításban pedig komolyabb visszaesést mért a KSH. Az okok között a külkereskedelem motorjának számító autógyártás havi lassulása is szerepel. Fontos külkereskedelmi partnerünktől is rossz hír érkezett a napokban: a német ipari termelési adat is meglehetősen gyászos lett.

A magyar ipari termelési adat visszaesése mögött bázishatásokat, a német ipar visszaesését, az orosz-ukrán konfliktus hatását és az egyik nagy autógyár nyári leállását látták az elemzők. A győri Audi-üzem motorgyárában ugyanis július 30-án háromhetes, míg a járműgyárban augusztus 8-án négyhetes nyári leállás kezdődött, amikor a munkatársak kivették évi rendes szabadságukat.

Balatoni András, az ING vezető elemzője az ipari adatról azt mondta: Magyarországon túlkoncentrált lett az iparági szerkezet, amelyben az autóipar, és egyes autóipari kapacitások dominálnak, a koncentrált szerkezet miatt pedig felerősödhet a hullámzás. Ugyanakkor az autógyártás termelésének ütemezése nem hordoz sok információt a gazdasági konjunktúra általános állapotáról

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG