Hirdetés
Hirdetés

Hazárdőrök rángatják a műhúsos cég árát

2019. június 11., 18:05

Az utóbbi hónapok egyik izgalmas terepe volt, az úgynevezett mesterséges húspótlékot előállító vállalatok részvényei. Május folyamán elképesztő módon száguldott a Beyond Meat árfolyama, most viszont valami megtört.

Ugyan a tőzsdei befektetők nem panaszkodhatnak, ugyan látunk korrekciót az amerikai piacokon, de azok az elmúlt évtizedben hatalmas rallyt mutattak be. Jelenleg is csupán néhány százalékkal állnak a történelmi rekord alatt a legfontosabb tőzsdei mutatók. Ilyenkor rendre felerősödik a kapzsiság a félelem felett, és a befektetők fokozottan keresik az ígéretes új iparágak vállalatait. Ilyennek számítanak az igazi húsra hasonlító műhúst előállító vállalkozások, amelyek vagy növényi alapanyagokból készítik az élelmiszert, vagy élő állatokból vett sejtekből állítják elő.

A háttérben az áll, hogy a mostani folyamatok alapján a Föld népességét aligha lehet élő állatokból előállított hússal táplálni, az igények ugyanis folyamatosan növekednek. A szakértők szerint ezért akár rövid távon is óriási piaci lehetőségek előtt állnak a műhússal kísérletező, illetve azt gyártó vállalatok. Ez pedig a befektetők számára igazi szirénhangnak számít, ömlik a pénz az ilyen részvényekbe.

Ezek a vállalatok közül az első számú kedvenc a Beyond Meat, amelyet időn vezettek be a tőzsdére. A növényi alapú húst előállító cég papírjai a tőzsdei bemutatkozást követően elképesztő árfolyamemelkedést értek el, hiszen míg az IPO (nyilvános részvénykibocsátás) során a szerencsés befektetők 25 dollárért vehettek ilyen részvényt, addig az első kereskedési napot követően a kurzus már 67 dollár volt. Így a társaság néhány nappal a tőzsdei bevezetés után elérte az 5 milliárd dolláros piaci értéket.

Elképesztő vágtát mutatott be a cég egy bő hónap alatt

Hirdetés

A műhúsos cég papírja ezt követően sem esett vissza, hanem még magasabb ütemre kapcsolt. Napról-napra emelkedett az árfolyama, és a május elejei piacra lépést követően nagyjából egy hónap alatt a nyilvános kibocsátáshoz képest nyolcszoros lett az árfolyam, hétfőn ugyanis a papír 150 dollárig ugrott fel.

Kedden viszont úgy tűnik megjött a befektetők józanabb esze, és a papírok ára számottevően, 20 százalékkal zuhant. A háttérben több folyamat áll, de valószínűsíthetően közrejátszik benne, hogy a vállalat kapitalizációja hirtelen akkora lett, mint amekkora maga a műhúsok piaca, legalábbis a korábbi elemzések alapján.

A vágtató árfolyam miatt maga a részvénykereskedelem mindenféle normális gazdasági logikát mellőz. A vevők megpróbálják a shortolókat kiszorítani, vagyis azokat a spekulánsokat, akik úgy adnak el a papírokból, hogy azok nincs a tulajdonukban, hanem csak később az áresés után szeretnék azt megvenni. Emiatt a legfrissebb statisztikák szerint a részvényben a short állomány elérte közkézhányad 50 százalékát, ami irreálisan magas. Ráadásul a fedezet nélküli eladás hiába tűnik jó üzletnek a lufiként felfújt árfolyam miatt, meglehetősen sok kockázatot rejt. Az, hogy az árfolyam előbb-utóbb korrigál, törvényszerűnek tűnik, az ilyen esetekben viszont valakitől kölcsönözni kell részvényt, ami viszont költségekkel jár.

Őrült spekuláció folyik

A keddi hírek szerint a piacon Beyond Meat lett a legdrágábban kölcsönözhető papír, az árfolyam emelkedésével párhuzamosan ugyanis a költségek is rakétaként lőttek ki. Ennek hátterében az áll, hogy a kölcsönvehető papírok száma korlátozott, akik viszont új pozíciót szeretnének nyitni, esetleg a korábban fix időre (például egy hónapra kötött) kölcsönügyletüket meghosszabbítanák, azok egyre többet fizetnek azért, hogy egyrészt ne kelljen az alacsonyabb eladási áron nyitott veszteségüket a pozíció zárásával realizálni, másrészt részesedhessenek az egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező áresésből.

A másik oldalon pedig ott vannak azok a vevők, akik szentül hisznek abban, hogy az ilyen élelmiszereké a jövő, és „életre szóló” befektetésnek tekintik a Beyond Meat részvények vásárlását. Ők nem csak, hogy vevőként hajtják fel az árfolyamot, de nem is adják kölcsön a papírjaikat a shortosoknak, hiszen ezzel a részvényre nehezedő eladói nyomást növelnék, vagyis tulajdonképpen maguk alatt vágnák a fát.

A szakértők emlékeztetnek rá, hogy az utóbbi években a Tesla esetében láttunk már hasonló folyamatokat, az elektromos autókat gyártó cég kurzusa is nagyon gyorsan emelkedett, úgy, hogy sem a piac, sem a vállalat fundamentumai nem indokolták ezt. A shortosok eleinte óriási veszteségeket szenvedtek el, mert a részvények sokáig töretlenül mentek fel, az elmúlt hónapokban viszont fordult a kocka, és tartósan lejtőre került Elon Musk vállalata. Az elemzők egy része látva az egy hónap alatti óriási árfolyamemelkedést, azon az állásponton van, hogy a Beyond Meat részvények is előbb vagy utóbb a helyükre kerülnek, annak időpontját viszont gyakorlatilag lehetetlen megjósolni. Addig viszont a spekulánsok egyik kedvenc játékszere lehet a papír, hiszen ilyen árfolyammozgások esetén a befektetők kisebb tőkeáttétel révén is gyorsan megduplázhatják a tőkéjüket. Arról persze nem szabad megfeledkezni, hogy ez most gyakorlatilag egy zéró összegű játék, ami azt jelenti, hogy amit az egyik oldalon valaki megnyer, azt más elveszti. Ha tehát az egyik spekuláns megduplázza a pénzét a műhúsos részvénnyel, akkor valaki más lenullázza a számláját.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sokkot kapott az olaj, de már jobban van - A hét videója

Sokkot kapott az olaj, de már jobban van - A hét videója

A hét egyik legizgalmasabb gazdasági eseménye az olajárfolyam elképesztő ugrálása volt, amelyhez hasonlóra évtizedek óta nem volt példa. Mi történt az olajjal, milyen következményei lehetnek a hét elején bekövetkezett eseményeknek? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ videós elemzésünkben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?