4p
A jogilag nem kötelező érvényű ENSZ migrációs csomag komoly politikai viharokat váltott ki Szlovákiában és Németországban. Jens Spahn, Merkel egyik utód-jelöltje keményen ellene van a csomag aláírásának. Az Afd szerint a csomag a Dél túlnépesedett térségét rászabadítaná az Észak szociális rendszerére.
"Merkelnek mennie kell." (EPA/JENS SCHLUETER)

Az ausztrál konzervatív kormány tegnap bejelentette, hogy nem csatlakozik az ENSZ migrációs csomagjához, mivel szerinte az bátoríthatja az illegális bevándorlást a szigetországba. „Ez pedig veszélyeztetné az embercsempészet területén nehezen kiharcolt eredményeket” – tették hozzá Canberrában. Scott Morrison kormánya feltartóztatja azon menekülteket és migránsokat, akik hajóval akarnak bejutni az országba és aztán kisebb szigetekre szállítja őket.

Sorozatban farolnak ki

Az ENSZ migrációs csomagját december 11-12-én tervezik elfogadni Marokkóban. A nemzetközi szervezet másfél éves tárgyalás-sorozat után még júliusban egyezett meg a dokumentum végső szövegéről, amelynek segítségével megakadályozható lene az illegális bevándorlás, miközben a legális bevándorlást jobban lehetne irányítani. Az utóbbi időszakban aztán az USA, Magyarország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Ausztria, Horvátország és Izrael is kinyilvánította, hogy nem csatlakozik a paktumhoz.

A jogilag nem kötelező érvényű dokumentum eközben komoly politikai viharokat váltott ki Szlovákiában és Németországban.  Robert Fico, a Smer párt elnöke egy friss állásfoglalásában kifejtette, hogy „A csomag nem tesz különbséget a legális és illegális migráció közt, s abból az elvből indul ki, hogy a migráció jó” – hozzáfűzve, a „mi szuverén nézetünk azonban más”. Fico aztán a gazdasági migránsok tömegeiről beszélt, akik „illegálisan benyomultak Európába”, veszélyeztve a politikai rendszerek stabilitását. „Igaz ugyan, hogy jogilag nem kötelező érvényű, de politikailag nagyon erős dokumentum ez”.

Hasadás a CDU-ban

A dokumentumot az ENSZ Közgyűlése dolgozta ki, amelyet akkor Miroslav Lajčák, a szlovák diplomácia feje vezetett, ezért ő most lemondással fenyegetőzik, ha a parlament határozattal blokkolja a csomagot. A német konzervatív CDU-CSU tömörülésben is törést okozott a csomag. A CDU jelenlegi főtitkára, Annegret Kramp-Karrenbauer egyértelműen a jelenlegi kormánypolitika hűséges követője, és 2015 óta fenntartás nélkül támogatja Merkel Willkommenskultur-ját.

Jens Spahn egyészségügyi miniszter, egyben a Merkel utódlásáért versengő 3 CDU politikus egyike azonban keményen ellene van a csomag aláírásának, ahogyan Peter Ramsauer bajor CSU országgyűlési képviselő is. Spahn szerint egy CDU kongresszusnak kell a csomagról döntenie.

A túlnépesedett Dél

Nemrég Spahn a Frankfurter Allgemeine Zeitungban jelentetett meg egy programját vázoló írást, amelyben kifejti, hogy az európai külső határokat szigorúan meg kell védeni, a menekültügyi szabályozást és a bevándorlást szét kell választani egymástól – ami nyilvánvalóan azt jelenti, hogy nem ért egyet az ENSZ migrációs kompaktja által sugallt tétellel, mely szerint a migráció emberi jog. Kifejti, hogy nem lehet elsiklani afelett, ami 2015 szeptemberében történt Németországban, amikor az a kép keletkezett az emberekben, hogy az állam és a politika elveszítette az ellenőrzést a folyamatok felett.

Az Afd szerint a csomag valójában egy áttelepítési javaslatcsomag, amely a Dél túlnépesedett térségét rászabadítaná az Észak szociális rendszerére.  Az eurószkeptikus párt szerint a csomag olyan javaslatai, mint bővebb információk nyújtása a potenciális migránsoknak, a könnyített vízumkiadás és az igény a jogsegélyre mind csak ösztönzést adna a tömeges migrációra a Föld válságövezeteiből.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG