Hirdetés
Hirdetés

Jövő nyáron minden megváltozik Magyarországon, amit a fizetésekről tudunk

Gáspár András, 2018. szeptember 09., 14:45

Óriási forradalmat hozhat a hazai fizetési szokásokban az azonnali fizetési rendszer 2019. júliusi indulása – még ha a szakértő szerint a rendkívül ambiciózus tervek ellenére erősen kétséges is, hogy minden tervezett szolgáltatás valóban élesíthető lesz a közelgő határidőre. A lakossági fizetéseknél a bankkártya és a készpénz komoly konkurenciát kap, de a vállalatok is nagyon várhatják a jövő nyarat.

Czímer József, a Capsys vezérigazgatói tanácsadója, a Privátbankár.hu állandó szakértője az azonnali fizetési rendszerek közelgő magyarországi bevezetéséről tartott előadást az 56. Közgazdász-vándorgyűlésen Debrecenben.

Mitől azonnali egy fizetési rendszer?

Hirdetés

Ahhoz, hogy egy fizetési azonnali legyen, 6 kritériumnak kell megfelelnie: számláról számlára történő utalásnak kell történnie; visszavonhatatlannak kell lennie; napi 24 órában, heti 7 napban, évi 365 napon hozzáférhetőnek kell lennie; azonnali (másodperceken belüli) jóváírást kell tudnia; a küldő és a fogadó fél is azonnali visszaigazolást kell hogy kapjon; valamint az adatokat teljesen digitálisan, emberi beavatkozás nélkül kell feldolgozni (amit az 5-15 másodperces feldolgozási-teljesítési idő egyébként elég kézenfekvővé tesz).

A világban több mint 40 országban működik már azonnali fizetési rendszer Svédországtól Szingapúron át Nigériáig. Az első 2008-ban, az Egyesült Királyságban indult, több országban az ő rendszerüket vették át. (Magyarországon egyébként a dán Nets rendszerét vezetik be.) Érdekesség, hogy Japánban 1973 óta működik egy hasonló gyors átutalási rendszer, de ez a fenti 6 kritérium nem mindegyikének felel meg.

Azonnali fizetés vagy bankkártya?

Háromféle átutalás létezik: a „sima” átutalások, a beszedések és a kártyás fizetések. Az első esetben valaki küldi a pénzt, a második esetben a kedvezményezett küldi a pénzt – a kártyaalapú rendszer viszont teljesen más infrastruktúrán, a nagy kártyatársaságok bevonásával történik.

Ha egy fizetés időkritikus, magyarán gyorsan kell megtörténnie, arra értelemszerűen az azonnali átutalás alkalmasabb. A P2P, azaz személyek közti átutalásnál is az azonnali fizetés a kedvezőbb. A bolti fizetéseknél, ahol jellemzően a POS-terminálok működnek, a bankkártyás fizetés működik, ez általában is igaz a kereskedelmi fizetésekre (az interneten is). Azért ez nem lesz mindig így: Czímer szerint ha egyszer valaki át tud törni ezen a megszokáson, a kártyatársaságok kihagyásával tudja biztosítani az áruk és szolgáltatások ellenértékének kiegyenlítését, az óriási piacot szerezhet meg…

Mit tud majd a magyar rendszer az induláskor? Van, amiben egyedülálló lesz

A központi szolgáltató a GIRO Zrt., 2019. július 1-jén indul a rendszer az MNB tervei szerint. A kereskedelmi bankok felkészültsége ezzel kapcsolatban azért számos kérdést felvet – mondta Czímer József, aki így nem lát nagy esélyt arra, hogy rendszer teljes tervezett funkcionalitással ténylegesen el tud indulni ebben az időpontban.

A csatlakozás a pénzforgalmi szolgáltatóknak kötelező, az pedig a világon egyedülálló, hogy a 10 millió forint alatti átutalások esetében kötelező lesz az azonnali átutalási rendszert használni. Jellemzően a bankok ugyanis saját döntés alapján csatlakoznak az azonnali átutaláshoz (erre egyébként a piaci verseny, az ügyféligény könnyen rákényszerítheti őket), nálunk viszont ez nem megfontolás kérdése, hanem jogszabályi kötelezettség. A páneurópai rendszerhez egyébként az 5 ezer európai bankból nagyjából 1000-nek van hozzáférése – mondta szemléltetésként Czímer József.

A számlaszámot sem kell majd tudni az utaláshoz

Czímer József azonnali fizetési rendszerről, a hazai bevezetésről és a fintech világáról szóló cikksorozatának legutóbbi része, valamint a korábbi cikkek gyűjteménye itt érhető el >>

A magyar rendszer másodlagos azonosítók használatával is működik majd – ez azt jelenti, hogy nem kell feltétlenül ismerni a kedvezményezett bankszámlaszámát, ha ehhez hozzá van kapcsolva a mobiltelefonszáma vagy az e-mailcíme – ezek megadásával is lehet ugyanis pénzt küldeni. Az átutalások mellet a beszedéseket is az azonnali fizetési rendszerbe veszik be (átutalásnál valaki „küldi” a pénzt, ő kezdeményezi a folyamatot, a beszedésnél viszont a kedvezményezett „kéri” a pénzt, azaz indítja a tranzakciót) – ezt más országok azonnali fizetési rendszere is tudja, azonban a magyar rendszer abban egyedülálló lesz a világon, hogy már az induláskor beleveszik a szolgáltatásokba ezt a lehetőséget.

A vállalatok is nagyon várhatják

Egy cég életében nagyon nagy segítséget nyújthat az azonnali fizetés: támogatást nyújthat számos pénzügyi folyamat automatizálásához, így például a könyveléshez vagy a treasury-folyamatokhoz is. Czímer József egy nemzetközi felmérést is idézett, eszerint a kereskedők túlnyomó többsége úgy látja, hogy az azonnali fizetési rendszer csökkenti a költségeit (hiszen azonnal pénzükhöz jutnak, szemben a bankkártyás fizetéssel), sőt: 77 százalékuk szerint a jövőben az azonnali átutalás ki is válthatja a kártyás fizetéseket.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Négy százalék feletti kamat Magyarországon? Igen, mától!

Négy százalék feletti kamat Magyarországon? Igen, mától!

Új inflációkövető állampapírokat árulnak mától, amelyek kamatprémiumát megemelték. Így az első hónapokban évi 4,1 százaléknak örülhetnek a vevők, utána még magasabb várható. Kérdés azonban, mi lesz hosszú távon, mennyire száguld majd az infláció.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?