3p
Eldurvult a szócsörte a két fél között, ez esetben az amerikai elnök kezdte, ami nem feltétlenül volt ésszerű, a cselekvésnek több értelme lenne. Ez így olyan, mint a haragos gyerekek között, viszont Kim Dzsong Unból ki is nézzük, hogy félelmében tényleg elhajít egy atomfegyvert, még ha ez népe utolsó napja is. Mindez Nagaszaki évfordulóján.
A Nagaszaki fölötti robbanás, ma 72 éve

Trump kezdte

Az első nyilatkozatot Trump amerikai elnök tette, miszerint ha Amerikát fenyegetés érné Észak-Korea részéről, tűzzel és pokoli haraggal találná magát szembe. Ezzel semmi újat nem mondott, hisz Kim Dzsong Un vélhetően tisztában van azzal, hogy ha egy nukleáris Pearl Harbor-t követ el, Amerika ugyanúgy, ahogy az egykorinál, totális háborúval válaszol.

A mai körülmények között ez Észak-Korea teljes nukleáris megsemmisítését jelentené, de legalábbis a középső részekét, hogy Dél-Korea, Kína vagy Oroszország ne kapjon túl nagy sugárzást. A maradék országot hagyományos erővel pusztítanák el, végül Dél-Korea bevonulhat a rommezőre, ha kedvet érez hozzá.

Elrettentés

Kim Dzsong Un feltehetően attól fél, hogy egy egyébként logikus megelőző csapást terveznek ellene, és pont az ettől való az elrettentés a célja az interkontinentális ballisztikus rakéták és az atomfegyverek fejlesztésének. Arra gondol, logikusan, hogy ha képes amerikai terülteket tömegpusztító fegyverekkel elérni, akkor Amerika nem kockáztat, inkább elfogadja a kölcsönös fenyegetettségen alapuló status quót, mint egykor a hatalmas Szovjetunióval.

Ezt akarhatta most megerősíteni Észak-Korea, amikor azzal válaszolt, hogy komolyan fontolgatja az Amerikához tartozó Guam szigetének megtámadását. Guam csak egy amerikai támaszpont, de 163 ezer ember lakja, tehát komoly veszteséget lehet ott okozni, de az észak-koreai logika szerint még mindig nem akkorát, mint az amerikai szárazföld megtámadásával.

Ezzel a korlátozott atomháború kérdése vetődik fel, amit ő esetleg úgy gondol, hogy erre reakcióképpen Amerika nem vetné be az atomfegyvert, pont az Észak-Koreát övező országok érzékenysége miatt, vagy ha igen, akkor csak annyira, hogy Észak-Korea nem semmisül meg teljesen, tud még egy kicsit kapálózni, ami konkrétan egy komolyabb rakéta kilövését jelentheti az amerikai kontinensre.

Guam

A guami kormányzó úgy reagált, hogy meg van szervezve a sziget védelme, és felhívta a figyelmet, hogy a terület az Amerikai Egyesült Államok része, vagyis az ellene indított támadás ugyanolyan, mint a Pearl Harbor elleni volt: Amerikának szóló hadüzenet. Ráadásul a két ország 1950 óta háborúban áll, csak fegyverszünet van köztük, amely kissé hosszúra nyúlt, így a támadás technikailag nem hadüzenet, hanem a fegyverszünet vége lenne, de a lényeg szempontjából ennek nincs jelentősége, az eredmény ugyanaz: atomháború. Guamot egyébként a Dél-Koreában is felszerelt THAAD rendszer védi, 1-2 rakétát valószínűleg sikeresen elhárít a rendszer.

Sok beszédnek sok az alja

A Reuters szerint több amerikai politikus és diplomata is azon a véleményen van, hogy fölösleges szócsatákba keveredni az ellenséggel, értelmetlen dolog fenyegetni, és esetleg meggondolatlan, végzetes reakciót váltani ki belőle. John McCain szenátor szerint, aki egyébként az orosz ügyekben szokott szélsőséges véleményt megfogalmazni, nem érdemes fenyegetőzni, hacsak nincs az elnöknek konkrét terve a gyors odacsapásra. Egy korábbi amerikai diplomata, Douglas Paal szerint pedig a szócsata amatőr dolog, ami Amerikát leviszi Észak-Korea alacsony kommunikációs szintjére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG