1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A gazdasági válság hatása az adóbevételeken és az adóhátralékok összegén is érződik - mutatott rá Szikora János, az APEH elnöke
A gazdasági válság hatása az adóbevételeken és az adóhátralékok összegén is érződik - mutatott rá Szikora János, az APEH elnöke szerdán, a Magyar Közgazdasági Társaság pénzügyi szakosztályának rendezvényén, ahol Pitti Zoltán, a Corvinus Egyetem tudományos kutatója úgy vélekedett, hogy a magyar adórendszer fékezi a teljesítményt.

Szikora János elmondta, a befizetett társasági adó csökkent: 2007-ben 510,9 milliárd, 2008-ban 487,3 milliárd, 2009-ben pedig 385,6 milliárd forint társasági adó folyt be a pénzforgalmi adatok alapján, ami azt jelzi, hogy a vállalatok eredménye visszaesett. 
   
A vállalkozások adóhátralékai folyamatosan növekednek. Az összes adóhátralék a 2009. első negyedévi 1.716 milliárd forintról 2010 első negyedévére 2.061 milliárd forintra emelkedett.  Ebből a működő - vagyis nem felszámolás alatt álló - cégek adóhátraléka 551 milliárd forint volt az idei első negyedév végén, ám nagy tartalékokat az APEH elnöke itt sem lát.
   
Hangsúlyozta, az APEH teljesíti jogszabályban foglalt kötelességét, de a gazdasági válságra tekintettel kell lennie, ezért inkább engedélyez részletfizetést, halasztást, mint hogy felszámolásba taszítsa a vállalkozásokat. Hozzátette: míg tavaly a felszámolások száma emelkedett, az APEH által kezdeményezetteké csökkent. 

Szikora János elmondta: míg a társas vállalkozások száma 2006 és 2009 között folyamatosan nőtt, az egyéni vállalkozóké csökkent. A társas vállalkozások száma 2008-ban az 500 ezret is meghaladta, azonban a ténylegesen működő, társasági adóbevallást benyújtóké csupán 340 ezer körüli volt.
   
A jegyzett tőkét tekintve a külföldi tulajdon részaránya 57-60 százalék között mozgott az elmúlt években. Míg azonban a külföldi tulajdon aránya csupán a vállalkozások 7 százalékában haladja meg az 50 százalékot, részesedésük az exportbevételt tekintve 77 százalék, a saját tőkéből 70 százalék, a foglalkoztatottakat tekintve 24 százalék, s az adókedvezmények mintegy 70 százalékát ők veszik igénybe.
   
Egyszerűsített vállalkozói adóból (eva) áprilisban 37,7 milliárd forint, az első négy hónapban 41,4 milliárd folyt be a költségvetésbe a  Pénzügyminisztérium áprilisi államháztartási adatai szerint. Ebben az évben április 12-ig kellett az első negyedévi bevétel 30 százalékát, egyszerűsített vállalkozói adóelőleget fizetniük a vállalkozásoknak. Az idei eva előirányzat 182,6 milliárd forint, ami közel hat százalékkal nagyobb a múlt évinél.
A vállalkozások 88,9 százaléka 2008-ban mikro-, 7,4 százaléka kis-, 1,4 százaléka középvállalkozás volt, s csak 2,2 százaléka nagyvállalkozás. 2008-ban a jellemzően külföldi tőkével működő nagyvállalkozások termelték meg ugyanakkor az összes árbevétel 58 százalékát, s az exportárbevételt tekintve is a nagyobb vállalkozások járnak az élen - mondta Szikora János. Hozzátette: a gazdasági válság is őket érte el először. 
   
Az adózás előtti eredmény főként a vállalkozások rossz pénzügyi eredménye miatt összességében 47 százalékkal csökkent 2007-ről 2008-ra, miközben az üzemi eredmény még 39,1 százalékkal nőtt. Az összes nyereség közel felét a nagyvállalkozások termelték meg. Az adókedvezmények zömét a nagy beruházások után adott adókedvezmények adják, s főleg a nagyvállalkozások veszik igénybe. Az adókedvezmények összértéke az előző évhez képest 2007-ben 91 százalékra, 2008-ban 65,7 százalékra csökkent.
   
Pitti Zoltán elmondta: az Európai Unió 27 tagországában a költségvetés átlagos kiadási aránya a GDP 50 százaléka, az átlagos bevételi arány pedig 47 százalék, vagyis 2009-ben az összes uniós ország költségvetése deficites volt, legnagyobb hiánya az ír, a görög és a brit költségvetésnek volt. A tavalyi év sajátossága, hogy felértékelődtek az adó- és jutalékbevételek. 
   
A kutató a magyar gazdaság elégtelen teljesítményének okai közül kiemelte a regisztrált és a ténylegesen működő vállalkozások száma közötti óriási különbséget, ami miatt kevesen viselik az adóterheket. Itt említette a gazdasági szerkezetváltás irányultságát (az alacsony hozzáadott értéket termelő és nem piacképes termékek felé való elmozdulást), s azt, hogy az egy főre jutó hozzáadott érték alig 30 százaléka a 15 régi uniós tagország átlagának. 
   
Úgy vélekedett, hogy a kreatív költségstruktúrának köszönhetően irreálisan magas anyagjellegű ráfordítások megkérdőjelezhetően alacsony személyi jellegű ráfordításokat takarnak, aminek az az oka, hogy a vállalkozók virtuális jellegű költségszámlák segítségével veszik ki jövedelmük egy részét.
   
Pitti Zoltán kiemelte a magyar adórendszer teljesítményt fékező hatását. Példaként az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) 25 millió forintos és a társasági adónál a 10 százalékos kedvezményes kulcs 50 millió forintos határát és a rehabilitációs járulékot említette. Hátrányosnak tartja az szja-kedvezmények 3,4 millió forint feletti megszűnését is, mert ez szerinte akadálya a civil szervezetek támogatásának.

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG