Hirdetés

336 az euró – öt ajánlott hír a mai tőzsdenap előtt

Eidenpenz József, 2019. szeptember 24., 11:21

Mára megjavult a hangulat a tőzsdéken, ami főleg annak köszönhető, hogy kitűzték az amerikai-kínai tárgyalások időpontját. A forint ma is történelmi rekordot döntött, az MNB kamatdöntése előtt órákkal. Erős a feszültség a közel-keleti régióban, de enyhült Észak-Korea körül.

A tegnapi csúnya esés után, amit az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások döcögése és a rossz német, francia makroadatok, menedzserindexek váltottak ki, ma enyhe pluszban vannak az európai tőzsdék. Az amerikai határidős indexek is pár ezrelékes pluszt mutatnak, van rá esély, hogy ma pozitív korrekció lesz ott is.

Itthon a BUX index minimális, pár pontos pluszban van. Az OTP stagnál, a Mol, a Telekom és az Opus kisebb mínuszban jár. A Richter 0,9 százalékos emelkedése azonban ezt kompenzálni tudja.

Hirdetés

Az Investing.com szerint a piacok ma is a kereskedelmi háború megoldásának reménye és a gazdasági növekedéssel kapcsolatos kételyek között őrlődnek.

1. MNB-döntés előtt gödörben a forint

Az MNB ma kora délutáni kamatdöntése előtt a forint újabb mélypontot ütött, az euró ára egy rövid időre átlépte a 336 forintos szintet is. Most is csak kevéssel van ez alatt, 335,40-en. Az MNB-től a piac egyébként nem vár jelentős lépéseket, ám a közzéteendő kommentárra és az esedékes inflációs jelentésre nagyon kíváncsiak az elemzők.

Forint, korona, zloty, lej, kuna (Tradingview.com)
A forint, zloty, lej, korona, kuna euróárfolyama, változások százalékban (Tradingview.com)

Az Erste reggeli kommentárja szerint a piac abban hisz, hogy “a jegybank keresztül fog nézni a gyenge forinton és bizonyos értelemben követi a világ nagy jegybankjait, amelyek az elmúlt hónapokban a lazítás útjára léptek. A lazítás pedig az FX swap állományon keresztül valósulna meg”. Ez pedig nem tenne jót a forint árfolyamának a jelenlegi helyzetben – teszik hozzá.

2. Steven Mnuchin azt üzente

Steven Mnuchin pénzügyminiszter azt mondta, hogy két hét múlva folytatódhatnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások. Ez lehet a fő oka annak, hogy ma a tőzsdék hangulata inkább pozitív.

3. Kína nem rohan élénkíteni?

A kínai gazdaságélénkítő lépések sokak szerint legalább annyira fontosak, mint az amerikai vagy európai jegybankok politikája. Yi Gang, a kínai központi bank kormányzója most azt mondta, hogy az országnak nem kell sietnie, hogy tovább ösztönözze a gazdaságát. Annak ellenére mondta ezt, hogy világszerte inkább élénkítés folyik.

A Bloomberg hírlevele azt írja, az Európai Unió Kínai Kereskedelmi Kamarája szerint Kínában az államilag működtetett vállalkozások további károkat okoznak az ország gazdasága számára. Mégpedig azáltal, hogy a magánvállalkozások elől a pénzügyi forrásokat elszívják és az ellátási láncokat károsítják.

4. Koreát nem támadjuk meg, de Iránt…?

Az Egyesült Államoknak jelen pillanatban nincs szándéka bármiféle erőt alkalmazni Észak-Koreával szemben az atommentesítés érdekében - jelentette ki Donald Trump. Az amerikai elnök a Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel tervezett találkozója előtt válaszolt egy újságírói kérdésre. (További részletek itt.)

Ugyanakkor Irán körül nem csitulnak a kedélyek. Úgy tűnik, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia az USA mellé állt, ugyanis úgy nyilatkoztak, Irán a felelős a szaúd-arábiai olajkapacitások elleni dróntámadásokért.

5. Thomas Cook: Továbbgyűrűzik?

A Thomas Cook brit utazási iroda csődje sok más céget is érinthet – írta a Bloomberg hírlevele. Lesznek vesztesek és nyertesek is, az utóbbiak közül a TUI AG és az On The Beach Group részvénye már szépen emelkedik. Az olcsó légitársaságok részvényei is emelkedtek. A Webjet ausztrál turisztikai cég viszont sokat veszít a Thomas Cook-al folytatott szoros együttműködése miatt.

(Az utazási iroda csődjének további következményeiről, az utasok hazaszállításáról itt írtunk.)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A forint és a céges gyorsjelentések a fókuszban az amerikai tőzsdei szünnapon

A forint és a céges gyorsjelentések a fókuszban az amerikai tőzsdei szünnapon

Dacára a világgazdaságban meglévő kockázatoknak, a tőzsdék egyelőre állják a sarat. Az amerikait és az európait a vállalati gyorsjelentések húzzák, a kínai pedig abba kapaszkodik, hogy a koronavírussal leginkább fertőzött tartományán kívül végre csökkent a megbetegedések száma. Nyugodtnak tűnik a forint piaca is, kérdés, ez így is marad-e.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 300 forint volt novemberben. Én ennél