Hirdetés

Heti befektetési menü: új kereskedelmi háborús pótvámok, Brexit-saga, olasz kormányalakítás

Csabai Károly, 2019. szeptember 02., 10:40

A naptári ősz beköszöntével az lehet érdekes, hogyan hathatnak a vasárnaptól érvényes új pótvámok az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelemre. De a Brexittel kapcsolatban is tisztulhat a ma még meglehetősen kusza kép. A szigetországiaknál az olaszok annyival már előrébb tartanak, hogy a héten megalakulhat az új kormányuk, más kérdés, hogy arra csak később derülhet fény, milyen intézkedések várhatók tőle.

Vegyesen szerepeltek a vezető tőzsdeindexek. Az amerikaiak közül a Dow Jones és az S&P 500-as hajszállal pluszban, a Nasdaq enyhe mínuszban búcsúztatta augusztust. Ma délelőtt pedig Ázsiában csak a kínai börzebarométer erősödött, az viszont masszívan, több mint egy százalékkal, ezzel szemben a japán és a hongkongi gyengült. A főbb európai tőzsdék – és Budapest is – viszont egységesen a pozitív tartományban nyitottak. Az olajárak gyakorlatilag stagnáltak, míg az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) 55, addig a Brent típusú 58 dollár felett tanyázott. Az arany unciája (1 uncia=31,1035 gramm) 1530 dollár felett kezdte a hetet. A forint euróval szembeni árfolyama a 331-es szint felett tartózkodik. De vajon mi mozgathatja a héten a piacokat?

1. Megalakulhat az olasz kormány

Hirdetés

Legkésőbb szerdára felállhat Olaszország új kormánya - jelentette ki a kabinetalakítással megbízott Giuseppe Conte ügyvezető miniszterelnök egy vasárnapi sajtófesztiválon. Bizakodóan nyilatkozva az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) koalíciós tárgyalásairól. Szerinte a két párt között „jó munkalégkör” uralkodik, annak ellenére, hogy a feleknek túl kell tenniük magukat az elmúlt évek ellenségeskedésein, s azon, hogy az M5S vezetője, Luigi Di Maio pénteken még azzal fenyegetőzött, megszakítja tárgyalásait a Nicola Zingaretti vezette PD-vel. Vasárnapi nyilatkozatában Conte Róma eddigi szigorú migrációs politikájának folytatását ígérte, s arra is kitért: azon dolgozik, hogy az új kabinet ne csak férfiakból álljon.

2. Elmérgesedhet a Brexit-saga

A konzervatív párti brit kormány egybehangzó hétfői londoni médiaértesülések – BBC, Sky News – szerint ugyanis kizárná a tory frakcióból azokat az alsóházi képviselőket, akik szembefordulnak vele a brit EU-tagság megszűnésének ügyében várható szavazásokon. Erről részletesebben itt olvashatnak. A hírre az angol font tovább gyengült az euróval szemben, megközelítve a 0,9-es lélektani határt, az amerikai dollárral szemben viszont enyhén erősödött.

3. Új amerikai, kínai kereskedelmi pótvámok

A Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi vita újabb fordulóponthoz ért: szeptember 1-jétől életbe léptek a számos termékre kivetett újabb pótvámok. A 15 százalékos  amerikai sarc 112 milliárd dollárnyi kínai termékre vonatkozik, míg Peking első lépésként 5 és 10 százalék közötti pótvámot vetett ki vasárnaptól. A két ország között július végén volt utoljára egyeztetés kereskedelmi kérdésekben, Sanghajban, s ma még úgy áll, hogy a tárgyalások újabb fordulóját szeptemberben tartják, Washingtonban. A világ két legnagyobb gazdasága között dúló kereskedelmi háborúban az USA eddig 250 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vetett ki pótvámokat, amire válaszul Kína 110 milliárd dollár értékű amerikai árut sújtott különböző mértékű büntetővámokkal. Az új vámtarifák hatása az olajnál máris érződött, a befektetők a kereslet csökkenésétől és a konfliktus további eszkalálódásától tartanak – jegyzi meg az Equilor Befektetési Zrt. elemzése. Emiatt elsősorban a Brent típusú kőolaj jegyzése esett nagyot, így szűkült az árolló a hagyományosan olcsóbb észak-amerikaival szemben, ma reggel azonban – mint már említettük – mindketten már csak oldalaznak.

4. Kötött devizagazdálkodás Argentínában

A dél-amerikai ország kormánya felhatalmazta központi bankját a devizavásárlás korlátozására az év végéig a nemzeti fizetőeszköz árfolyamának védelmében – derült ki az ország hivatalos lapjában vasárnap megjelent rendeletből. A Mauricio Macri elnök által aláírt jogszabály a nagyobb exportvállatokat arra kötelezi, hogy Argentínában váltsák be a devizatartalékaikat, s emellett mostantól ki kell kérniük a központi bank engedélyét, ha devizát akarnak vásárolni, illetve külföldi átutalásokat szeretnének indítani az ország fizetőképességének fenntartása érdekében. A korlátozások a magánszemélyeket is érintik, ők maximum havi tízezer dollár értékben vásárolhatnak devizát. A piacokat erősen felkavarta, hogy az októberi elnökválasztás főpróbájának tekintett augusztus 11-ei előválasztáson súlyos vereséget szenvedett a liberális gazdaságpolitikát követő köztársasági elnök, Macri a balközép peronista jelöltjével, Alberto Fernández volt kormányfővel szemben. A pezó árfolyama nagyot zuhant a választási eredményt követően, mivel a piacok attól tartanak, hogy az ellenzéki jelölt ismét a már kudarcot vallott gazdaságpolitikát hozza vissza. Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága tavaly recesszióba süllyedt. Az éves infláció továbbra is nagyon magas, 40 százalékos, a munkanélküliségi ráta pedig 10,1 százalékra rúg.

5. Kikosarazták a Molt a Slovnaft kisbefektetői

A magyar regionális multi május 10-étől érvényes 84 eurós vételi ajánlatát ugyanis a szlovák olajfinomító meglehetősen kevés részvényese fogadta el, így a Mol mindössze 0,16 százalékponttal tudta növelni a részesedését, 98,72 százalékra. Így a teljes irányítás megszerzése végett a Molnak kiszorítási eljárást kell indítania, amelynek végén kivezetheti a Slovnaft részvényeit a szlovák tőzsdéről.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kudarc az EU-csúcson: nem tudtak megegyezni a pénzekről az tagállamok

Kudarc az EU-csúcson: nem tudtak megegyezni a pénzekről az tagállamok

Kudarcot vallott a kétnapos rendkívüli csúcson az EU első kísérlete a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetés elfogadására. A büdzsé fő nettó befizetőinek túl magas, a nettó kedvezményezetteknek még mindig túl alacsony volt az Európai Tanács elnöke által kidolgozott ajánlat. Charles Michel a következő napokban dönti el, mikor hívja össze újra a tagállamok vezetőit, hogy második nekifutásra megállapodjanak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?