Hirdetés
Hirdetés

Földindulást is hozhat a Fed ülése

Csabai Károly, 2019. június 19., 17:00

Ma este ugyanis véget ér az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kétnapos kamatmeghatározó ülése, este 8 órakor, a kamatdöntéssel egy időben megjelennek a frissített előrejelzések. Jerome Powell Fed-elnök sajtótájékoztatója fél kilenckor kezdődik. Elemzők szerint amennyiben a Fed óvatos üzeneteit nem tartja elégségesnek a piac, a dollár erősödhet, az amerikai hozamok emelkedhetnek, a részvénypiacok pedig csökkenhetnek.

US Federal Reserve Chairman Jerome Powell (L) speaks to British Chancellor of the Exchequer Philip Hammond after the family photo of the G20 Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting in Fukuoka, southwestern Japan, 09 June 2019. The G20 finance ministers and central bank governors meeting is taking place in Fukuoka on 08 and 09 June. EPA/FRANCK ROBICHON
Jerome Powell, a Fed elnöke és Philip Hammond pénzügyminiszter a G20-ak ülésén Fukuokában idén június 9-én. EPA/FRANCK ROBICHON

Az elmúlt hónapokban beérkező makroadatok alapján látható, hogy az inflációs folyamatok gyengülnek, és a gazdasági növekedés üteme is lassul, ugyanakkor a munkaerőpiaci folyamatok pozitívak - állapítja meg az Equilor Befektetési Zrt. elemzése. Emiatt nincs egyetértés a jegybankárok között sem a beavatkozás(ok) szükségességét illetően, több nyilatkozatban arra hívták fel a figyelmet, hogy a beérkező adatok nem adnak okot különösebb aggodalomra, és további számszerű információkra van szükség ahhoz, hogy a kamatvágás lehetősége egyáltalán tárgyalás alapját képezze.

Az egyik legfontosabb kockázat természetesen a kereskedelmi háború, amely március óta még inkább elmérgesedett, a Mexikó ellen belengetett, folyamatosan emelkedő vámtarifák lehetősége után jelentősen nőttek a kamatvágási spekulációk a piacon. Jerome Powell a június 4-5-én tartott konferencián elmondta, hogy szoros figyelemmel követik a kereskedelmi háború fejleményeit és a megfelelő módon fognak reagálni a gazdasági növekedés, a teljes foglalkoztatottság, és a 2 százalékos inflációs célszint elérése, illetve fenntartása érdekében. Ezt a mondatot több befektető úgy értelmezte, hogy megnyílt a kapu a kamatvágási ciklus előtt.

Hirdetés

Valóban történt némi váltás, hiszen korábban kiváró álláspontra helyezkedett a Fed. De ez még nem jelent automatikusan monetáris lazítást, a beérkező adatok függvényében fognak dönteni. Donald Trump próbálja folyamatos nyomás alatt tartani a jegybankot, Powell-t hibáztatva a tavalyi kamatemelések miatt, de – remélhetőleg – a döntéshozók teljesen figyelmen kívül hagyják az amerikai elnök felől érkező jelzéseket.

Az Equilor várakozása szerint a ma esti Fed-közlemény szövegében megjelenhet az erősödő, lefelé mutató kockázat, szemben a márciusban megjelenttel, amelynek hangvétele inkább semleges volt. Ennél több konkrétum azonban nem igazán várható a rövid közleményben. Sokkal fontosabb lesz a frissített makrogazdasági előrejelzés, itt különösen a maginflációs indexre és a GDP-növekedésre érdemes figyelni, ezekben várható kismértékű negatív módosítás. Ezen kívül érdemes figyelni a Fed-tagok várakozásait tükröző úgynevezett Dot Plot ábrára is, ahol az elemzők szerint a mediánérték csak abban az esetben mozdulhat lefelé, ha legalább 9 jegybankár számít kamatvágásra az idei évre.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ismét több száz diák kapott hasznos útravalót a pénzügyek világába

Ismét több száz diák kapott hasznos útravalót a pénzügyek világába

Újabb négy helyszínen folytatódott a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Diákfórum sorozata a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány támogatásával, ahol a résztvevők több fontos témával is megismerkedhettek. Családi költségvetés, befektetések, a jövő fizetési módszerei - ma már nem kérdés, hogy ezekkel a diákoknak is érdemes foglalkoznia.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?