Hirdetés

Gyorsan elmúlt a nagy ijedtség a piacokon

2019. július 19., 10:31
Cimkék
Boeing
, Irán
, Microsoft
, Brexit

Csütörtökön az ázsiai tőzsdék komoly veszteséggel zártak, és Európában sem volt rózsás a hangulat. Az USA-ban viszont a kezdeti ijedtség után pluszban zártak az irányadó mutatók. Pénteken nem számíthatunk az elmúlt napokhoz hasonló adatdömpingre, sem makroszinten, sem a vállalati negyedéves számok közül nem lesz kiugró jelentőségű.

Hirdetés

Az utóbbi napokban a szokásosnak mondható aggodalmak mellett nagyrészt a negyedéves vállalati beszámolók mozgatták az amerikai piacokon a tőzsdei árfolyamokat. Úgy tűnt csütörtökön, hogy a vállalati eredmények alakulása és az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktust övező bizonytalanság is óvatossá teszi a befektetőket. Ám a nap végére pluszba fordultak az irányadó mutatók.  A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 2,58 ponttal, 0,01 százalékkal, 27 222,43 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutató 10,64 ponttal, 0,36 százalékkal nőtt, és 2995,06 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 22,04 ponttal, 0,27 százalékkal emelkedett, és 8207,24 ponton zárt.

Pénteken az ázsiai piacokon felfele mozdultak az árfolyamok, a tokiói tőzsde irányadó mutatója kilőtt, és 2 százalékkal erősödött a Nikkei 225-ös index, de a Hang Seng és a sanghaji tőzsde is 1 százalék körüli pluszban zárt. A hét utolsó kereskedési napján Európában és a magyar piacon is erősödő árfolyamokat láthatunk.
Mire kell figyelni pénteken, mik mozgathatják a piacokat?

1; Fokozódó feszültség a Közel-Keleten
Nem túl nagy bátorság azt mondani, hogy az amerikai-iráni barátinak nem mondható viszony nem most fog rendeződni. A Boxer nevű amerikai hadihajó ugyanis lelőtt a Hormuzi-szorosban egy iráni drónt, amely 900 méterre megközelítve veszélyeztette a hajót és legénységét - közölte Donald Trump amerikai elnök csütörtökön. Trump szerint a hajó védelmi intézkedésként semmisítette meg a drónt, miután a pilóta nélküli repülőeszköz figyelmen kívül hagyta a többszöri figyelmeztetést, hogy forduljon vissza. Irán ugyan hajnalban cáfolta, hogy a drón az övék lett volna. A befektetők a hírre tovább hajtották fel az olaj és az arany árát. A brent péntek délelőtt 62,60 dollár körül állt, míg az arany 1440 dollárra ugrott.

2; Folytatódó jelentési dömping
Csütörtökön is több nagyvállalat publikálta a negyedéves számai. Meghaladta a várakozásokat a UnitedHealth Group eredménye, és a Morgan Stanley is pozitív meglepetéssel szolgált. Kevésbé szolgált jó hírekkel a Honeywell, melynek árbevétele a várt alatt volt, viszont a nyersége a konszenzusnál kedvezőbben alakult.
A nap leginkább várt számait a Microsoft publikálta, amely óriási növekedésről adott számot. Az egy részvényre jutó nyereség az egy évvel korábbi 0,93 dollárhoz képest 1,37 dollár lett, ami az elemzőket is meglepte, hiszen a várakozás 1,21 dollárról szólt. Ami az árbevételt illeti, ott is hasonló fejlemények voltak, az ugyanis nem csak az egy évvel korábbi számokat, hanem az elemzői konszenzust is túlszárnyalta.
Pénteken is számos vállalat közli a negyedéves számait, ám ezúttal a kevésbé ismert cégek eredményeit ismerhetjük meg.

3; Komoly akadályt gördítettek a megállapodás nélküli brexit elé
Törvénymódosítást fogadott el csütörtökön a londoni alsóház annak megakadályozására vagy legalábbis megnehezítésére, hogy a következő brit miniszterelnök a parlamenti ülésszak felfüggesztésével próbálja megállapodás nélkül kiléptetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból.
A törvény semmiféle kapcsolatban nincs a Brexit-folyamattal. A módosítás viszont kimondja, hogy a parlamentnek a Brexit szempontjából kritikus időszakban, vagyis szeptemberben és októberben mindenképpen üléseznie kell legalább néhány napon át az észak-írországi önkormányzatiság ügyében, akkor is, ha a miniszterelnök felfüggesztette az ülésszakot.

A képviselők többsége támogatta azt a módosítási indítványt is, amely előírja, hogy a kormány kéthetente terjesszen az alsóház elé jelentést az észak-írországi önkormányzatiság helyreállításának folyamatában elért haladásról, ezzel is törvényi lehetőséget teremtve a törvényhozóknak az ülésezésre. Az alsóházban nincsenek többségben a megállapodás nélküli Brexit hívei, és a Konzervatív Párt több vezető képviselője is - köztük mindenekelőtt Philip Hammond pénzügyminiszter - jelezte, hogy a parlament közbelép, ha a következő miniszterelnök rendezetlen kilépésre törekedne.

4; 5 milliárdos leírás jöhet a Boeing-nél
Komoly leírás jön a Boeing bejelentése szerint, amely a következő negyedéves számokat alaposan lehúzza majd. Ismert, hogy a repülőgépgyártónak a 737 Max balesetei komoly károkat okoztak, hiszen kártérítési, javítási kötelezettségei mellett, árengedményekre is kényszerült az amerikai vállalat. A Boeing jövő szerdán közli negyedéves eredményét, amelyben lesz egy 4,9 milliárd dolláros leírás a 737 Max miatt.

5; Nagyon visszaestek a német termelői árak
A vártnál nagyobb mértékben két és fél éves mélypontra csökkent júniusban a termelői árak éves emelkedésének mértéke Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken kiadott jelentése alapján. Júniusban az előző havihoz képest a várt 0,2 százalék helyett 0,4 százalékkal csökkentek a termelői árak Németországban, az éves áremelkedés mértéke pedig a várt 1,4 százalék helyett 1,2 százalékra, két és fél éve, 2016 decembere óta a legkisebbre csökkent a májusi 1,9 százalékról. Májusban 0,1 százalékkal csökkentek a termelői árak az előző havihoz képest.
A hír azért kedvezőtlen, mert előrevetíti, hogy a fogyasztói árak is lassabban növekedhetnek, ez pedig az inflációs célokat veszélyezteti. Nagyon lassú árdrágulás (esetleg árcsökkenés, defláció) esetén ugyanis a jegybank eszköztára kisebb hatékonysággal működhet. Így az EKB a jövőben hiába kezd újra monetáris lazításba, az nulla körüli infláció esetén kevésbé fogja tudni stimulálni a gazdaságot.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Koronavírus: már látszódnak a gazdasági mellékhatások

Koronavírus: már látszódnak a gazdasági mellékhatások

Noha a múlt héten még mindenki arról beszélt, hogy a Kínából induló vírusos tüdőgyulladás egy lokális probléma, mára kiderült, hogy ennél sokkal súlyosabb a helyzet. A tőzsdék elkezdtek esni, a szakértők pedig a várható gazdasági károkról beszélnek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?