Hirdetés
Hirdetés

Teljes csőd az EU külpolitikája – képzett harcosok ássák alá az iráni rezsimet

Káncz Csaba, 2018. június 11., 12:30

Az amerikai neokonzervatívok az EU-tagjelölt Albániában működtetik az iráni rezsim megdöntésére felesküdött iszlamista harcosok táborát. Miközben a nyugat-európai vezetők lemondtak a nyugat-balkáni EU bővítésről, Erdogan padlógázzal iszlamizálja Albániát. Az ország 2014-ben lett EU-tagjelölt, de a miniszterelnök tavaly feloszlatta az európai integrációs minisztériumot.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)
Bojko Boriszov bolgár kormányfő (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

„Albánia lesz a koordinációs központja az Iszlám Állam (IS) Balkánra visszatérő harcosainak” – jelentette be Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök Tiranában. Az elképesztő kijelentést egy sajtótájékoztatón tette, amelyet Edi Rama albán miniszterelnökkel közösen tartott. Rama azonnal a kritikák kereszttüzébe került, hiszen erről a fejleményről nem konzultált az albán parlamenttel.

Albániában készülnek Irán ellen

Hirdetés

Albánia már korábban befogadott gyanús és veszélyes elemeket. 2005-ben az Egyesült Államok küldött az országba 5 személyt a hírhedt Guantanamo Bay táborból. 2013 és 2016 között pedig Washington 2900 mudzshedin (Mojehedin-e Khalq / MEK) szélsőségest küldött az országba Irakból, akiket Bagdad már 2003 óta ki akart utasítani. A MEK a legnagyobb és legmilitánsabb emigráns baloldali csoport, amely küzd a jelenlegi iszlamista iráni rezsim ellen.

Az albán kormány csak azzal az amerikai ígérettel fogadta be a MEK szélsőségeseit, hogy Washington létrehoz egy de-radikalizációs központot az országban, amely segíteni fogja a radikálisok reintegrációját a társadalomba. Ez az intézet nem jött létre, sőt az iráni rezsim megdöntésére törekvő Trump tanácsadók (John Bolton, Rudi Giuliani) bejövetelével a MEK megerősítette kiképzőbázisát Albániában. Az amerikai neokonzervatívok számára a MEK harcosai kitünő bázist szolgáltatnak az iráni rezsim destabilizációjához.

Ne felejtsük, John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó 2018 végére már rezsimváltást ígért Iránban. Giuliani pedig 2017 július 1-én felszólalt a MEK rendezvényén Párizsban, ahol a Trump kormányzat támogatásával az „iráni elnyomó rezsim” megdöntésére szólított fel.

Ez az elképesztő történet egy EU-tagjelölt országban újra reflektorfénybe helyezi az Unió balkáni vonalvezetésének inkompetenciáját és impotenciáját. Albánia 2014-ben lett EU-tagjelölt ország, de a Nyugat-Balkán mára kiszorult a nyugat-európai politikai vezetők érdeklődési köréből. Az általános hangulatból ízelítőt adott Macron elnök, aki április 17-i strasbourgi beszédében azt mondta: „addig nem érdemes a bővítésről vitázni, amíg az EU meg nem reformálja önmagát”.

Török iszlamizálási hullám

Az iszlamista török kormány teljesen másképp áll Albániához. Erdogan elnök magához láncolja Rama miniszterelnököt, olyannyira, hogy Rama volt az egyetlen európai vezető, aki részt vett Erdogan lányának esküvőjén. Igaz, Rama a másik irányba szintén tud helyezkedni, hiszen részt vett Soros György harmadik esküvőjén is.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A különböző politikai rendszerei ellenére Albánia 1912-es megalapítása óta egy szekuláris állam volt. Az iszlamista Erdogan ezt akarja megváltoztatni és 2015-ben személyesen avatta föl a török állami pénzekből megépített „Namazgja” nagymecsetet, amely a legnagyobb mecset Albániában. Albánia tehát Koszovó, Bosznia és Macedónia mellett azon balkáni állammá vált, amelynek politikai pártjait, akadémiai egyesületeit és médiáját egyre jobban behálózzák Erdogan emberei. Az török iszlamizáció térnyerésével párhuzamosan természetesen egyre szűkül a térség ezen országainak európai perspektívája.

Csodálkozhatunk-e ezek után azon, hogy a tavaly augusztusban miniszterelnöki székét elfoglaló Rama egyik első intézkedéseként feloszlatta (!) az európai integrációs minisztériumot és helyette inkább létrehozta az emigráns albánok minisztériumát. Rama regionális ambícióit jól mutatja, hogy kormányában négy államtitkári helyet adott koszovói politikusoknak. Rama idén februárban szoros politikai unió kialakítását szorgalmazta Albánia és Koszovó között, felvetve, hogy egy napon a két országnak a „nemzeti egység jelképeként” egy elnöke lesz.

Káncz Csaba jegyzete

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Tavaly nagyon rossz éve volt a tőkepiacoknak, túladottnak számítanak, de a Hold Alapkezelő pesszimista. Lehet, hogy most egy-két hónapig lesz egy medvepiaci felpattanás, de a következő évtizedben alacsony maradhat a részvénypiacokon elérhető hozam. A magyar eszközök árazása kivételesen a nyugat-európaival egyezik meg, ezért fokozatosan csökkentették azok arányát.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?