4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sok éve szegényedik Venezuela népe, miközben a világ legnagyobb olajkészletén ülnek. Most szavazási trükkökkel, alkotmányozással hosszabbítaná uralmát az eszelős elnök, aki meg tudta valósítani azt a csodát, hogy az olajkincs ellenére az ország éhezik. A nép a hadseregtől várja a csodát, Amerika a szankciókban bízik.

Nem nehéz kitalálni, hogy egy olyan vezetőt, aki teljes nyomorba dönti, effektíve éhezteti országát, soha nem választaná meg népe. Van, amikor nem is tartanak választásokat, van, hogy a néppel szavaztatják meg a diktatúrát, kényszerítik az embereket a helyes válaszra, esetleg elcsalják az eredményeket. Most Venezuelában a Reuters szerint ilyesmik történtek: a Smartmatic nevű cég, amely világszerte biztosítja az elektronikus választási technológiát és 2004 óta részt vett a venezuelai választások lebonyolításában is, azt állítja, hogy legalább egymillió szavazattal manipulálták az eredményt.

Kékcédulás

Ráadásul nem is elnök-, vagy parlamenti választásokat tartottak, hanem egy olyan alkotmányozó testületet kellett volna a népnek megválasztani, amely által Maduro elnök átírhatja az alkotmányt és félresöpörheti az ellenzéki többségű kongresszust. Így a választáson tényleges választási lehetőség sem volt: el kellett menni, és igent mondani az új szervezetre. A hatóságok szerint 8 millió ember vett részt a választásokon, a Smartmatic képviselője szerint ezt az adatot manipulálhatták több mint egymillióval.

A Reuters a választásokat lebonyolító szervezet egyik tagjától is kapott információt: ezek szerint a helyzet még sokkal durvább, mert vasárnap este fél 6-ig ténylegesen csak 3,7 millióan szavaztak. Ugyan hátravolt még másfél óra a szavazásból, de igen valószínűtlen, hogy a többség akkor szavazott volna. A szavazók száma azért különösen fontos, mert múlt hónapban az ellenzék tartott egy nem hivatalos szavazást ugyanerről a kérdésről, és azon 7,5 millióan az alkotmányozó tanács felállítása ellen szavaztak.

A hivatalos szavazáson a hatóságok erősen presszionálták az állami alkalmazottakat a szavazásra, állásuk elvesztésével fenyegetve őket. Volt, akit felhívott vasárnap délután főnökük vagy kollégájuk, hogy szavazzon, tegye meg, amit a haza megkíván. A kialakult patthelyzetben az ellenzék most azt várja, hogy Maduro végre tudja-e hajtani terveit, vagy a hadsereg ellene fordul és az ellenzék követeléseit fogja támogatni, például az elnökválasztás kiírásáról.

Eltűnik az olaj ára

Az ország nagyjából olyan állapotban van, mint Magyarország 1945 végén, 1946 elején: végtelen infláció, élelmiszerhiány, sőt teljes áruhiány, miközben az ország nem hogy háborús veszteséget nem szenvedett, mint mi annak idején, de egyenesen a világ legnagyobb olajkészletén ül. Tulajdonképpen egy rossz értelemben vett bravúr kell ahhoz, hogy valaki össze tudja ezt hozni (hacsak nincs ellene totális olajembargó, de eddig nem volt). Általában csak találgatják, hová tűnik el a bevétel: volt olyan elmélet, mely szerint igen magas kamatra finanszírozzák az államadósságot egyes körök, cserébe segítenek fenntartani Maduro uralmát.

Hogy mi a valóság, nehéz eldönteni, de nincs is sok jelentősége: nyilvánvaló, hogy ha sikerülne megszabadulni az elnöktől és bandájától (ahogy nálunk mondták a Rákosi-érában), és egy működőképes kormány alakulna, akkor az olajexport bevételei lehetővé tennék a gazdaság fokozatos stabilizálását, de az éhínség nyilván azonnal megszüntethető lenne, hisz az ország teljes élelmiszerimportja könnyen kijön még a jelenlegi, viszonylag alacsony volumenű olajexportból is.

Nehéz elűzni

Venezuelában már 5 hónapja tüntetések zajlottak az elnök ellen, a nép most már fellázadt, ezért is találta ki Maduro ezt az alkotmányozó gyűléses megoldást. Csimpaszkodik nagyon a hatalomba, népe pedig már nagyon lázad ellene és a nyomor ellen, de hát Ceausescut vagy Kadhafit sem volt könnyű megdönteni. Amerika hétfőn szankciókat léptetett életbe Maduroval szemben és diktátornak nevezte őt, kérdés, hogy ez segít-e ellehetetleníteni, és megkönnyíteni, hogy megszabaduljon tőle a sokat szenvedő ország.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG