Hirdetés

Csúcsot ostromol a BUX index, áttörte a bűvös határt az arany

Eidenpenz József, 2019. december 30., 11:14

Négy fontos hír az év(tized) sok helyen utolsó tőzsdenapjához. A BUX index napon belül már megdöntötte eddigi rekordját, kérdés, sikerül-e a zárásra is tartani. Az ünnepek alatt is tovább drágult az olaj, az arany, az ezüst. Hol lesz még holnap is kereskedés, hol nem?

A múlt héten a gyér nyitva tartás mellett az európai tőzsdék indexei kisebb, az USA mutatói nagyobb mértékben emelkedtek, de mindkét színtéren újabb rekordok dőltek meg. A Stoxx 600 európai uniós index elérte a 420,7 pontot, meghaladva 2015-ös rekordját. Az Nasdaq Composite technológiai index pedig átlépte a 9000 pontot. Ebben nagy szerepe lehetett annak, hogy Donald Trump amerikai elnök december 25-én az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás közelgő aláírásáról beszélt.

Sokan arra emlékeztetnek, hogy ez szinte pontosan fordítottja annak, ami tavaly történt. Ugyanis 2018 végén, az utolsó hetekben, főleg a karácsony előtti napokban gyorsuló eséssel szembesülhettek a tőzsdei befektetők. Ebből a Fed-nek a kamatcsökkentési szándékra vonatkozó kommentárjai nyomán fokozatos kilábalás kezdődött az év utolsó napjaiban.

Hirdetés

Ma a Nikkei 225 japán index, idei utolsó kereskedési napján esett ugyan, de ezzel is több mint 18 százalékos pluszban fejezte be az évet. Szépen emelkedtek a kínai indexek a javuló vállalatfinanszírozásról és a kínai kiskereskedelem várható bővüléséről szóló hírek miatt. A Shanghai Composite index 1,2 százalékkal ment fel. A Reuters szerint ezzel a kínai indexek 18 hónapos csúcson vannak.

1. Újabb BUX-csúcsra van kilátás

Kontinensünkön ma korrekció kezdődött, a főbb nyugat-európai indexek 0,2-0,5 százalékos mínuszban kezdték a napot. A BUX index hol mínuszban, hol pluszban jár, tíz órára pluszba küzdötte magát, 46 000 pontra. A nyitás utáni átmeneti, 46 100 pontos érték azonban napon belüli történelmi rekord, ez ugyanis eddig 46 050 pontnál volt (december 20-a óta).

További árfolyamok itt láthatók

Az OTP és a Richter szerény mínuszban, a Mol pluszban jár. A 4ig négy százalékkal drágul. A forint gyengült, 331,40 volt reggel az euró, de aztán visszaesett 330,70-re. Vasárnap egyébként új “gazdaságvédelmi akciótervet” jelentettek be Budapesten, többek között a hazai vállalkozások terheinek csökkentése érdekében. Ennek jól látható hatása nincs a magyar eszközök árára.

2. Mikor lesznek nyitva a tőzsdék?

Egyes tőzsdéken, mint Budapest, Frankfurt, Bécs vagy Varsó, ez lesz az év utolsó tőzsdenapja. Másutt, mint London vagy Párizs, holnap még lesz egy rövidített nyitva tartás délután kettőig. Az USA és Kanada tőzsdéi pedig holnap, szilveszterkor is egész nap nyitva tartanak a KBC Equitas összesítése szerint.

3. Bombáznak az amerikaiak, drágult az olaj, arany

Az amerikai olajkészletek szintjétől kezdve közel-keleti hírekig több tényező is erősítette az olaj árfolyamát az utóbbi időben. Az USA például a hírek szerint vasárnap iraki és szíriai célpontokat bombázott. A Brent típus ára a december közepi 64 dollárról 68-ra kúszott fel. (Ma pedig főleg csak azért esett vissza 67-re, mert új határidő lépett a régi helyébe.) A WTI mintegy 59 dollár volt két hete, ma 61,70.

Annak ellenére, hogy a részvénytőzsdék jól mentek, az arany és az ezüst ára is sokat javult a napokban. (Pedig sokszor ellentétes irányba mozog a két eszközosztály.) A sárga nemesfém megint áttörte a bűvös 1500 dolláros szintet, most 1516 dollár. Az ezüst pedig 18 dollárhoz közelít.

4. Korea reformálna és keménykedne

Kim Dzsongun több napos plenáris ülést hívott össze, amely szombaton kezdődött és ma is tart – írja az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja. “Az eseményen felmerült a gazdasági fordulat szükségszerűsége, mintegy elismerve, hogy az észak-koreai gazdaság az elmúlt évek egyik legrosszabb gazdasági évét zárhatja. Kim Dzsongun egyúttal offenzív külpolitikát ígért, ami növeli annak kockázatát, hogy újra kezdik az atomkísérleteket és a fegyverleszereléseket sem folytatják tovább.”

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kibocsátani mindenütt jó, de a legjobb otthon

Kibocsátani mindenütt jó, de a legjobb otthon

Csökkentik a felesleges bürokráciát, támogatják a bankok technológiai fejlődését és erősítik a pénzügyi szektor stabilitását is a bankok szavatoló tőke számítására vonatkozó, az eddigi prudenciális keretrendszert (CRD, CRR) módosító új változásai. A Magyar Nemzeti Bank szakértőjének szakcikkét közöljük.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 300 forint volt novemberben. Én ennél