5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Várhatóan tovább lassítja a pénzügypolitika enyhítési ütemét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és óvatosabb hangvételre vált piaci kommunikációjában - jósolták a monetáris tanács keddi ülése előtt londoni pénzügyi elemzők. A citybeli prognózisok mindössze 0,05-0,10 százalékpontos kamatcsökkentést valószínűsítenek, és egyes elemzői vélemények szerint az MNB ezután szünetet tart.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokra szakosodott közgazdászai a 0,10 százalékpontos keddi kamatcsökkentéssel számoló többségi táborban vannak. Szerintük a forint legutóbbi gyengülése nyomán az eddigieknél kisebb mértékű kamatcsökkentés mellett várható az is, hogy a monetáris tanács közleménye óvatosabb hangvételű lesz, bár a ház azt nem valószínűsíti, hogy a testület kizárná a további kamatcsökkentéseket.

Sebezhető pontjainkra koncentrálnak


Tisztán makrogazdasági szempontból az MNB-nek folytatnia kellene az enyhítési ciklust, tekintettel az immár zéróra lassult éves inflációra, a hitelkiáramlás alacsony ütemére és a még mindig nem igazán lendületes gazdasági kilábalásra. Az MNB inflációkövetési mandátumának szempontjából nézve a forint legutóbbi gyengülése nem szükségszerűen veszélyezteti az inflációs célt, mivel Magyarországon - és általában a közép- és kelet-európai térségben is - alacsony az árfolyammozgások inflációs átszűrődő hatása - hangsúlyozták előrejelzésükben a Goldman Sachs londoni elemzői.

A ház szakértői szerint ugyanakkor az MNB nem tisztán inflációkövető jegybank, a devizapiaci fejlemények és a kockázatvállalási hangulat pedig változatlanul döntő tényezője a makrogazdasági stabilitásnak, ezért meghatározza az MNB monetáris politikájának mozgásterét is. A legutóbbi időkig a kedvező külső környezet, a folyómérleg-egyenleg többlete - amely megkülönböztette Magyarországot a többi eladósodott gazdaságtól -, valamint a lefelé tartó infláció tette lehetővé a 2012 augusztusa óta végrehajtott 4,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést. 

A feltörekvő piaci eszközök iránti kereslet csökkenése, a reálkamat-szint eróziója, valamint az a tény, hogy a befektetők figyelme a magyar gazdaság erősségeiről átterelődött a sebezhető pontokra, kockázatosabbá teszi a monetáris enyhítés folytatását és az enyhítési alapállásra valló nyelvezet fenntartását - vélekedtek a Goldman Sachs elemzői.

Csökkent a sérülékenység


A ház szerint azonban az, hogy 2008 óta jelentősen csökkent a magyar gazdaság pénzügyi sérülékenysége, és ehhez igen alacsony infláció járul, továbbra is kedvezően különbözteti meg Magyarországot a sürgősen alapvető kiigazításokra szoruló gazdaságoktól. Ezt tükrözi, hogy a forint stabilizálódott, jóllehet a korábbiaknál gyengébb árfolyamon.

Mindezek alapján a GS azt várja, hogy az MNB monetáris tanácsa megpróbálja valahogy ötvözni a pénzügypolitika további lazításának és a pénzügyi stabilitás megőrzésének céljait. Egy kismértékű kamatcsökkentés és az óvatosabb hangvétel jelezné a piacnak, hogy a monetáris testület kész reagálni a piaci hangulat változásaira - hangsúlyozták a cég elemzői.

A ház szerint ha a forint- és az állampapírpiac stabil marad, akkor az MNB csak 2015 első felében kezd kamatemelésbe, amikor a várhatóan gyorsuló infláció nyomán a reálkamat-szint eróziója is felgyorsul.

A Barclays 5 pontra tippel     

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays elemzői hétfői prognózisukban mindössze 0,05 százalékpontos - 5 bázispontos - kamatcsökkentést jósoltak a monetáris tanács keddi ülésére, és utána azt várják, hogy az MNB enyhítési szünetet tart, felmérendő az eddigi kamatcsökkentési ciklus nyomán kialakult piaci helyzetet. A ház szerint a keddi kamatdöntő ülésen a kamattartástól a 0,10 százalékpontos kamatcsökkentésig terjed a lehetséges döntések sora, ám a cég megítélése szerint a súly a sávközépre összpontosul.

A következő időszakra jósolt enyhítési szünetet a Barclays londoni elemzői szerint a devizapiaci kilengések indokolják, tekintettel arra, hogy a háztartások pénzügyi mérlege és a közfinanszírozás változatlanul sebezhető az árfolyammozgásoktól.

A JP Morgan 10-re


A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést valószínűsítenek keddre, és szintén azt várják, hogy a döntést keményebb hangvételű közlemény kíséri majd, amelyben a monetáris tanács jelzi, hogy érzékeli a piaci kondíciók romlását. A cég szerint az nem valószínű, hogy az MNB kizárja a későbbi kamatcsökkentések lehetőségét, ám ha a forint a 315-320 forint/eurós szintek fölé gyengülne, az a ház elemzői szerint valószínűleg leállítaná az enyhítési ciklust.

A JP Morgan szakértőinek véleménye szerint a jelenlegi árfolyamszint még nem jelent érdemi kockázatot a 3 százalékos inflációs cél teljesíthetőségére. A további - esetleg jelentősebb - forintgyengülés azonban már valószínűleg a jegybanki cél fölé emelné az inflációs ütemet 2015-ben, annak ellenére is, hogy az árfolyamgyengülésből eredő inflációs átszűrődési hatást jelenleg a gyenge belső kereslet korlátozza - vélekedtek a cég londoni elemzői. Hozzátették: felfelé ható kockázatokat látnak arra a prognózisukra, hogy az MNB 2,50 százalékos alapkamat eléréséig folytatja enyhítési ciklusát.

És a Morgan Stanley is 10-re tippel

A Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzői szerint "a legkisebb ellenállást" az MNB számára rövid távon az alapkamat valamelyes további csökkentése kínálja az alacsony infláció miatt. Egyre valószínűbb azonban az is, hogy az MNB jelzi majd a piacnak, hogy tudatában van az árfolyam-kilengéseknek és azokat figyelembe veszi.

Mindent egybevetve a ház elemzői azt várják, hogy az MNB kedden 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, és 2,65 százalékos alapkamat eléréséig folytatja az enyhítést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megint a Kádár-korszak jutott eszünkbe az Orbán-kormányról – A hét videója
Dobos Zoltán - Gáspár András - Izsó Márton | 2024. május 10. 18:44
Ez volt az inflációs hullám alja? Vagy lehet még alacsonyabb? Az élelmiszerláncok és benzinkutak után kit akar majd megrendszabályozni Orbán Viktor kormánya? Ki tehet az elmúlt három év gigantikus mértékű pénzromlásáról? A hét videója sorozatban a legfrissebb KSH-adatokat elemzi Dobos Zoltán újságíró és Gáspár András lapigazgató.
Makro / Külgazdaság Bitang drága ez a hitel, mégis viszik, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 12:51
Dörzsölhetik a markukat a bankok: bár csak minimális mértékben csökkentették az elmúlt év során a személyi hitelek kamatait, tavaszra történelmi rekordra futott az ügyfelek által igényelt kölcsönösszeg. 
Makro / Külgazdaság Kilőtt a brit gazdaság: 0,6 százalékos növekedésnek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 10:38
A friss GDP adat alapján Nagy-Britanniában véget ért a tavalyi év második felében kialakult technikai recesszió. A növekedés ráadásul a vártnál jóval gyorsabb volt az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Az infláció visszatért a növekedés útjára: 3,7 százalék áprilisban
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 08:30
Az infláció mértéke megegyezett az elemzők várakozásaival, de a csökkenő tendenciának vége. Értéke meghaladta a 3,6 százalékos márciusi értéket.
Makro / Külgazdaság Kína stratégiai partnerséget kötött Magyarországgal
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 20:42
Stratégiai partnerségről szóló közös nyilatkozatot írt alá Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, mely befektetői megállapodást, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjáról szóló megállapodást és nukleáris együttműködésről szóló megállapodást is tartalmaz. A két vezető ezt közös sajtótájékoztatóján jelentette be.
Makro / Külgazdaság Nem okozott meglepetést a brit jegybank
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 13:58
Londonban döntöttek az alapkamatról.
Makro / Külgazdaság Délután nagy bejelentésre készül Orbán Viktor és Hszi Csin-ping
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 11:12
Csütörtök délután minden kiderül.
Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG