Fizetési rendszer
Pénzügyi szektor Nyakunkon a magyar fizetési forradalom – de mi következik utána?
Czímer József | 2018. december 11. 10:35
A július 1-jén elrajtoló magyarországi azonnali fizetési rendszer komplexebb lesz, mint a világ bármelyik hasonló megoldása - persze azért máshol sem tétlenkednek, folyamatosan születnek az újabb és újabb, innovatív banki szolgáltatások. A világ egyik legjelentősebb Fintech-rendezvénye, a londoni FintechConnect kiállítás és konferencia nyomán járjuk körül a folyamatokat.
Részvény / Deviza / Áru Megvan az újabb nagy durranás - mitől várják most a meggazdagodást?
Kollár Dóri | 2018. november 5. 15:01
Magyarországon is egyre szélesebb körben terjednek a meghívások az Initiative Q-ba, amely a „jövő fizetési rendszereként” hivatkozik magára. Alig négy hónap alatt összegyűjtöttek közel 3 millió feliratkozót, és ma már naponta 100 ezerrel növekszik a regisztrációk száma. De mi ez az egész?
Pénzügyi szektor Jövő nyáron minden megváltozik Magyarországon, amit a fizetésekről tudunk
Gáspár András | 2018. szeptember 9. 14:45
Óriási forradalmat hozhat a hazai fizetési szokásokban az azonnali fizetési rendszer 2019. júliusi indulása – még ha a szakértő szerint a rendkívül ambiciózus tervek ellenére erősen kétséges is, hogy minden tervezett szolgáltatás valóban élesíthető lesz a közelgő határidőre. A lakossági fizetéseknél a bankkártya és a készpénz komoly konkurenciát kap, de a vállalatok is nagyon várhatják a jövő nyarat.
Részvény / Deviza / Áru A kriptó lesz a kriptátok? – 12 tévhit a digitális pénzekről
Eidenpenz József | 2018. január 12. 15:05
Minden kutyaólra jut lassan egy digitális pénz, komolytalan az egész? Bűnözők használják? Semmiféle értéke sincsen? Ez okozza majd a következő válságot? Csak egy nagy pilótajáték, semmi több? Be kell tiltani mielőbb? – körüljártuk a szkeptikus véleményeket.
Pénzügyi szektor Azonnali fizetési rendszer: Európában is elkezdődött a forradalom
Czímer József | 2018. január 2. 15:37
A címben írt Európa alatt természetesen az eurózóna devizájában, az euróban történő fizetéseket értjük, ahol is 2017. november 21-én az EBA Clearing páneurópai infrastruktúra szolgáltató megkezdte az azonnali fizetési szolgáltatások nyújtását. Európában persze a helyzet sosem egyszerű - körüljártuk, hogy jött létre és hova tarthat a forradalmi újítás.
Személyes pénzügyek Tényleg emiatt hisztiznek az amerikaiak - Magyarország is állva hagyta őket
Gáspár András | 2017. július 17. 15:34
Miközben Európában már a chipes bankkártya is kezd túlhaladottá válni, egyre bővül az érintőkártyás fizetések aránya, sőt egyre több és jobb, NFC-alapú mobilfizetéses megoldás válik elérhetővé a magyar közönség számára is, az Egyesült Államokban még mindig a "bedugós" bankkártya használatba vételével küzdenek.
Pénzügyi szektor Egy éve jött a bejelentés - hol tart a magyar fizetési forradalom?
Czímer József | 2017. június 9. 14:56
Egy évvel ezelőtt indult az azonnali fizetési rendszer magyarországi bevezetéséről szóló sorozatunk - ma már tudjuk a szabálykönyv nevét és számos fontos technikai részletet. A rendszer bevezetésére adott határidők igen szorosak, de nem tarthatatlanok - ha sikerül végigvinni a projektet, a régió élvonalában lesz Magyarország a legmodernebb pénzforgalmi rendszer bevezetésével.
Pénzügyi szektor Az új mindig jobb? Mire jó a virtuális pénz és mi lehet belőle?
Kajdi László | 2017. február 10. 10:40
A digitális technológia gyors fejlődésének hatására új fizetési megoldások jelentek meg, amelyek függetlenek a kereskedelmi banki rendszerektől. A virtuális pénzek (például bitcoin) alapjaiban térnek el a hagyományos fizetőeszközöktől. Az újdonság varázsán túl a bitcoin gyors, biztonságos, olcsó fizetést ígér, azonban számos olyan tényező van, amelyek miatt ezek az ígéretek csak korlátozottan teljesülnek. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy a virtuális pénzek fejlődése tovább folytatódik, vagy a banki fizetési rendszerek megőrzik domináns pozíciójukat.
Pénzügyi szektor Mennyibe kerül majd a magyar bankoknak a fizetési forradalom?
Czímer József | 2017. február 3. 13:12
Nem csak a jegybanknak, hanem a bankoknak is gőzerővel kell készülniük az azonnali átutalások rendszerének 2019-re tervezett bevezetésére. Nagyon nem mindegy, hogy hogyan, milyen technikával csatlakoznak majd - van megoldás 50 ezer euróért és másfél millióért is. Melyik mit tud, mik a különbségek? Folytatjuk sorozatunkat.
Pénzügyi szektor Öt másodperc alatt teljesül az átutalás, vasárnap is - hogyan lehetséges ez?
Czímer József | 2016. december 6. 14:03
Alakul a magyarországi azonnali fizetési rendszer koncepciója. A részletek egyelőre nem teljesen ismertek, bár hamarosan bemutathatja az MNB az elképzeléseit a nagyközönségnek - milyen megoldások közül választhatnak? Hogy lehet egy másodperc alatt ezer átutalást teljesíteni? Mennyi mindennek kell beleférnie?
hírlevél
depositphotos